Nederland telt maar liefst 5 miljoen mantelzorgers. Bas is één van hen. Ondanks de (soms) zware last, blijft Bas positief en veerkrachtig. Zijn verhaal laat zien hoe belangrijk het is om als mantelzorger steun te zoeken en patronen te doorbreken.
44 jaar mantelzorg
Bas’ vrouw heeft al lang psychische problemen. Deze zijn versterkt nadat zijn vrouw ernstig hartfalen en corona kreeg. Zijn vrouw wordt uiteindelijk zes maanden opgenomen bij Dimence. Nu, twee jaar later, gaat het goed. Niet alleen met zijn vrouw, maar ook met Bas zelf. Want ondanks dat Bas al zo’n 44 jaar ervaring als mantelzorger heeft, is het ook voor hem soms nog een uitdaging om de balans te vinden tussen zijn eigen leven en de zorg voor zijn vrouw.
Verlies door onbegrip
In de periode dat het met zijn vrouw erg slecht gaat, zijn ze veel familie en vrienden kwijtgeraakt. De belangrijkste reden hiervoor is onbegrip. “Dat was voor ons, en vooral ook voor mijn vrouw, heel erg heftig. Je staat er dan echt alleen voor.” De zorg komt in die periode op Bas zijn schouders terecht. “Het enige dat ik voor haar kon doen, was er voor haar zijn. Een arm om haar slaan en gewoon luisteren.”
Uitdagingen van een mantelzorger
Ondanks de zorgen om en voor zijn vrouw, is Bas altijd blijven werken. Tijd voor zichzelf had hij nauwelijks. Als die tijd er wel was, hielden de zorgen om zijn vrouw hem thuis. “Je zorgt met liefde voor je naaste. Toch sluipt er ongemerkt een patroon in, waarbij je samen een beetje aantobt en je jezelf uit het oog verliest. Het is heel lastig om dit patroon te doorbreken.” Zijn advies voor andere mantelzorgers is dan ook om tijd voor jezelf te creëren. “Doorbreek patronen en zoek iemand die op jouw naaste kan letten, zodat jij tijd voor jezelf hebt.”
Doorbreek patronen en zoek iemand die op jouw naaste kan letten, zodat jij tijd voor jezelf hebt.
Hoe gaat het eigenlijk met jou?
Bas heeft ook een tip voor de omgeving van de mantelzorger. “Stel de mantelzorger eens de vraag: hoe gaat het eigenlijk met jou? Geef iemand de ruimte om zijn of haar verhaal te doen, zonder vooroordeel. Het is zo’n simpele vraag, maar voor mantelzorgers is het een groot gebaar."
Boos
Met Bas’ vrouw gaat het goed, alleen lichamelijk laat het nog te wensen over. Ook met Bas zelf gaat het goed. Dat was een tijdje geleden niet het geval. “Het geloof heeft mij altijd op de been gehouden. Toch liep ik een tijd geleden ook vast. Ik was heel erg boos over wat mensen mijn vrouw hadden aangedaan. Die boosheid zou mij vernietigen. Ik heb toen zelf hulp gezocht.” De boosheid heeft Bas een plekje kunnen geven. Inmiddels is Bas zelfs zover dat hij zijn eigen ervaring inzet om anderen te helpen.
Stel de mantelzorger eens de vraag: hoe gaat het eigenlijk met jou? Geef iemand de ruimte om zijn of haar verhaal te doen, zonder vooroordeel. Het is zo’n simpele vraag, maar voor mantelzorgers is het een groot gebaar.
Er zijn voor cliënten en naasten
Twintig jaar geleden liep Bas al rond met het plan om met zijn ervaring iets voor anderen te betekenen. “Toen was ik nog niet zover. Ik was toen nog te veel bezig met vragen als wie ben ik? en waar sta ik? Na contact met de familie-ervaringsdeskundige en het volgen van de bijeenkomsten Drie kunnen meer dan één, heb ik de kracht om ook iets voor anderen te betekenen. Omdat ik zelf heb ervaren hoe het is als je er alleen voor komt te staan, wil ik er zijn voor naasten én cliënten.”
* definitie volgens Sociaal Cultureel Planbureau