Alle lichamelijke activiteiten kun je onderverdelen in sporten, trainen en bewegen. Bij een goede mix is er aandacht voor kracht, coördinatie, flexibiliteit en uithoudingsvermogen.
Voor een gezond lijf en mind zijn er een aantal criteria opgesteld voor zowel de duur als de intensiteit. Iedereen kent wel de beweegnorm van 30 minuten per dag.
Voor veel mensen zijn de richtlijnen van de Gezondheidsraad al een behoorlijke uitdaging. In de psychiatrie ervaren mensen vaak nog meer belemmeringen omdat ze psychisch niet goed in hun vel zitten en veel mensen antipsychotica gebruiken wat inactiviteit lijkt te versterken. Daarnaast is het voor veel mensen lastig om zichzelf te motiveren om in beweging te komen omdat een doel waarvoor ze het zouden doen niet altijd aanwezig is. Een inspirerend doel geeft kracht om op momenten waarop je eigenlijk geen zin hebt toch jezelf in beweging te zetten.
Wat ik vaak zeg tegen de deelnemers is “de eerste 30 stappen zijn het lastigst”. Als je die eenmaal hebt gezet, dan ben je van je stoel of bed af, heb je de buitendeur achter je dichtgeslagen en ben je op pad.
Belangrijk is ook om kleine doelen te stellen die haalbaar zijn en je een goed gevoel geven. Uit onderzoek is gebleken dat als je hele kleine stapjes zet je ook niet zo snel weerstand ervaart en dat helpt om het beter vol te houden.
Zeker als je een inactieve leefstijl hebt, is iedere stap die je meer zet al winst. Zoek beweging die bij je past en wat je leuk vindt/ kunt gaan vinden. Ook samen en in de natuur helpt mensen vaak in positieve zin.
Ook het integreren van beweging in je dagelijkse gang van zaken maakt het makkelijker om meer te gaan doen, pak een trap ipv de lift, doe op de fiets de boodschappen. Loop een blokje extra als je toch al de duur uit gaat. Om nieuwe gewoontes aan te leren is best veel tijd nodig, gemiddeld 60 dagen om van discipline naar routine te gaan.
Waarom is het eigenlijk zo belangrijk om te bewegen? Bewegen is iets wat we vanuit onze natuur vroeger continue deden, het past bij ons lijf. We waren veel uren op zoek naar natuurlijk voedsel en veel dagelijkse activiteiten waren gekoppeld aan beweging. Auto’s, wasmachines, robotmaaiers, stofzuigers zorgen ervoor dat we buiten werktijd weinig bewegen, de computers houden ons net als de tv aan de stoel gekluisterd. Langdurige inactiviteit verstoord onze normale stofwisseling, het risico op leefstijl gebonden ziektes neemt sterk toe zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.
In bovenstaande sheet kun je zien welke positieve effecten alleen al wandelen heeft op je lijf en psyche. Doe je het samen dat versterk je ook nog de sociale aspecten. Daarnaast is in steeds meer onderzoeken aangetoond dat wandelen ( of in de natuur zijn) ook veel positieve effecten heeft op het welzijn van mensen. Vreemd is dat niet, wij zijn immers ook natuur.
Ter verduidelijking laten we in de module leefstijl het volgende filmpje zien: https://youtu.be/5Ezpuec_AS4
De laatste blog die ik ga schrijven gaat over slapen. Die zal een paar weken na deze verschijnen op de verschillende sociale media.