Het primaire doel van deze studie was om implicaties te genereren voor de dagelijkse praktijk en de implementatie van systematische feedback te optimaliseren, met name voor Nederland.
Men concludeerde dat het toevoegen van SCF aan therapie door patiënten in psychotherapie als nuttig wordt ervaren als aan twee voorwaarden wordt voldaan: (1) Voor het gebruik van systematische cliëntfeedback is het van belang een juiste balans te creëren tussen de inspanning die het kost en de opbrengst die het oplevert; en (2) Systematische cliëntfeedback moet een integraal, ingebed goed afgestemd onderdeel zijn van de therapie.
Meer concreet houdt dat in dat patiënten bij voorkeur hoogfrequent afgenomen korte vragenlijsten combineren met laagfrequent afgenomen langere vragenlijsten. Tevens is het van groot belang dat door patiënten ingevulde vragenlijsten ook telkens zorgvuldig samen worden besproken om hiermee de koers van behandeling te optimaliseren en zo te komen tot (meer) gepersonaliseerde zorg.
Gedurende het verloop van de therapie kan het tevens nuttig zijn om systematische cliëntfeedback en therapie te zien als communicerende vaten; het lijkt niet alleen nodig om de therapie aan te passen op basis van systematische cliëntfeedback, maar ook om het gebruik van de systematische cliëntfeedback (hoog of laag frequent; kortere of langere vragenlijsten) aan te passen op basis van het verloop van de therapie.
De link naar het artikel vind je hier: https://doi.org/10.1186/s12913-024-11404-2