Hoe is GITPD ontwikkeld?
Mensen met persoonlijkheidsproblemen hebben in de regel problemen met:
1. Identiteit. Denk aan: niet goed weten wie je bent, overmatig aanpassen aan of afzetten tegen anderen, een negatief zelfbeeld of moeite om je emoties te herkennen en te hanteren.
2. Zelfsturing. Denk aan: moeite om doelen te stellen en vol te houden, moeite om eigen waarden en normen vast te houden of net te veeleisend zijn, moeite om jezelf en je eigen gedrag te begrijpen.
3. Empathie. Denk aan: moeite om anderen te begrijpen en geneigd zijn om te snel dingen in te vullen voor anderen, moeite om input van anderen te accepteren of last om te begrijpen waarom je in bepaalde relaties terecht komt.
4. Intimiteit. Denk aan: afstandelijkheid of wisselvalligheid in relaties, moeite om positieve en negatieve gevoelens samen te verdragen in intiemere relaties of moeite om samen te werken.
Hoe deze probleemgebieden zich uiten, kan erg verschillend zijn voor de diverse types van persoonlijkheidsstoornissen.
Hoe ziet de GITPD behandeling er concreet uit?
De behandeling van GITPD richt zich op de bovengenoemde vier probleemgebieden.
Fase 1: probleemgebieden in kaart brengen
In de eerste fase brengt je hoofdbehandelaar samen met jou jouw problemen in kaart en probeert te begrijpen hoe deze problemen aan de vier kerngebieden gekoppeld zijn. In een behandelplan zal hij/zij samen met jou doelen formuleren bij deze vier probleemgebieden, die specifiek op jou van toepassing zijn. In een behandelplanbespreking wordt gekeken of er overeenkomst is over deze doelen.
Fase 2: individuele therapie en groepstherapie
Nadien start je met een reeks modules of programmaonderdelen. Sommige van die modules vinden plaats in groepsverband, omdat ze aansluiten bij de vier gemeenschappelijke gebieden, andere modules zijn individueel en sluiten aan bij jouw individuele problemen.
Welke GITPD modules zijn er?
Individuele modules zijn bijvoorbeeld crisishantering (als je geregeld in crisis raakt), een module motivatie (als je ondersteuning nodig hebt bij het blijven volgen van de behandeling), een module systeemtherapie (als er belangrijke relatie- of gezinsproblemen bestaan die een rol spelen in je problemen) of een module case management (als er veel praktische problemen zijn).
Voor wie is GITPD bedoeld?
GITPD is bedoeld voor alle mensen die last hebben van een persoonlijkheidsstoornis. Hoe uiteenlopend persoonlijkheidsstoornissen zich ook kunnen uiten, onderliggend hebben deze mensen gelijkwaardige problemen. Het is op deze onderliggende problemen dat de behandeling zich richt. In de modules ontmoet je dus mede-cliƫnten die allemaal last hebben van een persoonlijkheidsstoornis, maar waarbij de specifieke diagnose kan verschillen.