Muziektherapie
Muziek speelt een grote rol in onze levens. Al van jongs af aan komen we in aanraking met muziek. Muziek maakt emoties los en kan je in een andere stemming brengen. Uit onderzoek blijkt dat muziek goed is voor je brein, geen enkele andere activiteit stimuleert zoveel gebieden in de hersenen. Bij muziektherapie wordt muziek gericht ingezet tijdens de behandeling.
“Muziektherapie is gericht op het stimuleren van het geluksgevoel. Als muziektherapeut put ik eigenlijk altijd uit mijn rugzakje met ervaring. Ik kijk heel specifiek wat de persoon nodig heeft. Zo gebruik ik bijvoorbeeld bij iemand met een groot trauma de gitaar en maak ik zachte muziek. Iemand die veel boosheid in zich heeft, maar moeite heeft dit te uiten, kan dat bijvoorbeeld wel door op een trommel te slaan. Zo leer je de emotie te reguleren, door bijvoorbeeld hard of zacht te slaan,” vertelt Esther.
Muziektherapie kan bestaan uit het beluisteren van muziek, maar ook uit het zelf muziek maken of door zang. Moet je dan heel muzikaal zijn om muziektherapie te kunnen volgen? “Zeker niet! Wanneer je al jaren muziek maakt, kan het soms juist belemmeren omdat je dan meer bezig bent met het perfect spelen. Als muziektherapeut moet je wel veel in huis hebben en van alle markten thuis zijn,” aldus Esther.
Muziek zit tussen de noten
Contact
Muziektherapie kan worden ingezet bij allerlei soorten psychische klachten, zoals depressie, trauma of angst, maar ook bij dementie of neurologische problemen. Toch wordt het nog niet standaard ingezet bij een behandelingstraject. “Terwijl je met een paar sessies al heel veel kunt bereiken,” vertelt Esther. “Mensen die muziektherapie volgen, hebben vaak minder medicatie nodig. Muziek laat echt de andere kant van mensen zien. Zo had ik een patiënt, die erg agressief was en waar heel moeilijk contact mee te maken was. Maar tijdens de therapie zag ik een hele andere, gevoelige man. Muziektherapie kan echt verdiepend werken in zulke gevallen.”
De behandeling kan individueel, maar ook in een groep plaatsvinden. “Zo kunnen mensen ook oefenen met hun gedrag in een groep. Mensen die bijvoorbeeld nooit op hun beurt kunnen wachten, merken dit duidelijk tijdens het samenspel.”
Make a Melody
Op 15 november is het European Music Therapy Day. Door heel Europa vinden workshops en (online-)activiteiten plaats. Het thema van 2020 is ‘Make a Melody’. De gedachte daarachter is dat iedereen een melodie kan maken. Wanneer je praat zonder melodie, voel je hoeveel je mist in de communicatie. Een melodie is een manier om te laten merken hoe je je voelt.
Er worden ook dit jaar weer veel activiteiten en open sessies georganiseerd in de Week van de Vaktherapie, voorafgaand aan de Europese Muziektherapiedag. Kijk voor meer informatie op www.muzietherapie.nl en www.vaktherapie.nl