Overslaan en naar de inhoud gaan

Naasten

Als jij een naaste bent van iemand met psychische problemen, kan er ook op jou veel afkomen. Psychische problemen zijn zwaar voor degene die eraan lijdt, maar ook voor jou als partner, broer, kind, tante, vriend of collega. Hoe je hiermee omgaat en wat je nodig hebt, verschilt per persoon. Het is goed om te weten dat wij er ook voor jou zijn. 

Afbeelding van twee vrienden die lachen

Jouw betrokkenheid bij de behandeling

‘Beter worden doe je thuis’ is het uitgangspunt van Dimence. Jouw naaste is bij ons in behandeling vanwege psychische problemen. Wij behandelen en begeleiden jouw naaste en proberen opname te voorkomen. Als opname toch nodig is, houden we die zo kort mogelijk. 

Een behandeling werkt vaak beter als jij als naaste hierbij betrokken bent. Jouw kennis en betrokkenheid helpen namelijk bij het herstel van onze cliënt. Jij kent de cliënt het beste en weet ook hoe hij, zij of hen is als het mentaal goed gaat. Samen met jou en onze cliënt overleggen we hoe we dat het beste kunnen doen. In het beleid van Dimence is deze werkwijze, het triadisch werken in de driehoek cliënt-hulpverlener-naaste, vastgelegd.

Ondersteuning voor naasten

Als naaste ondersteun je onze cliënt waar je kunt. Deze rol vraagt soms veel van je. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Speciaal voor naasten hebben wij het Informatiepakket Naasten en het Informatiepakket Naasten van cliënten met een ontwikkelingsstoornis samengesteld. De informatiepakketten zijn onderaan deze pagina te downloaden. Uiteraard kan je ook bij het team waar je contact mee hebt informeren met welke activiteiten en middelen ze jou kunnen ondersteunen. 

Binnen Dimence Groep biedt Impluz verschillende trainingen en cursussen aan voor naasten. Klik hier voor het aanbod met trainingen en cursussen van Impluz

Naast de ondersteuning die wij vanuit Dimence bieden, zijn er regionaal en landelijk ook verschillende organisaties die jou kunnen ondersteunen. Zo helpen Carinova, Evenmens, ZwolleDoet en Mantelzorg Almelo jou om de zorg die jij als naaste biedt te dragen zonder dat het te belastend wordt voor jou. Op de website van Mantelzorg vind je organisaties bij jou in de buurt. Klik op deze pagina voor een uitgebreid overzicht met hulporganisaties.

Nieuwe locatie: Wilgenstraat 11 in Almelo
Zorg jij voor of heb jij zorgen om een naaste met psychische problemen? Dit valt niet altijd mee. Hoe gaat het met jou? Lukt het jou om ook goed voor jezelf te zorgen? Wij organiseren maandelijks een ontmoetingsavond. Hier kan je andere naasten ontmoeten die in een vergelijkbare situatie zitten. Onder het genot van een kopje koffie of thee kan je hier met elkaar praten, elkaar ondersteunen en van elkaar leren. Daarnaast voorzien wij je van informatie, tips en handvaten. Tijdens de ontmoetingsavond is er een mantelzorgconsulent van Mantelzorg Almelo en een familie ervaringsdeskundige van Dimence aanwezig. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Bij de locatie is voldoende (gratis) parkeerruimte aanwezig. Klik hier voor meer informatie over de ontmoetingsavonden.

Wanneer een dierbare een psychische kwetsbaarheid heeft, kan dit ook invloed hebben op jou als naaste. Hoe zorg je goed voor jezelf? Hoe ga je om met verschillende situaties? En hoe behoud je de controle over je eigen leven?

Het kan prettig zijn om steun, herkenning, een luisterend oor en advies te krijgen van iemand die zich in een vergelijkbare situatie bevindt. Hiervoor is er een lotgenotengroep voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. In deze groep kun je je verhaal delen en een luisterend oor vinden. Klik hier voor meer informatie over de ontmoetingsplek in Zwolle

Voor familie en naasten in de regio Almelo/Hardenberg is er binnen Dimence een familie-ervaringsdeskundige aanwezig. Een familie-ervaringsdeskundige biedt een luisterend oor, deelt de zorg en bespreekt samen met jou hoe je je staande kunt houden. Klik hier voor meer informatie over de familie-ervaringsdeskundige

Bij Dimence proberen we ons werk zo goed mogelijk te doen. Toch kan het voorkomen dat je teleurgesteld of niet tevreden bent over hoe wij jou als naaste bij de behandeling betrekken of informeren. Het is dan belangrijk om eerst in gesprek te gaan met de betrokken medewerker(s), een andere medewerker of een teamleider. Komen jullie er samen niet uit, dan kun je een beroep doen op de familievertrouwenspersoon. Klik hier voor meer informatie over wat je kan doen als je niet tevreden bent en voor meer informatie over de familievertrouwenspersoon.

Heb jij vanuit jouw ervaring als naaste goede (verbeter)ideeën? Deel ze met de Adviesraad Naasten. Zij horen ze graag! Deze raad bestaat uit naasten van (oud-)cliënten, dus mensen met veel ervaringskennis.

Het doel van de Adviesraad is om bij te dragen aan een optimale behandeling voor cliënten, door ook hun naasten hier optimaal bij te betrekken. De Adviesraad kijkt naar wat er binnen Dimence en Transfore gebeurt door de ogen van een naaste. De Adviesraad Naasten geeft gevraagd en ongevraagd advies over dat wat opvalt, het beleid en over verbeteringen.

Zou jij voor andere naasten ook een lans willen breken bij Dimence?

Je bent van harte welkom als nieuw lid van deze raad. Wil je meer weten over de adviesraad, ideeën doorgeven of je aanmelden als lid? Mail dan naar adviesraadnaasten@dimencegroep.nl.

Wet verplichte zorg ggz (Wvggz)

Vanaf 1 januari 2020 vervangt de Wet verplichte zorg ggz (Wvggz) de vroegere Wet BOPZ. Deze wet regelt de rechten van mensen die te maken hebben met verplichte zorg. Familieleden en naasten worden binnen de Wvggz zo veel mogelijk betrokken. Het gaat om betrokkenheid bij de voorbereiding, uitvoering, wijziging en beëindiging van een crisismaatregel, machtiging tot voortzetting van een crisismaatregel of zorgmachtiging. 

De Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen heeft een brochure voor naasten gemaakt over verplichte geestelijke gezondheidszorg. Deze folder kun je hier bekijken of via hun website bestellen.  

Veelgestelde vragen

Wij adviseren je als familie of naaste om eerst contact te zoeken met het behandelteam en de samenwerking te bespreken. Vertel wat jouw verwachtingen over de samenwerking zijn. De zorgverleners kunnen vertellen wat ze van jou verwachten. Vraag er gerust naar als dit niet gebeurt of niet duidelijk is. Het is belangrijk dat de wederzijdse verwachtingen helder zijn en dit naar elkaar uitgesproken wordt. 

Kom je er niet uit, dan kun je altijd een afspraak met de familievertrouwenspersoon maken om met hem de mogelijkheden door te nemen. Lees meer over de familievertrouwenspersoon op Ik ben niet tevreden of ik heb een compliment

Je zou haar kunnen vragen of je een keer met haar mee mag gaan als ze een afspraak met haar behandelaar heeft. Dan kun je daar vragen stellen in het bijzijn van je naaste. Wil ze dat niet, dan is een gesprek met de familievertrouwenspersoon een optie. Deze kan je advies geven hoe je hiermee om kunt gaan.

Ja, dat kan. Je kunt deze vraag ook stellen aan de zorgverleners van je naaste. Maar je kunt ook in gesprek gaan met de huisarts of met de familievertrouwenspersoon.

Bij Dimence hebben we in de regio Twente-Noord ook een familie ervaringsdeskundige: Ilona Smit. Je kunt ook met haar contact opnemen.

Het kan zijn dat je ergens niet tevreden over bent tijdens je behandeling of opname. Wij vragen je aan eerst te praten met je behandelaar of een lid van het behandelteam over je klacht. Je kunt ook met de leidinggevende van je behandelaar praten. Levert een gesprek niets op of wil je liever geen gesprek? Op deze pagina leggen we je uit wat je kan doen? 

Afbeelding van Ilona Smit

In gesprek met familie-ervaringsdeskundige Ilona Smit

Bij Dimence werken verschillende zorgmedewerkers. Sinds kort kunnen we hier een familie-ervaringsdeskundige aan toevoegen. Daar waar de 'gewone' ervaringsdeskundige een belangrijke rol speelt in het herstelproces van de cliënt, staat familie-ervaringsdeskundige Ilona Smit de naasten van cliënten bij