Overslaan en naar de inhoud gaan

Alkura kennisdeling

Als specialistisch centrum delen we graag onze kennis, expertise en visie op aanhoudende lichamelijke klachten met andere behandeldisciplines binnen én ook buiten de Dimence Groep. Ons bij- en nascholingsaanbod is nog steeds in ontwikkeling en we reageren actief op vragen uit het veld. 

We scholen jaarlijks collega-behandelaren binnen de Dimence Groep over het diagnosticeren en behandelen van ALK op basis van het Gevolgenmodel. Doel is dat iedere behandelaar die werkt met mensen met ALK in staat is om deze mensen zelf te helpen binnen haar of zijn specifieke discipline. 

Afbeelding van een vrouw die aan het studeren is

Scholingsaanbod

Hieronder vind je ons scholingsaanbod. Door op één van deze scholingen te klikken, lees je meer over het aanbod en hoe je je aan kunt melden. In het archief vind je scholingen die we al hebben verzorgd. Soms kun je er een opname van terugkijken, een verslag over lezen of de gebruikte PowerPointpresentaties teruglezen. Graag tot ziens tijdens één van onze cursussen of refereermiddagen!

Deze tweedaagse cursus is ontwikkeld voor fysio- en oefentherapeuten die (bij voorkeur) ervaring hebben met de behandeling van mensen met functioneel neurologische stoornissen (FNS). Deelnemers aan deze cursus willen zich verder verdiepen in de behandeling van FNS middels katalepsie-inductie en hypnotische technieken.

Het uitgangspunt van beide behandelmethoden is dat het als aanvullende behandeling gezien kan worden om motorische aansturingsproblemen bij patiënten met FNS te verminderen. Er is veel aandacht tijdens de cursus hoe deze behandeling past binnen de fysio- en oefentherapeutische werksetting en hoe dit ingezet kan worden bij het hertrainen van bewegen volgens het Protocol van Nielsen. We gaan daarnaast aan de slag met taalgebruik, shaping en het creëren van een optimale therapeutische relatie en werksetting. Er is veel ruimte voor het inbrengen van eigen casuïstiek tijdens de cursus en er is mogelijkheid tot consultatie na de tijd.

Wil je je aanmelden en/of meer informatie, kijk dan in onze brochure

Refereermiddag Behandeling van functioneel neurologische stoornis 26-11-2024

Refereermiddag Alkura - 𝗕𝗲𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗹𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 𝗳𝘂𝗻𝗰𝘁𝗶𝗼𝗻𝗲𝗲𝗹 𝗻𝗲𝘂𝗿𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝘀𝘁𝗼𝗼𝗿𝗻𝗶𝘀: 𝗮𝗮𝗻𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗵𝗲𝗿𝘄𝗶𝗻𝗻𝗲𝗻 -

De inschrijving is inmiddels gesloten

Bij een functioneel neurologische stoornis (FNS) zijn er problemen in de verwerking en aansturing van signalen. Dit kan zich uiten in wegrakingen, blindheid, aanvallen met schokken, verlamming of spierzwakte. Hoe eerder FNS wordt vastgesteld en behandeld, hoe groter de kans op herstel. FNS kan klachtgericht behandeld worden. Indien dit niet voldoende effect heeft, kan persoonsgericht op eventuele kwetsbaarheidsfactoren behandeld worden.

In deze refereermiddag vergroot je je kennis over FNS en leer je welke klachtgerichte interventies je kunt indiceren of toepassen.

Meer informatie
Behandeling van functioneel neurologische stoornis: aansturing herwinnen Bij een functioneel neurologische stoornis (FNS) zijn er problemen in de verwerking van signalen en aansturing van het lichaam. Dit kan zich uiten in wegrakingen, blindheid, aanvallen met schokken, verlamming of spierzwakte. Hoe eerder FNS wordt vastgesteld en behandeld, hoe groter de kans op herstel. FNS kan klachtgericht worden behandeld. Als dit onvoldoende effect heeft, kan persoonsgerichte behandeling worden ingezet, gericht op eventuele kwetsbaarheidsfactoren. In deze refereermiddag vergroot je je kennis over FNS en leer je welke klachtgerichte interventies je kunt indiceren of toepassen. Doelgroep Zorgverleners met interesse in FNS (jeugd & volwassenen)

Programma

12:30 – 13:00 uur - Inloop
13:00 – 13:15 uur  - Welkom en introductie door: dagvoorzitter Femke Langeslag
13:15 – 14:00 uur  - Functionele Neurologische Stoornis, ontwikkelingen in de diagnostiek en behandeling door: Jeannette Gelauff, neuroloog
14:00 – 14:45 uur - Cognitieve gedragstherapie en stressmanagement door: Judith Horenberg en Anne Geeke Lever

Pauze 14:45 – 15:15 uur

15:15 – 15:30 uur - Onderzoekspitch: herstelmechanisme bij motorische FNS door: Martijn Ooms 15:30 – 16:15 uur - Hypnose in de behandeling van FNS door: Lineke Tak en Lot Spiertz
16:15 – 17:00 uur - Hertrainen en katalepsie- inductie door: Else Ludden, fysiotherapeut
17:00 – 17:15 uur - Afsluiting uur door dagvoorzitter Femke Langeslag

Sprekers & dagvoorzitter
Dr. Jeannette Gelauff is gepromoveerd op het gebied van functionele neurologische stoornissen in UMCG en Universiteit van Edinburghin en nu in opleiding tot neuroloog aan het Amsterdam UMC en voorzitter van de NvN werkgroep FNS.

Martijn Ooms is GZ-psycholoog i.o. klinisch psycholoog/ergotherapeut.

Femke Langeslag is sinds 2022 als klinisch psycholoog en psychotherapeut werkzaam binnen Dimence Alkura, met als specialisatie de doelgroep kind en jeugd.

Dr. Lineke Tak is psychiater, senior onderzoeker en hoofd van Dimence Alkura & vicevoorzitter van het landelijk Netwerk Aanhoudende Klachten (NALK).

Dr. Anne Geeke Lever is GZ-psycholoog en senioronderzoeker bij Dimence Alkura. Gespecialiseerd in complexe ALK en gepromoveerd op autisme bij volwassenen en ouderen.

Lot Spiertz MSc is klinisch psycholoog gespecialiseerd in ALK en trauma en teamleider zorg bij Dimence Alkura.

Else Ludden is fysiotherapeut bij Dimence Alkura gespecialiseerd in de behandeling van FNS en ALK.

Judith Horenberg is werkzaam als senior psychiatrisch verpleegkundige en cognitief gedragstherapeutisch werker bij Dimence Alkura.

Deelnamekosten (incl. en btw-vrij)
Na je aanmelding ontvang je een factuur voor de deelnamekosten. Dit kan enkele weken duren. De betalingstermijn is 14 dagen vanaf het moment dat je de factuur ontvangt. We hebben enkele noodzakelijke gegevens van je nodig om een factuur te kunnen sturen die je kunt declareren en/of verwerken in je boekhouding. Ook vragen we om gegevens voor het bijschrijven van accreditatiepunten. Na de verwerking hiervan vernietigen wij deze persoonsgegevens in overeenstemming met de AVG.

Annulering: Tot 1 november kun je je kosteloos afmelden en worden de deelnamekosten gerestitueerd. Tussen 1 november en 26 november is restitutie helaas niet meer mogelijk.

Contactgegevens: refereermiddagen-alkura@dimence.nl, Tel. 0570-639241.

28 november 2023 Terugblik netwerkavond ALK Salland 'ALK is van alle leeftijden' 28 november

Netwerkbijeenkomst ALK Salland 'ALK is van alle leeftijden'

Dinsdagavond 28 november was er in de Steerne in Deventer weer een netwerkbijeenkomst van het regionaal netwerk ALK Salland.
Deze keer was het thema 'ALK is van alle leeftijden; theorie en praktijk bij jeugdigen met ALK in ons netwerk'.
Voor deze avond hadden zich 70  deelnemers aangemeld.

Het programma van die avond ging dieper in op de betekenis en behandeling van ALK bij jeugdigen.
Yvette Krol, Jolande Kreileman en Bregje Houtzager van het Deventer Ziekenhuis vertelden over aanhoudende buikklachten bij kinderen en hoe de medische psychologie die aanpakt. Ook binnen het onderwijs worden ALK gesignaleerd en begeleid. Hoe, daar vertelden Irene Everts (Etty Hillesum Lyceum Deventer) en Annette Stulke (GGD IJsselland) meer over.
Anne Geeke Lever en Femke Langeslag (Dimence Alkura) lieten middels een interactieve casusbespreking ervaren hoe je binnen een netwerk adequaat kunt samenwerken.

We kunnen terugkijken op een interessante en geslaagde avond

7 november 2023 Korte terugblik symposium Autisme en het Lichaam 

Op dinsdag 7 november vond het symposium plaats over theoretische- en behandelperspectieven van aanhoudende lichamelijke klachten bij autisme.

Het SCOS en Alkura organiseerden dit symposium en samen met diverse experts uit het land deelden ze hun kennis en gaven ze handvatten mee in de behandeling van ALK bij mensen met een autistische kwetsbaarheid.
Voor het dagprogramma kwamen er ruim 80 mensen naar de Steerne én tijdens het ochtendprogramma namen bijna 90 mensen online deel.

Laatste nieuws
Afbeelding
TOPGGz Keurmerk

Dimence Alkura, Specialistisch Centrum Aanhoudende Lichamelijke Klachten, en Netwerk Dimence Bipolair hebben na hervisitatie opnieuw het TOPGGz-keurmerk toegekend gekregen.