Behandeling voor slaapproblemen: CGT-I (cognitieve gedragstherapie voor insomnie)

Goed nieuws, cognitieve gedragstherapie voor insomnie (=slapeloosheid) kan helpen bij het verbeteren van slaapproblemen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze vorm van therapie tot de beste en meest langdurige resultaten leidt.

De CGT-I wordt aangeboden in een groepstherapie. Als leidraad wordt het werkboek “Verbeter je slaap” van Ingrid Verbeek en Merijn van de Laar gebruikt.

We beginnen met veel uitleg over slapen (psycho-educatie) te geven. Dit wordt als heel helpend ervaren omdat je meer kennis krijgt over slapen in het algemeen en de factoren die een slaapprobleem in stand houden. We staan stil bij de slaapadviezen die er zijn, vaak al bekend bij de deelnemers, maar het kan geen kwaad er nog eens goed naar te kijken.

Een slaapprobleem beschouwen we als een 24-uurs probleem: onderdelen van de CGT-I die daar over gaan zijn bijvoorbeeld het toewerken naar een betere balans tussen spanning en ontspanning, ontspanningsoefeningen doen, pauzes nemen, maar ook voldoende bewegen. De cognitieve therapie kan helpen om minder te piekeren over slapen en het slaapprobleem.

In de slaapgroep wordt ook gewerkt met een methode waarbij de slaapdruk meer opgebouwd wordt (een poosje juist minder slapen) en de zogenaamde stimulus controle (uit bed gaan als je niet kan slapen en even iets ontspannens/saais doen). Deze stappen kunnen als spannend ervaren worden, maar met steun van de groep en soms met tussenstapjes is het heel goed haalbaar en kan ervaren worden dat het heel effectief voor het slaapprobleem kan zijn.

De groep zorgt voor veel steun en herkenning rondom het slaapprobleem. Samen met de groepstherapeuten zorgt de groep voor aanmoediging, meedenken, oplossingen bedenken en successen vieren.  

De therapie wordt gegeven in een groep van maximaal 8 deelnemers. De groep komt 8 keer bij elkaar op het Marktplein 3 in Twello. Eerst komt de groep wekelijks bij elkaar, later wordt het om de week en tot slot een follow up na een maand.

De behandeling vraagt van je dat je gemotiveerd bent, aanwezig bent bij de bijeenkomsten en dat je de registraties die van je gevraagd worden bijhoudt en oefent met huiswerkopdrachten.

Voor vragen kan altijd contact opgenomen worden met secretariaattwello@dimence.nl