Innovatie
Het is bij het SCOS vanzelfsprekend om altijd na te denken hoe zorg te verbeteren en herstel te bevorderen van volwassenen met autisme. Soms gaat het om kleine concrete producten, zoals de inzet van een robothond bij de behandeling. Een andere keer om specifieke aanpassingen van bestaande behandelingen aan de behoeften van autistische personen. En ook kan het gaan om een nieuwe groepsmodule, zoals de groep zelfbeschadiging bij autisme of de herstel-oriëntatie-groep. Of om een nieuwe vorm van samenwerking tussen professionals. We proberen uit, onderzoeken de bruikbaarheid en effectiviteit ervan en indien dit zo is, delen we onze inzichten en kennis.
Voorbeelden:
Integratieve klinische dialectische gedragstherapie (DGT) voor volwassenen met autisme. DGT is een bestaande behandeling die voor het eerst onderzocht wordt in een klinische vorm voor volwassenen met autisme en ernstige emotieregulatieproblemen. Het innovatieve karakter is gelegen in de lichaamsgerichte toevoeging, de integratieve inbedding in een omgeving die rekening houdt met autisme en het opheffen van de strikte grenzen tussen poliklinisch en klinisch werken door te werken met een poliklinisch voor- en natraject.
Hersteloriëntatiegroep voor volwassenen met autisme en ernstige psychiatrische aandoeningen die in behandeling zijn bij FACT-teams, bij wie bestaand aanbod onvoldoende aansluit. Thema’s zijn existentieel van aard en gaan over zelfregulatie, (wederzijdse) betekenisgeving en maatschappelijke inbedding.
Interactieve therapiegroep ZASS (zelfbeschadiging bij autismespectrumstoornissen). De groepstherapie is gericht op het onderzoeken van de betekenis ervan, de omgang er mee, de rol van stigma en social media. Hoofddoel is het vergroten van inzicht en verbetering van kwaliteit van leven van cliënten.