Tip 1

    Sociale controle 

    Veel mensen die hun leefstijl willen aanpassen, delen dat niet met hun omgeving. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld toch een sigaret bietsen, ondanks dat ze proberen niet meer te roken. Als je je drinkgedrag blijvend wilt aanpassen, dan kun je dit het beste vertellen aan de mensen die jou van drank kunnen voorzien.

    Wil je bijvoorbeeld niet meer drinken op feestjes? Dan is het wel zo makkelijk dat anderen jou geen drank meer aanbieden, toch? Daarnaast kunnen ze je ook motiveren om niet toe te geven aan het idee dat drank bij een feestje hoort. Je voornemen wordt makkelijker vol te houden.

    Balk

     

    Tip 2

    Daginvulling 

    Als je gewend bent om op een vast moment van de dag een drankje te nemen, is het vaak lastig om hiermee te stoppen doordat je je verveelt op je drinkmoment. Opvullen van de tijd die je wint door niet te drinken helpt je om je goede voornemens vol te houden.

    De tijd opvullen kan het beste met een activiteit die je leuk vindt en waardoor je ontspant. Bijvoorbeeld sporten, een bad nemen of een puzzel leggen. Je kunt ook iets simpels en nuttigs doen om je gedachten bezig te houden. Organiseer je boekenkast opnieuw, maak een boodschappenlijstje of maak alvast je ontbijt klaar zodat je de volgende ochtend een kwartiertje langer kunt uitslapen.

    Balk

     

    Meer weten over verslavingspsychiatrie?

    Tip 3

    Gevoelsurfen 
    Trek in alcohol of andere middelen komt vaak als een golf omhoog en zakt na een tijdje weer. Veel mensen drinken alcohol als ze er zin in hebben en laten de golf niet voorbij gaan. Om de golf wel voorbij te laten gaan, kan je gevoelsurfen.

    Gevoelsurfen werkt als volgt: zoek een rustige plek, en scan je lichaam. Ga in elk lichaamsdeel na of er iets veranderd is in vergelijking met toen je nog geen trek had. Bijvoorbeeld: gespannen beenspieren, vage pijn bij je borstbeen, van buikademhaling naar hoge ademhaling gaan, aanspannen van je wenkbrauwen, of niet stil kunnen zitten. Als je elk lichaamsdeel bent afgegaan, is de trek meestal weer weg.

      Balk

      Tip 4

      Leefomgeving 
      Als je lichaam signalen krijgt die bij drankgebruik horen, gaat het zich alvast voorbereiden op de alcohol. Bijvoorbeeld: je drinkt normaal om 18.00 uur na het avondeten een biertje op de bank met de televisie aan. Als je om 18.00 uur je drinkplek ziet, gaat je lichaam alvast in de ‘drinkstand’: het brein wekt spanning op om het rustgevende effect van de drank goed te kunnen opvangen. Je gaat aan alcohol denken, omdat de plek die je ziet een ‘reminder’ is voor alcoholinname.

      Wat kan helpen, is het veranderen van de omgeving of situatie, waar je na het avondeten om 18.00 uur bent. Ga bijvoorbeeld:

      • een uurtje naar een andere kamer in plaats van naar de woonkamer
      • niet tv kijken, maar kies voor een andere activiteit
      • de woonkamer anders inrichten
      • niet op de bank zitten, maar kies voor een stoel en ga tv kijken op je laptop in plaats van op de televisie.
      Balk