Sommige mensen met autisme komen in hun ontwikkeling en/of herstel niet verder in reguliere behandelingen. Ze herkennen bepaalde emoties niet (goed) of blijven onzeker over hun eigen kunnen. Daarom is er het afgelopen half jaar bij het Centrum Ontwikkelingsstoornissen (COS) een pilot gehouden met Animal Assisted Therapy, oftewel dierentherapie. Er is gewerkt met paarden en honden. Deze keer uitgelicht: paardentherapie.
Paard legt verbinding tussen ratio en gevoel
Therapie met paarden kan waardevol zijn voor de cliënt. Een paard reageert namelijk op het gedrag, gedachten en gevoelens van mensen. Het kan je op diep niveau aanvoelen. Dit laat het dier zien in zijn gedrag door bijvoorbeeld te zuchten of te kauwen. De therapeut vertaalt dit vervolgens naar de cliënt en stelt hem of haar vragen. Dit zie je terug in bovenstaand filmpje. Tip: zet rechts onderin het venstertje de ondertiteling aan.
Ellen Pinkert, senior psychiatrisch verpleegkundige: ‘Doordat paarden kuddedieren zijn, kunnen ze heel snel spanningssignalen herkennen. Sneller dan een mens.’
Therapie met duidelijk behandeldoel
Sommige cliënten vanuit het COS konden deze therapie met paarden volgen tijdens de pilot. Vooraf werd een duidelijk behandeldoel gesteld, zoals bijvoorbeeld het leren herkennen van emoties. De pilot is succesvol gebleken, maar niet alle cliënten hadden er evenveel baat bij. Inmiddels is de testperiode voltooid. Er vindt nog een evaluatie plaats.
Deze pilot ‘Paardentherapie’ is gehouden voor cliënten met autisme, maar de therapie is breed inzetbaar. Mensen met andere psychische aandoeningen kunnen er ook baat bij hebben. Of de behandeling voor langere tijd wordt aangeboden is nog niet bekend.
De therapie werd gegeven door Hyndernis Paard en Coaching in Windesheim. Lees ook over Topdogtraining.