Overslaan en naar de inhoud gaan

Mentale klachten

Huisarts

Verwijzing

Eerste gesprek

Behandelplan

Behandeling

Nazorg

Mentale klachten

Mentale klachten: iedereen heeft er wel eens last van. Sommige mensen hebben depressieve gevoelens, anderen ontwikkelen angsten of hebben last van steeds wisselende stemmingen. Als je vaker last krijgt van deze mentale klachten of ze worden erger, dan kan het zijn dat ze het voor jouw lastig maken je leven te leven zoals jij wilt. Wanneer je hier zelf niet (meer) uit komt, kun je hulp vragen. Met de juiste hulp of begeleiding kunnen deze problemen worden behandeld en leer je beter omgaan met jouw klachten. 

Praat erover 
Er zijn verschillende manieren waarop je hulp of begeleiding kunt krijgen. Het belangrijkste is dat je erover praat met iemand Dat kan een naaste zijn of de huisarts. Je kunt samen zoeken naar de mogelijkheden voor jou. Je kunt ook bij je gemeente aankloppen. Iedere gemeente biedt verschillende mogelijkheden om met je mentale klachten aan de slag te gaan. Kijk ook eens bij een zelfregie centrum, zoals de organisaties hieronder.

Zijn de klachten zo ernstig dat je er zelf niet meer uitkomt, dan kan hulp van de ggz of geestelijke gezondheidszorg een mogelijkheid voor jou zijn. Binnen Dimence Groep bieden we basis ggz bij Mindfit, en specialistische ggz bij Dimence. 

Zelfregiecentra en herstelcursussen

Bij een zelfregiecentrum is iedereen welkom, die meer grip op het leven wil krijgen en daar hulp bij kan gebruiken. Je kunt er zo even langslopen! Je hoeft geen afspraak te maken. In een zelfregiecentrum worden activiteiten georganiseerd en herstelcursussen gegeven. Ook kun je er terecht voor hulp bij praktische problemen of voor een kop koffie en een luisterend oor.  Zelfregiecentra in de diverse regio's:  Vriendendiensten (Deventer, Raalte en Olst-Wijhe), Focus (Zwolle), Nexus (Zwolle), Mens door Mens (Almelo) 

Afbeelding van Fieke Bosscher

In gesprek met Fieke Bosscher, coördinator bij Vriendendiensten

Zodra ik een voet over de drempel zet is het duidelijk. Hier ben ik welkom. Binnen is een warme en ongedwongen sfeer. Op verschillende plekken in het gebouw zitten mensen alleen of in groepjes bij elkaar. Er wordt koffie gedronken, een spelletje gedaan en er zijn creatieve activiteiten. 

Veelgestelde vragen

Wanneer je lichte tot matige mentale klachten hebt, kun je goed geholpen worden in de basis ggz. Een klacht is licht of matig, wanneer je er wel last van hebt in je dagelijkse leven, maar je leven er niet door vastloopt. Je kunt jezelf aanmelden, maar je hebt wel een verwijzing van de huisarts nodig.

Wanneer je ernstige of complexe mentale klachten hebt, verwijst de huisarts je door naar de specialistische ggz. Dit kan ook wanneer je mentale klachten niet verbeterd zijn na behandeling in de basis ggz. De huisarts of specialist moet je aanmelden voor behandeling en je kunt alleen met een verwijzing.