Het is vandaag Wereldvluchtelingendag. Behandelen jullie binnen het Netwerk Transculturele Psychiatrie alleen vluchtelingen? 

Het Netwerkcentrum Transculturele Psychiatrie helpt mensen met een andere culturele achtergrond, zoals (arbeids)migranten, asielzoekers, statushouders, ongedocumenteerden en internationale studenten die psychische problemen hebben. Wij zien voornamelijk vluchtelingen. Mensen die in Nederland bescherming vragen door een asielverzoek in te dienen en mensen die een status gekregen hebben. Onze cliënten komen onder andere uit Syrië, Afghanistan, Eritrea, Irak, Iran en Turkije. Een deel van onze cliënten zitten nog in de asielprocedure."

Welke psychische problemen zien jullie veelal bij vluchtelingen?

"Onder invloed van onder andere oorlogs- en geweldservaringen hebben vluchtelingen een hoger risico op psychische klachten (zoals stress of slaapproblemen) of psychische stoornissen (bijvoorbeeld angststoornissen, depressie en PTSS) dan gemiddeld in Nederland. Daarnaast hebben vluchtelingen tijdens en na hun vlucht ook te maken met prikkelbaarheid, herbelevingen, vermijding, schuld- en schaamtegevoelens en depressieve gevoelens. De psychische klachten komen soms pas veel later tot uiting."

Waarom een speciaal Netwerk Transculturele Psychiatrie voor het behandelen van onder andere vluchtelingen? 

"Met de groei van het aantal mensen met een migratieachtergrond in de regio ontstond de behoefte aan meer kennis en handvatten voor behandelaren om de zorg aan migranten beter te laten verlopen. De behandeling van deze groep cliënten is complex. De cultuur, trauma rond een migratie en rouw spelen vaak een belangrijke rol.

Ook de toegang tot zorg maakt het complex. Voor veel mensen met een migratie achtergrond is de weg naar de hulpverlening moeilijker te vinden. Daarbij speelt onwetendheid en schaamte ook een rol in de toegang tot zorg en zeker tot de ggz. In de behandeling houden wij rekening met de juridische status en culturele context van de cliënt. Voor al onze cliënten geldt dat er, waar nodig, een tolk kan worden ingezet. Daarnaast nemen we ook de tijd om te ontdekken welke rol culturele achtergrond speelt. We hebben daarbij aandacht voor het migratieproces van de cliënt waarbij we kijken naar verliezen en perspectieven. Dit alles vraagt om speciale vaardigheden van behandelaren en de organisatie."

Wat is de rol van het Netwerkcentrum Transculturele Psychiatrie binnen de organisatie?
Het Netwerkcentrum Transculturele Psychiatrie helpt migranten doormiddel van consultatie, (co-)behandeling en biedt de mogelijkheid voor een second opinion. 

Door samen te werken met andere teams binnen Dimence verspreiden we onze kennis. Op deze manier willen we dat niet alleen ons netwerk, maar de hele organisatie toegankelijk is voor mensen met een migratieachtergrond. Op dit moment zien we dat de meeste cliënten binnen de bestaande teams worden behandeld. Dat is een positieve ontwikkeling. In slechts enkele gevallen nemen wij, behandelaren van het netwerkcentrum, een behandeling over.”

Wat maakt het werken in dit team voor jou zo bijzonder? 
"We zijn een nieuw multidisciplinair specialistisch team en volop in ontwikkeling. We zien onze cliënten en hun naasten in een periode van hun leven waarin ze kampen met psychische problemen in een complexe situatie als vluchteling. Dat vraagt om een cultuursensitieve benadering met aandacht voor de context. Deze benadering spreekt mij ontzettend aan. Voor mij is het werken binnen de transculturele psychiatrie een culturele ontmoeting met aandacht voor ieders verhaal."

Logo wereldvluchtelingendag

Meer over het Netwerk Transculturele Psychiatrie