'In maart 2000 ben ik na een moeilijke periode van 24 weken bevallen van onze dochter. Zij werd dood geboren en ik kreeg voor het rouwproces lange tijd begeleiding van een psycholoog. De gesprekken met haar hebben mij zeker geholpen, maar juist in al die uren en dagen dat zij niet beschikbaar was had ik hulp van het platform ‘Lieve Engeltjes’.

Het platform ‘Lieve Engeltjes’ bestaat uit peers, oftewel moeders die iets soortgelijks hadden meegemaakt. Het voelde als een warm bad om ervaringen te delen en (h)erkenning te ervaren van andere moeders met lege armen. Zij kenden bijvoorbeeld het gevoel van jaloezie naar vriendinnen die gelijktijdig zwanger waren en een gezond kindje hadden gekregen. Uiteraard gun je hen op dat moment alle geluk en gezondheid van de wereld, maar gelijktijdig voel je zelf die enorme leegte.

De verwerking van een doodgeboren kindje gaat ook vaak anders bij een man dan bij een vrouw en ook hierin vond ik herkenning bij peers. Vrouwen die al langer op het platform waren gaven mij ook hoop dat de pijn in de loop der tijd minder zou worden en konden ook heel erg goed mij een spiegel voorhouden als ik onredelijke gedachtes had over bepaalde gebeurtenissen. Het blijft nog altijd schuren als er bijvoorbeeld belangrijke momenten zijn in het leven van kinderen van mijn vriendinnen die destijds nagenoeg gelijktijdig met mij uitgerekend waren… De eerste schooldag, de musical in groep 8, sweet-sixteen, diploma-uitreiking,  het eerste vriendje… dat zijn van die momenten dat het je weer raakt.

Als ik erop terug kijk was de combinatie van behandeling en peercontact ontzettend helend en heb ik het in al die jaren een ‘plek’ kunnen geven. Het platform bestaat nog steeds en is sinds die tijd enorm gegroeid en professioneler geworden.

Peercontact met gelijkgestemden werkt uit collectieve ervaring ook bij psychische kwetsbaarheden. Als je bijvoorbeeld op de wachtlijst staat of je hebt behoefte om naast je ambulante behandeling met mensen te praten die in dezelfde situatie zitten als jijzelf. Dit kan dan op elk moment van de dag vanuit je eigen veilige omgeving.

Mind heeft sinds enige tijd een Connect portaal waar je contact kunt leggen met andere gelijkgestemden. Het is geheel anoniem en je profiel is afgeschermd. Je kunt in contact komen met mensen op het door jouw gekozen onderwerp zoals; stress, slaapgebrek of sombere gedachten bijvoorbeeld. Je kunt gratis deelnemen, een profiel aanmaken en op onderwerp zoeken naar gelijkgestemden/peers. Geïnteresseerd? Ga naar de website: Connect portaal - Wij zijn MIND

Je kunt wachten op je behandeling of volgende afspraak, maar je kunt zelf ook iets doen en leren van peers met een soortgelijke ervaring. Ik heb er heel veel aan gehad.'

Artikeldatum