Mijn vader was een excentrieke man en in zijn manie deed hij veel vreemde dingen. Hij had zijn eigen neologismen, die hij ons leerde.” Zelf heeft ze ook bipolaire genen, zoals ze dat zelf zegt, en ervaring met depressies en manische periodes. 

“Ik werd door een psychiater gewezen op RAAK (de voorganger van PEPPER, de groep zorgprofessionals met ervaringsdeskundheid binnen de Dimence Groep). Ik vond het geweldig. Het lotgenotencontact, het ontbreken van schaamte.” Uiteindelijk ging Annemarie de opleiding tot zorgprofessional met ervaringsdeskundigheid volgen.  

Werken vanuit je menszijn 

“Tijdens de opleiding leer je om de tools die je hebt meegenomen in je eigen herstel, toe te passen op het herstel van een ander. De behandelrelatie wordt hierdoor wederkerig. Je gaat veel meer werken vanuit je menszijn dan vanuit je hoofd.” Ook over de diversiteit van de opleiding is Annemarie erg enthousiast: “iedereen heeft zijn eigen verhaal. Je kunt veel leren van anderen en de tools die zij gebruiken”.  

Vol enthousiasme vertelt ze wat het haar heeft gebracht: “Het brengt veel meer diepgang in je behandeling, je praat echt van mens tot mens. Je leert wat het heeft gedaan voor jouw ontwikkeling als mens om uit zo’n context te komen. Dat is heel verhelderend.”  

De kracht van gedeelde verhalen

Annemarie vertelt over een client. Binnen 48 uur overlijden zijn moeder en haar vader. ‘Mijn coping was natuurlijk heel anders. Hij ging veel meer drugs en drank gebruiken en viel terug in zijn verslaving. Maar na anderhalf jaar konden we samen rouwen. Dan vroeg hij mij hoe ik dat had gedaan met mijn vader.” 

Het belangrijkste wat ze geleerd heeft tijdens de opleiding? “Wanneer je je eigen verhaal inzet en wanneer je het voor je houdt. Soms vertel ik maar een klein beetje of geef ik aan dat ik iets soortgelijks heb meegemaakt. Dit zorgt ervoor dat de ander zich gehoord voelt. Je kunt laten zien dat zulke dingen erbij horen in het leven.” 

Door mijn ervaringen kan ik goed aansluiten bij de ander

Aansluiten bij de ander

Door mijn ervaringen kan ik goed aansluiten bij de ander. Niet alles is te verklaren vanuit de psychiatrie. Ik kan hierdoor zaken normaliseren en daardoor wordt de ander minder angstig en sommige dingen horen ook eenmaal bij het leven. Het relativerende hiervan maakt dat mensen zich sneller bij mij op hun gemak voelen en opener kunnen zijn.