Wat doe je als eerste wanneer je een klacht hebt?
Wij willen graag dat onze zorg zo goed mogelijk aansluit bij de wensen en verwachtingen van onze cliënten. Soms kan het toch gebeuren dat je ontevreden bent. Bespreek dit dan eerst met de medewerker(s) van jouw behandelteam of die betrokken zijn bij je klacht. Je kunt ook praten met een andere medewerker van Dimence of een teamleider/manager. Vaak komt er dan een oplossing. Ben je geen cliënt, maar een familielid of vriend? Ook dan kun je je ontevredenheid melden.
Jouw mening, klacht of compliment helpt ons om de kwaliteit van onze zorg te verbeteren. We willen graag van jou ervaring leren.
Hoe en waar kan ik mijn klacht melden?
Heb je samen met de medewerker(s) geen oplossing gevonden? Dan kun je jouw klacht via het klachtenformulier melden bij de klachtenfunctionaris of klachtencommissie. Een familievertrouwenspersoon of patiëntenvertrouwenspersoon kan je hierbij helpen. Download hier stappenplan voor het melden van een klacht.
Een klacht of compliment melden
Zij zijn er voor jou!
Onderstaande personen en commissies zijn er om jou te helpen. Ze kunnen je informatie en advies geven of bijvoorbeeld ondersteunen bij het indienen van een klacht.
Soms lukt het niet om samen met de werknemer een oplossing te vinden. Of misschien vind je het lastig om het met je behandelaar te bespreken. Als je er samen niet uitkomt, kun je je klacht melden bij de klachtenfunctionaris.
De klachtenfunctionaris is onpartijdig en kan je informeren en adviseren over hoe wij met klachten omgaan. Samen bespreken jullie je wensen en verwachtingen en zoeken jullie naar een oplossing voor je ontevredenheid. De klachtenfunctionaris kan ook een gesprek organiseren met jou en de betrokken medewerker(s) en bemiddelen. Je kunt de klachtenfunctionaris bereiken via het klachtenformulier.
Heb je als familielid of naastbetrokkene een klacht? Dan kun je contact opnemen met de interne familievertrouwenspersoon. Deze is onpartijdig en kan je informeren en adviseren over de manier waarop wij binnen Dimence met klachten omgaan. Samen bespreek je jouw wensen en verwachtingen en zoek je naar een oplossing voor jouw onvrede. Ook kan de interne familievertrouwenspersoon een gesprek organiseren met jou en de betrokken medewerker(s) en daarbij een bemiddelende rol vervullen. De interne familievertrouwenspersoon kan op deze manier een bijdrage leveren aan de oplossing van jouw probleem en het herstel van het vertrouwen. Je kunt de interne familievertrouwenspersoon bereiken via het klachtenformulier.
Misschien heb je als naaste ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld bij het indienen van een klacht of iemand die jouw belangen behartigt. Bij (mogelijke) verplichte zorg kun je contact opnemen met de familievertrouwenspersoon. Voor Dimence is dat Paula Liewes. Zij werkt voor de organisatie Familievertrouwenspersonen. Ze is dus geen werknemer van Dimence. Paula is beschikbaar voor naasten van cliënten die bij Dimence in behandeling zijn. Een familievertrouwenspersoon kent jouw rechten en plichten.
De familievertrouwenspersoon helpt naasten van mensen die:
- verplichte zorg ontvangen met een zorgmachtiging of crisismaatregel.
- voor wie een zorgmachtiging of crisismaatregel wordt voorbereid.
- zijn opgenomen op een afdeling die verplichte zorg geeft.
De familievertrouwenspersoon biedt naasten:
- informatie;
- advies;
- ondersteuning;
- bemiddeling;
- bijstand bij een klachtenprocedure.
Paula Liewes
Werkdagen: maandagmiddag, dinsdag, donderdag en vrijdag
T: 06 180 297 15
E: p.liewes@familievertrouwenspersonen.nl
Je kunt naar een patiëntvertrouwenspersoon gaan als je:
- verplichte zorg krijgt. Dit kan in een ggz-instelling zijn, maar ook thuis of ergens anders.
- vrijwillig bent opgenomen in een ggz-instelling.
- thuis vrijwillige zorg krijgt, maar te maken hebt met druk of mogelijke dwang*.
*Bij dwang of mogelijke dwang kun je denken aan situaties zoals: als de behandelaar zegt dat hij over verplichte zorg nadenkt, maar het nog niet geeft. Of: als je onder druk wordt gezet om iets te doen of niet te doen, omdat anders verplichte zorg wordt aangevraagd.
Je kunt altijd contact opnemen met de landelijke helpdesk via telefoonnummer 0900 444 88 88. Of stuur een mail naar helpdesk@pvp.nl.
De patiëntvertrouwenspersoon helpt niet als je vrijwillige zorg buiten een ggz-instelling krijgt en er geen sprake is van druk of dwang. In dat geval kun je contact opnemen met de klachtenfunctionaris van Dimence.
Soms krijgen wij een klacht over geldzaken. Meestal gaat het over de rekening van een behandeling. Hiervoor hebben wij een aparte Financiële Klachtencommissie. Je kunt deze commissie bereiken via het klachtenformulier.
Voor bepaalde klachten kun je naar de Klachtencommissie gaan. Dit kan bij klachten over:
- de Wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg (Wvggz);
- justitiële maatregelen in combinatie met Wvggz;
- andere wetten, zoals de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz), Jeugdwet en Wet langdurige zorg (Wlz).
De Klachtencommissie bestaat uit mensen met verschillende achtergronden. Ze werken niet voor Dimence. De commissie is onafhankelijk en werkt volgens regels die in een reglement staan. Hierin staat hoe de commissie is samengesteld en hoe ze werkt. Je kunt je klacht indienen via het klachtenformulier onderaan deze pagina.
Alle klachtenregelingen van de Klachtencommissie kun je hieronder vinden:
- Ben je opgenomen of ontvang je verplichte zorg onder de Wet Verplichte ggz: Klik hier voor de klachtenregeling Wvggz
- Ben je opgenomen zonder een (juridische) machtiging of maatregel: Klik hier voor de klachtenregeling Wkkgz
Misschien wil je geen klacht indienen, maar juist zeggen dat je blij of tevreden bent. Je wilt ons een compliment geven. Dat horen we ook graag. Ook een compliment kun je via het klachtenformulier doorgeven.
Jouw mening, klacht of compliment helpt ons om te kijken of we de kwaliteit van onze zorg kunnen verbeteren. We willen graag van je leren.