Een ontwrichte gezinssituatie en mentaal en fysiek geweld zorgen ervoor dat Fleur vastloopt in het leven. Na een diagnose voor PTSS, ADHD en een gegeneraliseerde angststoornis wordt bij Fleur ook autisme gediagnostiseerd. “Pas sinds ik weet dat ik autisme heb, heb ik geleerd hoe ik met het leven om moet gaan.”
Perfect zijn is niet nodig
Tijdens haar behandeling voor autisme, komt Fleur voor het eerst in aanraking met een ervaringsdeskundige. “Ik liep vaak vast omdat ik het gevoel had dat een behandelaar mij klein maakte. Daardoor kon ik mijzelf niet openstellen. In gesprekken met de ervaringsdeskundige was er sprake van gelijkwaardigheid. Dat vond ik zo bijzonder.” Het contact met de ervaringsdeskundige liet Fleur inzien dat het, om goed te kunnen functioneren, niet nodig is om perfect te zijn. Fleur raakt geïnspireerd en besluit het roer dit keer definitief om te gooien. Ze gaat serieus aan de slag met haar behandeling, het aanpakken van haar trauma, haar herstel én haar opleiding tot ervaringsdeskundige. Daar waar ze eerder met haar hakken over de sloot haar diploma voor het vmbo wist te behalen, slaagt ze nu cum laude voor haar opleiding.
Wachtkracht en WelThuis: hulp voor en na de behandeling
Fleur werkte in die tijd al als vrijwilliger bij WerV. Tijdens haar opleiding gaat ze hier ook stagelopen. Na haar stage gaat ze werken bij WelThuis en later bij Wachtkracht, beide onderdeel van WerV. WelThuis is er voor mensen die al in behandeling zijn, maar hulp nodig hebben bij het creëren van een goede omgeving om zo de draad weer op te pakken. WelThuis kan in zo’n geval ondersteunen bij bijvoorbeeld het op orde brengen van de financiën en het zoeken naar passende daginvulling. WachtKracht werkt volgens hetzelfde principe, maar biedt praktische hulp aan mensen die op de wachtlijst staan.
Meer informatie over WerV, Wachtkracht en WelThuis
Hulp die ze zelf hard nodig had
De hulp die ze nu aan anderen biedt, heeft ze zelf gemist. Wachtkracht en WelThuis bestonden nog niet op het moment dat Fleur werd opgenomen voor haar verslaving. Wanneer je voor een langere periode wordt opgenomen in een zorginstelling, word je gekort op je uitkering en krijg je alleen nog zak- en kleedgeld. “Ik was compleet in paniek, wilde mijn huis niet verliezen. Ik stond op het punt om mijn behandeling stop te zetten.” Uiteindelijk bleek Fleur de situatie met slechts één telefoontje op te kunnen lossen, maar het heeft haar veel (onnodige) stress opgeleverd. Dat geldt ook voor de zorgen die Fleur had om haar partner. Haar partner stond op de wachtlijst om opgenomen te worden en ging steeds verder achteruit. “Mijn eigen behandeling had tien keer beter gekund als ik wist dat mijn partner bij WachtKracht terecht kon voor ondersteuning.”
"...Ik weet al heel lang dat de wereld eigenlijk gewoon kut is. Dat is niet nieuw voor mij. Wat wel nieuw is, en waar ik veel geluk uithaal, is dat ik de mogelijkheid heb om die wereld voor anderen een klein beetje mooier te maken. "
Een luisterend oor voor iedereen
De verhalen die Fleur tijdens haar werk hoort, zijn vaak schrijnend en komen zo nu en dan heel dichtbij. “Ik weet al heel lang dat de wereld eigenlijk gewoon kut is. Dat is niet nieuw voor mij. Wat wel nieuw is, en waar ik veel geluk uithaal, is dat ik de mogelijkheid heb om die wereld voor anderen een klein beetje mooier te maken.” Fleur biedt iedereen een luisterend oor en helpt mensen op weg bij problemen in het dagelijks leven. Het delen van dezelfde diagnose of ervaring is niet nodig. “Wat we allemaal gemeen hebben, is dat je te maken hebt met ontwrichting. Welke ontwrichting je ook kent of welke narigheid je ook hebt meegemaakt, je weet hoe het is om pijn te hebben en buiten de maatschappij te vallen. Daarin vind je elkaar.”