Intake
Als je bent doorverwezen naar Dimence Alkura volgt een intakefase.
We onderzoeken hoe we je kunnen helpen om jouw klachten zo gunstig mogelijk te beïnvloeden en onderzoeken dus niet de mogelijke medische verklaring van de klachten.
We focussen op de gevolgen die de klachten hebben. Samen maken we een gepersonaliseerd ‘gevolgenmodel’.
Aan de hand daarvan bekijken we of behandeling van de klachten nodig
en mogelijk is. Ook bekijken we welke behandelaar deze behandeling het beste kan doen.
Over Alkura
Het intakegesprek
Behandeling
Als de behandeling bij Alkura plaats vindt, zijn er meerdere behandelmogelijkheden.
Aan de hand van het gepersonaliseerde gevolgenmodel wordt beoordeeld welke behandelvorm(en) nodig is(/zijn):
Diagnostiek met het gevolgenmodel
In het kort
Lichamelijke klachten hebben gevolgen voor je stemming, gedrag, lichamelijke toestand en je sociale leven. Ze kunnen je belemmeren in je doen en laten, zorgen dat je slecht slaapt of dat je conditie achteruitgaat. Ook kunnen ze maken dat je somber, angstig of snel geïrriteerd raakt. Of ze doen je denken aan een ingrijpende gebeurtenis. We weten dat sommige van deze gevolgen kunnen zorgen dat de lichamelijke klachten niet afnemen, ze juist in stand houden of zelfs steeds verder verergeren. Er ontstaat een vicieuze cirkel.
Wanneer diagnostiek volgens het gevolgenmodel?
We baseren ons behandelplan op de vicieuze cirkel die uit het gevolgenmodel volgt. Het gevolgenmodel is daarom een vast onderdeel van onze diagnostiek.
Gewoonlijk nemen lichamelijke klachten na verloop van tijd af, het lichaam herstelt zich. Soms wordt dit proces belemmerd en houden klachten aan. Met het gevolgenmodel onderzoeken we of er herstelbelemmerende factoren zijn die we met de behandeling kunnen beïnvloeden.
Hoe ziet diagnostiek volgens het gevolgenmodel eruit?
Tijdens de intake worden de klacht en de mogelijke in stand houdende gevolgen in kaart gebracht en wordt de vicieuze cirkel opgesteld. Deze is voor iedereen verschillend. Vervolgens stelt het team een behandelplan op met als doel de vicieuze cirkel te doorbreken en de omstandigheden voor het herstel van de klachten zo gunstig mogelijk te maken. Zo kunnen de klachten verminderen of zelfs verdwijnen.
Meer informatie
Educatie Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK)
In het kort
Educatie ALK is uitleg over aanhoudende lichamelijke klachten. Het doel is dat je uitleg krijgt hoe vaak ALK voorkomt en welke diagnoses en klachten onder ALK kunnen vallen. Het meest belangrijk is dat je gaat begrijpen hoe ALK kunnen ontstaan en welke behandelmogelijkheden er zijn.
Wanneer wordt het ingezet?
Aanhoudende Lichamelijke Klachten of ALK is een overkoepelende term. Soms zijn er ook andere of meerdere diagnoses gesteld, bijvoorbeeld chronische pijn, functioneel neurologische stoornis (FNS), fibromyalgie, chronische vermoeidheid (CVS), multiple sclerosis of een inflammatoire darmziekte. Wanneer je nog weinig uitleg hebt gehad over je diagnose of de lichamelijke klachten, dan bieden we educatie aan.
Beter begrijpen wat er met je aan de hand is kan al maken dat je weer hoop krijgt. Het kan bezorgdheid wegnemen en helpen om te weten dat herstel mogelijk is.
Hoe ziet onze educatie eruit?
We geven de educatie over ALK tjjdens jouw behandeling. Dit kan aan het begin zijn, maar ook na een aantal behandelsessies. Soms plannen we deze educatie-gesprekken apart in. Het is ook mogelijk de educatie in een groep te volgen, de zogenaamde START-groep. Deze groep is doorlopend en bestaat uit zes sessies met ieder een eigen thema. Tijdens educatie wordt gekeken welke klacht je hebt en hoeveel uitleg je al hebt gekregen. Van daaruit krijg je verdere uitleg. Je naasten worden hier zoveel mogelijk bij betrokken.
Cognitieve gedragstherapie (CGT) met het gevolgenmodel
In het kort
In de cognitieve gedragstherapie (CGT) onderzoek je welke gedachten, gevoelens en gedragingen je doorgaans hebt in reactie op een gebeurtenis. Wanneer deze patronen niet helpend zijn leer je anders te doen of te denken, waardoor je je ook anders zult voelen. Bij Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) wordt gekeken naar gedachten, gevoel en gedragingen in reactie op lichamelijke klachten. Dit gebeurt al tijdens de diagnostiek volgens het gevolgenmodel.
Wanneer CGT volgens het gevolgenmodel?
Wanneer uit de vicieuze cirkel blijkt dat automatische gedachten of gedragingen een rol spelen in het niet opknappen van de klachten, kan CGT worden aangeboden.
Voorbeelden van hoe gedachten invloed kunnen hebben op de ernst van de klacht: Als iemand als automatische gedachte heeft: “als ik pijn heb moet ik mijn lichaam rust gunnen”, dan kan het gebeuren dat hij of zij juist te veel rust neemt en daardoor te weinig afleiding krijgt. Als de automatische gedacht is: “als ik pijn heb moet ik afleiding zoeken”, dan kan het zijn dat iemand zo druk bezig gaat dat hij of zij juist te weinig rust krijgt. Onze gedachten beïnvloeden ons gedrag en ons gedrag beïnvloedt de ernst van de klachten.
Door gedachten op te sporen, te onderzoeken en indien nodig bij te stellen, kan het instandhoudende patroon van de lichamelijke klacht doorbroken worden, waarmee de voorwaarden voor herstel optimaliseren.
Hoe ziet CGT volgens het gevolgenmodel eruit?
De vicieuze cirkel wordt als uitgangspunt van de behandeling genomen. Indien nodig wordt nog nauwkeuriger onderzocht hoe gedrag, gedachten en gevoelens met elkaar samenhangen en waar de cirkel het beste doorbroken kan worden. Je leert automatische gedachten te herkennen en de gedragingen die het herstel van de klacht in de weg staan te veranderen. Het doel hiervan kan herstel van de lichamelijke klachten zijn. Als dit niet mogelijk is, wordt het doel het verminderen van de nare gevolgen van de klachten.
Meer informatie
Bekijk hier de video over EMDR en cognitieve gedragstherapie
Lichaamsmentaliserende Psychotherapie
In het kort
Lichaamsmentaliserende psychotherapie is een vorm van psychotherapie waarin je samen met een psychotherapeut of psychiater onderzoekt hoe je jezelf in relatie tot jouw lichamelijke klachten beter kan leren begrijpen.
Wanneer lichaamsmentaliserende psychotherapie?
Sommige mensen beleven hun eigen gedachten, emoties en lichamelijke reacties niet als samenhangend. Wanneer uit het gevolgencirkel naar voren komt dat dit mogelijk een herstelbelemmerende factor is voor jouw aanhoudende lichamelijk klachten, kan lichaamsmentaliserende psychotherapie een optie zijn.
Sommige mensen hebben nooit de kans gehad hun lichaam goed te leren voelen, begrijpen en serieus te nemen. Als jouw eigen lichaam centraal komt te staan in de behandeling, kun je dit ontwikkelen.
Hoe ziet lichaamsmentaliserende psychotherapie eruit?
Een gesprekstherapie gericht op lichaamsmentalisatie kan individueel of in een groep plaatsvinden.
Je leert lichaamssignalen te herkennen, te doorvoelen en te begrijpen. Je ontdekt gaandeweg de gesprekken hoe lichaamssignalen bij jou verband hebben met je mentale toestand op dat moment. Je leert ‘een eigen taal’ voor dat wat zich in jezelf afspeelt, wat je voelt en ervaart en hoe je dit beleeft. Het begrijpen van je klachten kan het makkelijker maken uit te leggen wat je voelt en ervaart en zo ontstaat er vaak meer begrip in je omgeving.
Op indicatie worden ook andere vormen van psychotherapie aangeboden zoals schematherapie en psychodynamische psychotherapie. Ook hierbij is de focus altijd ALK.
Psychodynamische psychotherapie
In het kort
In psychodynamische therapie ligt de nadruk op je persoonlijke belevingswereld en relaties met anderen. Je persoonlijke belevingswereld zijn je gedachten, fantasieën, dromen, idealen, emotionele en lichamelijke gewaarwordingen. In psychodynamische therapie onderzoek je de achtergrond en de betekenis van je klachten of jouw reactie op je klachten. Om herhalende patronen in je denken, gevoelens en gedrag te begrijpen en te veranderen, is je levensgeschiedenis belangrijk.
Wanneer psychodynamische psychotherapie
Psychodynamische psychotherapie wordt toegepast bij mensen die naast ALK ook vermijdende, dwangmatige, afhankelijke, narcistische en/of (milde) borderline persoonlijkheidskenmerken of -stoornissen hebben en die een rol lijken te spelen bij het ontstaan of instandhouden van de lichamelijke klachten.
Het kan geschikt zijn wanneer u in uw leven steeds tegen dezelfde patronen aanloopt en daarin wilt veranderen. Voor het kunnen volgen van een psychodynamische psychotherapie moet er enige nieuwsgierigheid zijn om naar zichzelf te kijken.
Het samen durven onderzoeken hoe je gevormd bent en gaan begrijpen hoe je je nu vaak voelt, kan nieuwe wegen openen.
Hoe ziet psychodynamische psychotherapie er uit?
Er zijn individuele sessies met een psycholoog of psychiater. Psychodynamische psychotherapie kan kortdurend (10-20 sessies) maar ook langdurig (enkele jaren) zijn. De frequentie is afhankelijk van wat nodig is 2x per week, 1x per week of 1x per twee weken.
Schematherapie
In het kort
Schematherapie is een vorm van psychotherapie die helpt om hardnekkige patronen bij jezelf te leren herkennen en deze te veranderen. Het gaat hierbij om patronen in je handelen, voelen en denken die meestal hun oorsprong hebben in ervaringen in je jeugd. Het ervaren van aanhoudende lichamelijk klachten (ALK) kan deze patronen, ook wel schema’s genoemd, aanwakkeren. Soms zijn ALK een uitingsvorm van het patroon.
Door ervaringen in het leven zijn mensen overtuigd geraakt van bepaalde aannames over zichzelf, anderen of de wereld. Soms kunnen deze aannames worden herzien. Hierdoor kun je anders gaan denken, je beter gaan voelen en dingen anders gaan doen.
Wanneer schematherapie?
Wanneer uit de vicieuze cirkel blijkt dat kernopvattingen over de wereld, jezelf en de ander het herstel van lichamelijke klachten in de weg staan, kan schematherapie worden toegepast. Een voorbeeld is wanneer je je lichaam heel erg belast, omdat je ervan overtuigd bent dat je nooit een fout mag maken. Een ander voorbeeld is wanneer je minder hulp vraagt dan nodig, omdat je de overtuiging hebt dat anderen bij je weg zullen gaan wanneer je een beroep op ze doet.
Hoe ziet schematherapie eruit?
Schematherapie wordt zowel individueel als in groepstherapie aangeboden, waarbij groepstherapie meerwaarde kan hebben omdat in de interactie in een groep patronen vaak sneller zichtbaar worden. In schematherapie doe je onderzoek naar jouw kernovertuigingen en hoe die samenhangen met je reactiepatronen en klachten. Door je bewust te worden van deze overtuigingen en te onderzoeken of ze in jouw volwassen leven nog net zo waar en noodzakelijk zijn als dat ze waren in je kindertijd, kun je overtuigingen meer los gaan laten. Je leert je eigen behoeften herkennen en leert als volwassene beter voor jezelf te zorgen. Hierdoor veranderen de automatische patronen en zullen ze niet langer of minder een herstelbelemmerende factor zijn voor de lichamelijke klachten. Zo vergroten we de kans op herstel.
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
In het kort
Soms zijn aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) het leven steeds meer gaan beheersen. Het kan zijn dat het een strijd geworden is. Een natuurlijke reactie op klachten is proberen om ze zo snel mogelijk weg te krijgen. Bij aanhoudende klachen werkt deze reactie niet meer en kan tot teleurstellingen en frustratie leiden. Onbedoeld gaat de klacht het leven beheersten. Mensen horen dan vaak: “Je zult de klachten moeten accepteren”, wat gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Acceptance and Commitment Therapie (ACT) kan hierbij helpen.
Wanneer Acceptance and Commitment Therapy (ACT)?
Wanneer uit de vicieuze cirkel blijkt dat de klachten in stand gehouden worden doordat het tot nu toe niet lukte ze te accepteren kan ACT uitkomst bieden. Ook kan ACT een aangewezen behandelvorm zijn wanneer duidelijk is dat de klachten (deels) blijvend zullen zijn. Het is dan belangrijk en waardevol te leren leven mét de klachten.
Wanneer we kunnen veranderen hoe we strijden tegen de klachten, kunnen we leren hoe om te gaan met de klachten. Zo richten we onze aandacht meer op de waardevolle dingen in ons leven.
Hoe ziet Acceptance and Commitment Therapy (ACT) eruit?
ACT wordt soms individueel en soms in groepsverband gegeven. Om het doel van de behandeling te bereiken leer je zes vaardigheden. De eerste is verheldering van waarden. Je komt erachter wat voor jou echt belangrijk is in het leven. De tweede is aanvaarding. Je leert veranderen wat veranderd kan worden en te aanvaarden wat niet veranderd kan worden. Onvermijdelijke klachten leer je te verdragen in plaats van te vermijden. De derde is anders aankijken tegen de klachten. Je leert afstand te nemen van je gedachten, door ze niet als vanzelfsprekend voor waarheid aan te nemen, maar ze te zien als gedachten. De vierde is mindfulness. Je leert in het hier-en-nu bewust te worden van jouw ervaringen en reactiepatronen en leert je aandacht op een andere manier op lichamelijke klachten te richten. De vijfde is kijken naar jezelf, naar je gedachten gevoelens en gedrag, zonder dit te veroordelen. De zesde is in actie komen, door jouw waarden om te zetten in concrete acties.
(Lichaamsgerichte) EMDR
In het kort
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een techniek die nare (emotionele) lading van de herinnering aan een traumatische gebeurtenis minder kan maken. Dit gebeurt doordat de herinnering aan een traumatische gebeurtenis wordt geactiveerd, terwijl je tegelijk allerlei taken moet uitvoeren. De lading van de herinnering vermindert hiermee. De afleidende taken kunnen bestaan uit oogbewegingen, spellen, rekenen, ritmes tappen etc.
Wanneer (lichaamsgerichte) EMDR?
Een ingrijpende ervaring kan resulteren in traumaklachten op emotioneel en/of lichamelijk gebied. Reacties van je lichaam tijdens een ingrijpende gebeurtenis (bijvoorbeeld pijn, verlamming, verdoofd gevoel) kunnen daardoor net als emoties steeds opnieuw ervaren worden terwijl de gebeurtenis al lang voorbij is.
Bij Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) kan het zo zijn dat deze ‘lichaamsherinneringen” een rol spelen bij het instandhouden van de klachten. Dan kan (lichaamsgerichte) EMDR uitkomst bieden.
Wanneer het lichaam onverwerkte ingrijpende herinneringen steeds opnieuw ervaart, kan verwerking m.b.v. EMDR helpen om klachten te verminderen.
Hoe ziet lichaamsgerichte EMDR eruit?
Eerst wordt onderzocht welke herinneringen de meeste lading hebben wanneer je daaraan terugdenkt. Tijdens de sessie stelt de therapeut een aantal vragen over de nare herinnering. Dit kan een sterke emotionele of lichamelijke reactie geven. Tegelijkertijd word je aan het werk gezet met verschillende taken. Na een aantal EMDR sessies is het dan mogelijk om met minder heftige emoties en lichamelijke reacties terug te denken aan het traumatische gebeurtenis.
Meer informatie
Bekijk hier de video over EMDR en cognitieve gedragstherapie
Hypnotherapie
In het kort
Vaak zijn mensen zich wel bewust van hun lichamelijke klachten, maar lukt het toch niet om grip te krijgen op de klachten. Een manier om minder last van de klachten te ervaren is medische hypnotherapie. Hypnotherapie is een andere vorm van bewustzijn, ook wel trance genoemd. Trance is een bijzondere toestand van onze concentratie, waarbij degene die in trance is, volledig kan opgaan in zijn of haar innerlijke wereld en lichaam. De hersenen hebben tijdens trance een andere hersenactiviteit. Bij medische hypnotherapie wordt hypnose op therapeutisch wijze ingezet. In tegenstelling tot hetgeen tijdens theaterhypnose gebeurt, behoud je altijd zelf de regie.
Wanneer hypnotherapie?
Wanneer je de aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) maar niet onder controle krijgt, hoe hard je je best ook doet, kan hypnotherapie een behandeloptie zijn. De behandeling kan worden toegepast bij mensen met functioneel neurologische klachten, prikkelbare darmsyndroom en pijnklachten.
Hoe we ons lichaam ervaren wordt uiteindelijk bepaald in onze hersenen. Men kan bijvoorbeeld de beleving hebben dat er een strakke band om het hoofd zit, dat er een mes in de rug gestoken wordt of dat de darmen in de knoop zitten. Dit is natuurlijk niet zo in de werkelijkheid, maar die lichaamsbeleving is echt.
Hoe ziet hypnotherapie eruit?
Je wordt tijdens de behandeling in trance gebracht. In trance kun je merken hoe je je lichaam (onbewust) beleeft en sta je meer open voor suggesties en invloeden van buitenaf. Hierdoor kan onze aandacht voor ons lichaam en wat we voelen in ons lichaam veranderen. De behandelaar helpt door suggesties te geven over de klacht of over onze beleving van ons lichaam. Een suggestie is een idee dat iemand ons kan geven. Dat idee hoeft niet een medisch kloppend idee te zijn. Het gaat erom dat we in gedachten een idee over onze klachten kunnen vormen of veranderen.
Er worden audio-opnames gemaakt tijdens de behandeling, waarmee vervolgens thuis meermalen per dag geoefend wordt. Het is daarom een intensieve behandeling, want je moet veel zelf trainen. Het doel is dat uiteindelijk de controle over je lichaam ook groter wordt zonder dat je in trance bent.
(Psychosomatische) Fysiotherapie
In het kort
De fysiotherapeut helpt met het herstellen van een verstoord evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Het doel is de ALK te verminderen en het activiteitenniveau te verhogen. Tijdens de behandeling wordt rekening gehouden met lichamelijke, psychologische en sociale factoren.
Bij ALK weten we dat de klachten de werking van ons lichaam beïnvloeden en andersom. Veel van wat er in ons lichaam gebeurt, gebeurt vanzelf. We zijn ons er vaak niet van bewust.
Wanneer (psychosomatische) fysiotherapie?
Als er een aanhoudende lichamelijke klacht is, is vaak ook de natuurlijke balans van het lichaam verstoord. We passen ons lichamelijk en in ons gedrag aan. Dit gebeurt deels bewust en deels onbewust. Soms kunnen deze veranderingen de klachten erger maken, of er kunnen meerdere klachten bijkomen. Wanneer uit de vicieuze cirkel blijkt dat de manier waarop we ons lichaam gebruiken het herstel belemmert, kan fysiotherapie worden ingezet.
Fysiotherapie is ook waardevol bij bewegingsangst. Samen met de fysiotherapeut leer je om op een veilige manier te bewegen, soms door spierversterkende oefeningen te doen. De fysiotherapie biedt vooral praktische en lichaamsgerichte ondersteuning.
Werken aan herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning in het lichaam en tussen belasting en belastbaarheid van het lichaam, met als doel de lichamelijke klachten te verminderen.
Hoe ziet (psychosomatische) fysiotherapie eruit?
Er kan op verschillende manieren aan herstel gewerkt worden. Er wordt bijvoorbeeld geoefend met het beter leren aanvoelen en aansturen van het lichaam. Je leert je bewust te worden van lichamelijke processen, zoals ademhaling en spierspanning, waarna je leert om dit te beïnvloeden. Ook kunnen beweegpatronen worden onderzocht. Met oefeningen kun je sommige (automatische) reacties afleren, of juist herstellende reacties aanleren. Sommige mensen leren de belasting van hun lichaam te doseren, door op tijd te stoppen of meer rust in te bouwen. Anderen leren hun belastbaarheid of conditie te vergroten. Er kan dan bijvoorbeeld een “graded activity” programma worden gebruikt om op een afgestemde manier je conditie op te bouwen.
Meer informatie
https://defysiotherapeut.com/gespecialiseerde-fysiotherapie/psychosomatisch-fysiotherapeut/
Psychomotorische therapie (PMT)
In het kort
Psychomotorische therapie (PMT) is een behandelvorm die zich richt op de verbinding tussen je lichaam enerzijds en je gedachten, gevoelens en gedragingen anderzijds. Er wordt gebruik gemaakt van lichaamsgerichte werkvormen en sport- en spelvormen.
Wanneer Psychomotorische therapie (PMT)?
Psychomotorische therapie maakt vaak deel uit van onze multidisicplinaire behandeling. De PMT richt zich ook vooral op het doorbreken van de vicieuze cirkel die volgt uit de diagnostiek volgens het gevolgenmodel. PMT kan worden ingezet wanneer je moeite hebt om te mentaliseren, dus te herkennen en begrijpen wat je lichaam jou vertelt, wanneer spanning een grote rol speelt in het in stand houden van de klachten of wanneer je moeite hebt assertief te zijn.
In hoe je je letterlijk en figuurlijk beweegt, laat je wat zien van jezelf en zijn bepaalde patronen te herkennen. Het doel is om te oefenen wat je daarin anders zou willen doen.
Hoe ziet Psychomotorische therapie (PMT) eruit?
Je kunt PMT in groepsverband volgen, maar ook individueel. Het vindt plaats in een oefenzaal of een gymzaal. Door (spel)opdrachten te doen leer je de eigen reacties en patronen herkennen. Bijvoorbeeld hoe je lichaam reageert op emoties, wat je lichaam je vertelt over je gevoelens en gedachten en hoe het met je is. Wanneer je herkent hoe het bij jou werkt kun je vervolgens oefenen om dit te beïnvloeden. Je oefent bijvoorbeeld hoe je meer ontspanning in je lichaam kunt brengen of hoe je je activiteiten kunt doseren, hoe je je emoties kunt uiten, een andere houding aan te nemen of je meer assertief te gedragen. Dit kan geoefend worden met sport- en spelvormen, in rollenspelen en in de groep kun je ook met elkaar oefenen. Je kunt opdrachten meekrijgen om deze ook in je eigen omgeving te oefenen.
Meer informatie
Link naar iets meer uitleg.
Systeemtherapie
In het kort
Systeemtherapie is een vorm van gesprekstherapie waarbij belangrijke naasten betrokken worden bij de therapie. Er wordt gekeken naar patronen in hoe men met op elkaar reageert en op hoe omgevingsfactoren invloed hebben op alle betrokkenen en op het probleem.
Wanneer systeemtherapie?
Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) heb je niet alleen, de omgeving wordt er ook door beïnvloed. Soms kan het daarom zinvol zijn om je partner of het gezin intensiever bij de behandeling te betrekken door middel van gesprekken met de systeemtherapeut.
Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) hebben niet alleen invloed op degene die de klachten heeft, maar ook op de leefomgeving, ‘het systeem’.
Hoe ziet systeemtherapie eruit?
De behandeling bestaat uit gesprekken, soms met jou alleen, meestal met gezinsleden, een partner, ouders, of andere betrokkenen erbij. De systeemtherapie werkt niet met een vooropgezet plan. De aanhoudende lichamelijke klachten zijn, in tegenstelling tot andere therapievormen, meestal geen startpunt in een systeemgesprek. ALK worden er pas bij betrokken indien van invloed op de verbinding tussen jou en je naasten. Specifieke thema’s die vanuit de systeemtherapie vaak relevant zijn bij ALK zijn: schuldgevoel, veranderde rollenpatronen, ervaringen met lijfelijkheid en ziekte in de opvoeding, seksualiteit en zingeving.
Farmacotherapie
In het kort
Farmacotherapie is behandeling met medicijnen. Er zijn geen medicijnen die aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) of een somatisch-symptoomstoornis kunnen genezen. Wel zijn er medicijnen die in sommige gevallen pijn kunnen verminderen. Antidepressive werken bijvoorbeeld niet alleen om stemming te verbeteren, maar kunnen in sommige gevallen ook pijn verminderen. Ook zijn er medicijnen die bijvoorbeeld prikkelbaarheid, angst of slaapproblemen die samenhangen met de lichamelijke klachten, kunnen verminderen.
Wanneer farmacotherapie?
Farmacotherapie kan worden toegepast om pijn te verminderen, of om lichamelijke of psychische gevolgen van de klachten te verminderen. Het kan ook worden ingezet wanneer je medicatie af gaat bouwen. Veel mensen met ALK hebben in hun medisch traject medicijnen voorgeschreven gekregen, die eigenlijk niet hebben geholpen om de klacht te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan (opioïde) pijnstillers, spierontspanners of slaappillen. Deze medicijnen kunnen echter wel ongewenste bijwerkingen hebben.
Soms kan medicatie helpen het proces van herstel te ondersteunen en soms werkt medicatie het herstel juist tegen.
Hoe ziet farmacotherapie eruit?
Met de arts, psychiater of verpleegkundig specialist bespreek je welke mogelijkheden er zijn om medicatie te gaan gebruiken, wijzigen of juist af te bouwen. Onder begeleiding voer je dit plan vervolgens uit.
Soms is het moeilijk om af te bouwen omdat het lichaam daar sterk op reageert. In dat geval maken we samen met jou een passend plan en bieden we de nodige ondersteuning bij het afbouwen.
Katalepsie-inductie
In het kort
Katalepsie-inductie is een behandelvorm die bij functioneel neurologische stoornissen (FNS) kan worden toegepast. Bij katalepsie-inductie wordt er een spierverstijving opgewekt. Hierdoor kan dat lichaamsdeel in een stand blijven staan zonder dat het moeite kost.
Wanneer katalepsie-inductie?
Deze behandelmethode wordt gebruikt bij FNS, om weer meer sturing over het lichaam te krijgen. Het is een geschikte behandelmethode bij krachtsverlies in de benen, balansproblemen coördinatieproblemen, trillingen (tremoren) in armen of benen en bij onwillekeurige bewegingen van diverse lichaamsdelen.
Bij katalepsie-inductie wordt tijdelijk een ‘alternatieve aanstuurroute’ voor je lichaam gebruikt. Daarna leert je lichaam de normale route weer te gebruiken.
Hoe ziet katalepsie-inductie eruit?
Je krijgt specifieke, niet pijnlijke kneepjes in je arm, been of bovenlichaam. Je oefent om je lichaam op deze manier weer te gebruiken. Bijvoorbeeld door te lopen op het been dat stijf (in katalepsie) is. Daarna leer je geleidelijk weer je lichaam aan te sturen zonder gebruik te maken van katalepsie. Hierdoor kunnen klachten verminderen of zelfs helemaal over gaan.
Meer informatie
Verpleegkundige interventies
In het kort
De verpleegkundige of verpleegkundig specialist ondersteunt je bij diverse onderdelen van je behandeling. Er wordt o.a. gewerkt vanuit de positieve psychologie. Dit betekent dat je samen dieper ingaat op thema’s als positieve emoties, betrokkenheid, relaties, zingeving en voldoening. Ook gezonde leefstijl is een belangrijk thema.
Wanneer verpleegkundige interventies?
De verpleegkundige interventies kunnen starten bij je intake en tot het einde van je behandeling ingezet worden.
Mijn sterke punten waren ondergesneeuwd geraakt. Door positieve psychologie durf ik weer te denken aan wie ik ben, wat ik wil en wat ik belangrijk vind.
Hoe zien verpleegkundige interventies eruit?
Er zijn diverse interventies denkbaar ter ondersteuning van je behandeling. Zo is de verpleegkundige of verpleegkundig specialist vaak degene die als zorgcoördinator optreedt en overlegt met de diverse behandelaren. Tijdens de behandeling zelf krijg je ondersteuning bij het vertalen van de behandeling naar je thuissituatie, het opstellen van een terugvalpreventieplan en het samen met jou optimaliseren van herstelbevorderende factoren. Doel is dan een gezondheidsbevorderende leefstijl. Tenslotte is het mogelijk om onder begeleiding ondersteunende e-mental health modules te volgen.
Psychologische behandeling
PMT
Gespecialiseerde fysiotherapie
Meer informatie over behandelvormen
Voor meer informatie over specifieke behandelvormen: zie ook Netwerk Aanhoudende Lichamelijke Klachten (NALK). Het is mogelijk dat de behandeling ergens anders uitgevoerd wordt, of dat de behandeling in overleg gezamenlijk plaatsvindt.