Naasten. Ze zijn voor ieder van ons onmisbaar. En voor mensen met psychische problemen helemaal. Je moeder, vader, broer, zus, partner, vriend, vriendin, buurman of buurvrouw kunnen enorm belangrijk zijn bij het herstel. In het kader van de nationale Poëzieweek (30 januari tot en met 5 februari) organiseert Dimence een gedichtenwedstrijd met als thema 'naasten (en de ggz)'.
De wedstrijd van 14 tot en met 24 januari is voor iedereen toegankelijk, patiënt of naaste of een combinatie van die twee. Eigenlijk voor iedereen dus, want 1 op de 4 mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met psychische problemen. Niks om je voor te schamen. Maar wel zo belangrijk om daarvoor goede professionele hulp te krijgen én ondersteuning van je naasten. Want jij doet ertoe!
Winnaars
De winnaars van de gedichtenwedstrijd zijn:
Eerste prijs: Madelon Wonink - Toen ik leed aan het leven
Tweede prijs: Marieke* - als gelukkig zijn een kadootje was
Derde prijs: Annette Akkerman - Altijd
*Marieke is een pseudoniem. Haar echte naam is bij de redactie bekend.
Eerste prijs: Madelon Wonink (32) uit Hengelo
Waarom wilde je meedoen?
“Ik ben zelf veel met gedichten bezig, ik schrijf zelf ook veel. Eerder heb ik meegedaan aan een gedichtenwedstrijd van Mind. Toen zag ik deze oproep op Twitter en dacht ik: zou ik? Mensen om me heen zeiden: ja, moet je doen! Dus toen heb ik speciaal voor de wedstrijd een gedicht geschreven.”
Waarom heb je dit gedicht geschreven?
“Ik heb een tijdje een ernstige depressie gehad, naast andere psychische problemen. In die periode zag ik mijn naasten niet altijd goed staan. Ik had alleen maar oog voor mijzelf, en dat idee heb ik uitgewerkt in het gedicht.”
Tweede prijs: Marieke* (22)
Wat was voor jou de aanleiding om mee te doen?
“Toen ik las over de gedichtenwedstrijd, gaf me dat een extra zetje om de woorden op papier te zetten die al langer in mijn hoofd zaten.”
Wat wil je met dit gedicht vertellen?
“Ik heb het gedicht geschreven vanuit mijn oogpunt als naaste. In het gedicht verwoord ik de wens om als naaste geluk te geven, maar dat dat niet lukt. Dat je alleen aanwezigheid en tijd kunt geven, en dat je hoopt dat diegene het ziet en wil aanpakken.”
Derde prijs: Annette Akkerman (57) uit Maarssen
Wat was jouw reden om mee te doen? “Ik schrijf regelmatig gedichten. Toen ik de oproep op Twitter zag, sprak het thema me enorm aan. Ik kreeg meteen een idee en het gedicht was dan ook snel geschreven. Het is vrij eenvoudig, maar precies wat ik zeggen wilde.”
Waarom heb je dit gedicht geschreven? “Als iemand het moeilijk heeft op welke manier dan ook, dan kun je vaak niet heel veel doen. Maar wat iedereen kan doen, is er zijn voor de ander. Heel vaak onderschatten we hoeveel dat al voor iemand kan betekenen, dat je gewoon naast hem loopt en er bent.”
Behoeften van naasten
Het thema van de gedichtenwedstrijd was ‘naasten (en de ggz)’. Dat thema is gekozen omdat Dimence het belangrijk vindt dat naasten worden betrokken bij de behandeling van patiënten met psychische problemen. De Adviesraad Naasten probeert hier binnen de organisatie meer aandacht voor te krijgen. Voorzitter Pieter Venhuizen van de adviesraad zat in de jury van de gedichtenwedstrijd en vindt dat er meer oog voor naasten moet komen. “Vanuit de hulpverlening wordt vaak alleen naar de patiënt gekeken, terwijl het voor naasten ook belangrijk is om gehoord te worden en ondersteuning te krijgen. Dat gebeurt op sommige afdelingen gelukkig al. En er is bijvoorbeeld een familievertrouwenspersoon waar naasten een beroep op kunnen doen.”
De moeder van Madelon is meegekomen naar de prijsuitreiking. Zij is de naaste over wie Madelon haar gedicht heeft geschreven. Volgens Madelons moeder kan ondersteuning voor naasten heel simpel zijn. “Als naaste heb ik vooral behoefte aan steun vanuit hulpverleners. Een kort praatje af en toe. En weten dat de mogelijkheid er is om vragen te stellen. Je wordt aan het begin vaak overvallen door alle informatie die op je afkomt, maar daarna hoor je vaak niks meer. Het zou fijn zijn te weten dat je ergens terecht kunt als naaste, en weet hoe je met de situatie om kunt gaan.”
Marieke sluit daar als naaste bij aan. Zij heeft vooral behoefte om betrokken te worden bij het behandeltraject en te weten wat er gaat gebeuren. “Het zou fijn zijn als je als naaste een telefoonnummer kunt bellen waar je altijd terechtkunt.”
Prijzen
De jury (bestaande uit leden van de directie, Adviesraad Naasten, Cliëntenraad, vrijwilligers en team Communicatie van Dimence) selecteerde de drie winnende gedichten.
Eerste prijs: twee theaterkaartjes voor de voorstelling 'Ongestoord' van Marjolijn van Kooten (psychiatrisch cabaret) op 21 februari 2020 in het Posttheater in Arnhem.
Tweede prijs: een lunch op een zelfgekozen locatie voor twee personen.
Derde prijs: het boek 'Schijtluis - mijn leven met een angststoornis' van Marjolijn van Kooten.
De drie winnaars ontvangen daarnaast hun eigen gedicht op een mooi opgemaakte ansichtkaart.
Publicatie gedichten
De uitslag wordt in de week van 27 januari via deze website en de social mediakanalen van Dimence bekendgemaakt. De drie winnaars ontvangen persoonlijk bericht en worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking bij Dimence. In de Poëzieweek (30 januari tot en met 5 februari) verschijnen de winnende gedichten op deze website en social mediakanalen van Dimence. Van de drie winnende gedichten worden ansichtkaarten gedrukt die voor iedereen te bestellen zijn via www.tegekkewinkel.nl.