Overslaan en naar de inhoud gaan

In gesprek met Fieke Bosscher, coördinator bij Vriendendiensten

Zodra ik een voet over de drempel zet is het duidelijk. Hier ben ik welkom. Binnen is een warme en ongedwongen sfeer. Op verschillende plekken in het gebouw zitten mensen alleen of in groepjes bij elkaar. Er wordt koffie gedronken, een spelletje gedaan en er zijn creatieve activiteiten. Ik ben bij Vriendendiensten in Deventer en ga in gesprek met Fieke Bosscher over haar werk als ervaringsdeskundige en coördinator van het zelfregiecentrum en de herstelcursussen in Deventer. 

Afbeelding van Fieke Bosscher

Vriendendiensten is de Zelfregie en Herstelorganisatie in regio Midden-IJssel (Deventer, Olst-Wijhe, Raalte en Voorst). Het is een cliëntgestuurde, onafhankelijke stichting die zich inzet voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Bij het Zelfregiecentrum Deventer worden herstelcursussen gegeven en lotgenotenbijeenkomsten georganiseerd. Vanuit deze locatie worden ook de vele maatjesactiviteiten georganiseerd en gecoördineerd en is onafhankelijke ggz-cliëntondersteuning aanwezig. 

Niets moet, alles mag

Ik word door een bezoeker ontvangen in de huiskamer.  Hier zitten mensen ongedwongen bij elkaar. Er wordt koffie gedronken en een spelletje gedaan. Door de grote ramen kijk je in de tuin, waar ook bezigheid is. De sfeer is ongedwongen en uitnodigend. Fieke vertelt met een aanstekelijk enthousiasme over Vriendendiensten. "Mensen zijn hier welkom voor een kopje koffie en meer. Zelfregie staat hier centraal. Niets moet, maar alles mag." In het gebouw zijn verschillende ruimtes waar bezoekers actief aan de slag kunnen met iets dat hen aanspreekt. Elke dag wordt er door bezoekers een maaltijd bereid. Als coördinator probeert Fieke zoveel mogelijk op haar handen te zitten. Bezoekers worden gestimuleerd om zelf actief deel te nemen en om een bijdrage aan het centrum te leveren. De coördinatoren zorgen ervoor dat de randvoorwaarden geregeld zijn. Want het belangrijkste is dat bezoekers het centrum samen draaien door alles samen te regelen.

Iedereen gelijkwaardig

Wanneer we door het lichte gebouw lopen met de grote tuin, zie ik dat er op verschillende plekken bezoekers aan het werk zijn: in de tuin, in de keuken en achter de bar. In het gebouw worden op een aantal plekken creatieve activiteiten gedaan. Bezoekers doen wat ze willen en kunnen op dat moment. Er zijn geen verplichtingen, doelen of afspraken. Iedereen is hier gelijkwaardig, want iedereen brengt wat mee. De meeste bezoekers zijn bekend met psychische klachten, waardoor ze niet altijd dezelfde inzet hebben. Ze worden gestimuleerd om te doen wat er op dat moment binnen hun mogelijkheden ligt. De ongedwongen sfeer en betrokkenheid naar elkaar toe, maakt dat het prettig is om hier te zijn.  

Herkenning en herstel 

Fieke vertelt over zelfregie; hoe belangrijk het voor haarzelf is geweest toen ze herstelde van psychische problemen. Hoe het werk hier haar ook herkenning en herstel heeft geboden. Ze is enorm gepassioneerd over haar werk, het voelt alsof het haar roeping is anderen te ondersteunen in hun herstelproces. Dat enthousiasme en de ongedwongen sfeer brengt ze over op de bezoekers. Iedereen is hier welkom.

- door: Jipke Nab, gespecialiseerd maatschappelijk werker bij Transfore - 

Over de auteur

Meer ervaringsverhalen over: