Dinsdag 9 juni publiceerde het NRC het artikel ‘Behandelaars ggz vinden digitale zorg vaak te beperkt’, gebaseerd op onderzoek van het UMC Utrecht. Daarin stellen de auteurs dat ‘slechts een op de honderd behandelaren de voorkeur geeft aan beeldbellen boven echt contact’. Veel te kort door de bocht, volgens ggz-instelling Dimence en Thubble, aanbieder van een digitale behandelservice.
Volgens de ggz-aanbieders staat voorop dat patiënten én behandelaren zelf bewust een keuze maken voor deze vorm van behandelen. Digitaal behandelen moet passen bij waar de patiënt behoefte aan heeft en bij wat nodig is. Behandelaar en patiënt nemen hier samen een besluit over. De ervaringen bij Dimence met volledig digitale behandeltrajecten en blended behandeltrajecten, waarbij zowel digitaal als live in de kamer behandeld wordt, zijn tot dusver erg positief. Reden voor Dimence om digitale behandeltrajecten te stimuleren.
Perfecte behandelmethode bestaat niet
Volgens de ggz-instellingen bestaat dé perfecte behandelmethode voor ggz-patiënten niet. De keus voor digitaal behandelen moet bewust worden gemaakt. Voor patiënten die deze keuze maken is onlangs de digitale behandelservice Thubble opgericht. Thubble is een platform voor mentale gezondheid, waar een volledig digitale behandelservice onderdeel van is. Thubble was al in ontwikkeling, maar door corona is de lancering vervroegd. Dat was een goed besluit. Patiënten en behandelaren zijn enthousiast.
Enthousiaste reacties over digitaal behandelen:
Ik vind het fijn dat ik mijn behandelaar kan zien thuis, maar ook dat ze weer weg is als we het gesprek afronden. Dan ga ik zelf aan de slag. - Cliënt Thubble
Psycholoog Fennie Wiepkema van Thubble heeft al langere tijd ervaring met het online aanbieden van therapie. Zij benadrukt vooral het belang van een individuele aanpak:
Het is geschikt voor iedereen die het wil. Ik geloof sowieso niet in ‘one size fits all’. Dat doe je ook niet bij andere vormen van therapie. Je moet per casus kijken wat er bij jou past en wat er past bij wat je nodig hebt. We moeten samen innoveren om de mogelijkheden van digitale behandeling naar het volgende niveau te tillen.