Een ervaringsdeskundige weet hoe het is om psychische problemen te hebben. Ook zij hebben te maken (gehad) met bijvoorbeeld autisme, AD(H)D, verslavingsproblematiek of traumatische gebeurtenissen. Bij Dimence werken (familie)ervaringsdeskundigen én zorgprofessionals met ervaringsdeskundigheid (ZME). Het verschil? Een ervaringsdeskundige is, in tegenstelling tot de zorgprofessional met ervaringsdeskundigheid, vaak niet opgeleid als zorgprofessional, maar kan een hele andere achtergrond hebben. De overeenkomsten? Beiden hebben een opleiding tot ervaringsdeskundige gevolgd, waardoor ze hun eigen ervaring in kunnen zetten om cliënten te helpen. Dit zorgt onder andere voor meer openheid en verbondenheid, een laagdrempeliger contact met cliënten en meer bewustwording voor de mens achter de aandoening.
De ervaringsdeskundige
Iedereen heeft in het leven te maken met ervaringen. Door te reflecteren op deze ervaringen en er met anderen over te spreken, ontstaat er ervaringskennis. Deze kennis kan je benutten voor je eigen herstel. Tijdens de opleiding tot ervaringsdeskundige leren mensen met ervaringskennis hoe ze met hun eigen ervaring ook kunnen bijdragen aan het herstel van anderen. Een ervaringsdeskundige put daarbij niet alleen uit eigen ervaringen, maar ook uit de ervaring van andere mensen. Een ervaringsdeskundige kan zich hierdoor goed inleven in specifieke situaties en wordt vaak als rolmodel gezien.
Wil je ook ervaringsdeskundige worden? Kijk dan hier voor meer informatie
De zorgprofessional met ervaringsdeskundigheid
Iedereen kan psychische problemen krijgen, ook verpleegkundigen, psychologen of psychiaters. Bij Dimence werken meerdere zorgprofessionals met ervaringsdeskundigheid (ZME). Dit zijn mensen die in de ggz werken en zelf in hun leven te maken hebben (gehad) met psychische problemen. Naast hun reguliere opleiding tot zorgprofessional hebben zij ook de opleiding ‘Ervaringsdeskundigheid bij professionele zorg- en dienstverlening' gevolgd. Meer informatie over ZME vind je in de nieuwsbrief.
"Iemand die je écht begrijpt. Dat is zo belangrijk. Dat gun ik iedereen!"
De meerwaarde van iemand die anders denkt...
Dorien, Leonie en Anouk zijn als ervaringsdeskundige werkzaam bij Dimence. In verschillende teams en op diverse afdelingen maken zij dagelijks het verschil. Niet alleen voor de cliënten van Dimence, ook voor onze zorgprofessionals. Over hoe de ervaringsdeskundige dat doen en wat hun toegevoegde waarde in het team is, geven we graag het woord aan de collega's van deze ervaringsdeskundigen.