‘De ggz is ingrijpend aan het veranderen. Zorgprofessionals, patiënten, wetenschappers en beleidsmakers zoeken naar manieren van diagnostiek en behandeling die beter aansluiten bij de realiteit van psychische ontregeling en herstel', vertelt Strijbos. ‘Ze lopen daarbij tegen fundamenteel filosofische vragen aan. Wat is mentale gezondheid? Wanneer spreken we van ziekte? En hoe moeten we in onze samenleving omgaan met de complexiteit van psychisch lijden? Als hoogleraar wil ik academische filosofie inzetten om de ggz te helpen deze vragen van binnenuit te beantwoorden.’
Samenwerking met patiënten en professionals is hierbij volgens Strijbos cruciaal. ‘Filosofie kan complexe begrippen in de ggz verhelderen, maar niet zonder de inbreng van de mensen die deze begrippen dagelijks gebruiken en voor wie een verandering in ons denken concrete gevolgen heeft. Ik hoop met mijn onderzoek bij te dragen aan een waardevolle dialoog, waarbij ik gebruik kan maken van mijn ervaringen als psychiater, opleider en filosoof.’
Over Derek Strijbos
Strijbos (Nijmegen, 1979) behaalde in 2004 zijn Master in geneeskunde aan de Radboud Universiteit, gevolgd door een Master in de filosofie in 2006. Hij promoveerde in 2012 cum laude op een filosofisch proefschrift, waarin hij toen dominante theorieën van sociale cognitie in termen van ‘theory of mind’ bekritiseerde en pleitte voor een begrip van sociale cognitie als gedeelde normatieve praktijken.
Na zijn proefschrift specialiseerde Strijbos zich als psychiater. Sinds 2020 is hij hoofdopleider psychiatrie bij de ggz- en welzijnsinstelling Dimence Groep. Daar werkt hij tevens bij een TOPGGz centrum als psychiater, voornamelijk met volwassenen met autisme met hoog-complexe problematiek.
Sinds zijn promotie heeft Derek raakvlakken verkend en bruggen geslagen tussen de praktijk van de ggz, de professionele vorming van artsen en de academische filosofie. Dit resulteerde in verschillende publicaties, onderwijsmodules en samenwerkingsverbanden.