Sommige mensen met autisme komen in hun ontwikkeling en/of herstel niet verder in reguliere behandelingen. Ze herkennen bepaalde emoties niet (goed) of blijven onzeker over hun eigen kunnen. Daarom is er het afgelopen half jaar bij het Centrum Ontwikkelingsstoornissen (COS) een pilot gehouden met Animal Assisted Therapy, oftewel dierentherapie. Er is gewerkt met paarden en honden. Deze keer uitgelicht: Topdogtraining.

Hond als co-trainer
Honden zijn al eeuwenlang de mens beste vriend. Zij beschouwen ons als ‘ranghogere in de roedel’. Honden zijn gehoorzaam aan ranghogere roedelgenoten en doordat zij opdrachten van cliënten uitvoeren, verhogen zij het zelfvertrouwen. Een hond veroordeelt je niet en geeft je keer op keer een nieuwe kans. Dit zorgt voor een mate van ontspanning bij het leren en dit heeft een positief effect op het leervermogen van de cliënt. Tevens spiegelt een hond gedrag en gevoelens, wat, met vertaling van de trainer, voor zelfinzicht bij de cliënt zorgt.

“Topdogtraining kenmerkt zich door veel doen en weinig praten. De focus ligt niet zozeer op de problemen van de cliënt, maar meer op het samenwerken met de hond.” aldus Carla Morelis, senior psychiatrisch verpleegkundige.

Topdogtraining: een hond als onderdeel van de behandeling
Topdogtraining is een doelgerichte interventie, waarbij een dier dat voldoet aan specifieke criteria, integraal bestanddeel is van het behandelproces. Voorafgaand aan de training worden behandeldoelen opgesteld, zoals bijvoorbeeld het aangeven van grenzen. De training is nu gegeven aan cliënten met autisme, maar is ook inzetbaar voor mensen met andere psychische problematiek.

Tijdens de pilot kwamen er veel enthousiaste reacties van zowel cliënten als hulpverleners. Momenteel worden de testresultaten geanalyseerd en komt er hopelijk een vervolg op deze mooie aanvullende vorm van therapie.

Afbeelding verwijderd. Afbeelding verwijderd.

Lees ook over Paardentherapie

Artikeldatum