Het netwerk biedt ondersteuning voor verschillende groepen mensen die in aanraking komen met de bipolaire stoornis. Cliënten, verwijzers, hulpverleners van Dimence, naastbetrokkenen en onderzoekers kunnen bij het centrum terecht. Het netwerk is gespecialiseerd in cliënten met een (mogelijke) complexe bipolaire stoornis. Het netwerk is er voor jongeren, volwassenen en ouderen.
Een innoverend netwerk
Verwijzingen komen uit heel Nederland, de behandeling vindt bij voorkeur wel in het werkgebied van Dimence plaats. Ook qua zorgaanbod innoveert het netwerk. Groepen cliënten met een eigen, onderscheidende zorgvraag worden op een passende manier benaderd. Dit heeft onder andere geleid tot het ontstaan van een programma speciaal voor adolescenten.
Het SCBS Bipolaire Stoornissen, onderdeel van het netwerk Dimence Bipolair, vormt samen met het Specialistisch Centrum Ontwikkelingsstoornissen en Dimence Alkura, Specialistisch Centrum Aanhoudende Lichamelijke Klachten de divisie Topreferente GGz binnen stichting Dimence. Stichting Dimence is onderdeel van de Dimence Groep samen met zes andere stichtingen.
Nieuwsbrief Netwerk Dimence Bipolair
Binnen het netwerk komt een paar keer per jaar een nieuwsbrief uit voor geïnteresseerden. Wil jij ook periodiek op de hoogte gehouden worden van ontwikkelingen in de patiëntenzorg voor mensen met een bipolaire aandoening, maar ook aankondigingen voor interessante studiemiddagen ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
Missie en visie
We bieden hoogspecialistische zorg aan mensen met een bipolaire stoornis en verbeteren deze zorg door onderzoek, innovatie en deskundigheidsbevordering. Dit doen wij samen met onze cliënten, hun naastbetrokkenen en onze netwerkpartners.
We gaan voor een volledig leven voor iedereen die te maken heeft met een bipolaire stoornis.
Samenwerking
Het SCBS is onderdeel van het netwerk Dimence Bipolair van stichting Dimence. Dit netwerk binnen Dimence bestaat uit een nauwe samenwerking met de medewerkers uit de drie regio’s Deventer, Zwolle en Almelo. De medewerkers, werkzaam in teams met de bipolaire stoornis als aandachtsgebied, leveren een onmisbare en enthousiaste bijdrage aan het netwerk. De samenwerking binnen dit netwerk is één van de belangrijkste uitgangspunten van het SCBS Bipolaire Stoornissen. Ook extern wordt er zowel nationaal als internationaal samengewerkt en zijn medewerkers van Dimence Bipolair actief betrokken bij verschillende netwerken.
Het netwerk Dimence Bipolair werkt binnen Nederland samen met:
- De andere TOPGGz afdelingen bipolair (Altrecht, ProPersona en GGZ inGeest)
- Het kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS)
- Plusminus; de vereniging van en voor mensen met een bipolaire aandoening en hun naasten.
- Themagroep binnen het Noord Nederlands Netwerk Stemming en Angst
Het netwerk Dimence Bipolair is actief deelnemer aan het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS). Het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen streeft ernaar in Nederland de zorg voor mensen met een bipolaire (manisch-depressieve) stemmingsstoornis te verbeteren. Een tweede doel is de meest actuele kennis over deze aandoening te verzamelen, ontwikkelen en verspreiden.
Het KenBiS bundelt de deskundigheid van gespecialiseerde professionals, patiënten en naastbetrokkenen. Als deelnemer aan KenBiS wordt door de professionals werkzaam bij het netwerk Dimence Bipolair geparticipeerd in een groeiend netwerk van academische en psychiatrische centra en plusminus (voorheen de Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen VMDB). De partners in het netwerk bouwen samen aan de kwaliteit van diagnostiek en behandeling.
De samenwerking met de Plusminus is van groot belang voor het netwerk Dimence Bipolair. Deze samenwerking groeit nog steeds, zeker dankzij de betrokken en enthousiaste regiocoördinatoren. De organisatie en invulling van de bijeenkomst rond World Bipolar Day vindt elk jaar plaats in samenwerking met de Plusminus en het KenBiS. Ga naar de website van Plusminus
Themagroep Bipolair binnen Noord Nederlands Netwerk Stemming en Angst
Het overkoepelende thema van het RGOc Netwerk Stemming en Angst is `Beloop, behandeling & Profilering' . Hierbij richt het onderzoek zich op oorzaken en beloop van preventie en behandeling, en biologische en psychologische mechanismen van depressie en angst, georganiseerd in zes themagroepen: trauma, slaap, herstel, hardnekkige depressie, psychiatrie en somatiek en bipolair. Het doel is uitwisseling op het gebied van kennis, zorg en onderzoek tot stand to brengen tussen gelijkgestemde onderzoekers van verschillende instellingen.
Deze themagroep wordt gevormd door Dimence, Lentis en UMCG/LJCP.
Vier TOPGGz-instellingen die mensen met een bipolaire stoornis behandelen, zien mogelijkheden in de verbetering van zorg als er meer betekenisvolle en eenduidige uitkomstmaten vastgesteld kunnen worden voor de vier vormen van herstel. Dit vanuit het triadisch perspectief van patiënt, naaste en behandelaar. Tot op heden is er veel aandacht geweest voor symptomatisch herstel, maar door het grillige beloop is de vraag hoe dat beter inzichtelijk te maken. Met een te ontwikkelen set van uitkomstmaten verwachten de TOPGGz-instellingen dat de behandelaar beter in staat zal zijn om samen met de cliënt en diens naasten het zorgplan vast te stellen en te evalueren, en waar nodig tijdens de
behandeling aan te passen. Binnen het lerend netwerk werken de TOPGGz afdelingen bipolair samen: Altrecht Bipolair,
Dimence, GGZ inGeest en ProPersona.
TOPGGz
Het SCBS Bipolaire Stoornissen is sinds december 2012 een TOPGGz afdeling. Het TOPGGz keurmerk wordt onder strenge voorwaarden toegekend aan afdelingen die zeer gespecialiseerde patiëntenzorg (topklinisch en topreferent) in combinatie met wetenschappelijk onderzoek, innovatieve behandelingen en kennisverspreiding bieden. Klik hier voor meer informatie over TOPGGz keurmerk.
Medewerkers SCBS Bipolaire Stoornissen en SCBS Onderzoek en Innovatie
Benieuwd wie er allemaal werkzaam zijn binnen het SCBS Bipolaire Stoornissen en het SCBS Onderzoek en innovatie? Hieronder vind je een overzicht.
- Bart Geerling, verpleegkundig specialist GGZ, hoofd netwerk Dimence Bipolair
- Tanja Dijk, teamleider bedrijfsvoering
- Sanne Hendriks, psychiater
- Trineke Stavenga-Gras, GZ-psycholoog
- Hanneke Verboom, verpleegkundig specialist GGZ
- José van der Kooij, verpleegkundig specialist GGZ
- Ellen Pinkert, verpleegkundig specialist GGZ
- Judith van Olst, VIOS (verpleegkundige in opleiding tot specialist)
- Thea Daggenvoorde, wetenschappelijk onderzoeker
- Anja Stevens, wetenschappelijk onderzoeker en adviseur
- Titus Beentjes, wetenschappelijk onderzoeker
- Renate Zeilstra, teamsecretaresse, stafmedewerker
- Jolanda Nieuwenhuis, teamsecretaresse, stafmedewerker
- Ernst Bohlmeijer, hoogleraar
- Femke Hagoort-Vergeer, promovendus
Jaarverslagen, publicaties en boeken
Bekijk hieronder de jaarverslagen, nieuwsbrieven, publicaties en uitgebrachte boeken van het netwerk Dimence Bipolair en haar medewerkers.
Dimence Bipolair - nieuwsbrief 12 - maart 2024
Dimence Bipolair - nieuwsbrief 11 - augustus 2023
Dimence Bipolair - nieuwsbrief 10 - maart 2023
Dimence Bipolair - nieuwsbrief 9 - december 2022
Dimence Bipolair - nieuwsbrief 8 - juli 2022
Dimence Bipolair - nieuwsbrief 7.1 - maart 2022
Dimence Bipolair - nieuwsbrief 6.1 - november 2021
Dimence Bipolair - nieuwsbrief 5 - november 2020
Dimence Bipolair - nieuwsbrief 4 - april 2020
Dimence Bipolair - nieuwsbrief 3 - december 2019
Dimence Bipolair - nieuwsbrief 2 - augustus 2019
Dimence Bipolair - nieuwsbrief 1 - maart 2019
nieuwsbrief 11 - september 2018
nieuwsbrief 9 - februari 2018
nieuwsbrief 8 - december 2016
nieuwsbrief 7 - oktober 2016
nieuwsbrief 6 - december 2015
nieuwsbrief 5 - november 2013
nieuwsbrief 4 - oktober 2012
nieuwsbrief 3 - september 2012
nieuwsbrief 2 - januari 2011
nieuwsbrief 1 - juni 2010
Het publicatieoverzicht van Dimence Bipolair vind je onderaan de pagina. Hierin vind je alle internationale en nationale publicaties en bijdragen terug vanaf 2010 tot en met augustus 2023. Bij ieder artikel is een link toegevoegd, maar 'open acces' artikelen zijn ook bij het netwerk op te vragen door een mail te sturen naar scbs@dimence.nl.
'Verpleegkundige zorg bij acute manie'
In 2015 verscheen bij uitgeverij ‘de Tijdstroom’ de derde herziene versie van de multidisciplinaire richtlijn bipolaire stoornissen. Ten aanzien van de verpleegkundige zorg voor patiënten die met een acute manie opgenomen zijn op een (gesloten) opnameafdeling is de inhoud van de richtlijn zeer beperkt. Het ontbreken van wetenschappelijk onderzoek naar deze verpleegkundige zorg gaf aanleiding om vanuit het SCBS Bipolaire Stoornissen van Dimence een onderzoeksprogramma op te starten naar de verpleegkundige zorg voor patiënten met een bipolaire stoornis, die met een acute manie op een opnameafdeling verblijven.
In deze uitgave, geschreven door Peter Goossens en Anja Stevens, brengen we verslag uit over de gevolgde methode, de resultaten van deze onderzoeken en geven we aanbevelingen voor de gewenste verpleegkundige zorg.
Het boek is onderaan de pagina gratis te downloaden
'Het kan echt iedereen overkomen' - Annemieke Kalsbeek en Anja Stevens
Een kwart van alle Nederlandse vrouwen lijdt ooit in haar leven aan een stemmingsstoornis. Veel van deze vrouwen zijn, of worden nog, moeder. Toch is er over de combinatie moederschap en stemmingsstoornissen niet veel informatie te vinden. Hoe is het om moeder te zijn terwijl je last hebt (gehad) van een depressie of bipolaire stoornis? Durf je het moederschap wel aan? Hoe bespreekbaar is het als je niet van je baby kunt genieten? Negen heel verschillende vrouwen vertellen openhartig over hun ervaringen, in de hoop anderen met hun verhaal te helpen en het taboe op psychische problemen te helpen doorbreken.
Het boek is verkrijgbaar bij het SCBS Bipolaire Stoornissen door een mail te sturen aan scbs@dimence.nl en kost € 16,95.
Lees hier de boekrecensie van Karin den Oudsten.
'Elzo de bipolaire beer'- Sharon Bracken (vertaling Anja Stevens en Bart Geerling)
Sharon Bracken heeft in 2009 een voorlichtingsboek met prachtige prenten uitgegeven voor kinderen met een bipolaire stoornis en kinderen van ouders met bipolaire stoornis. Anja Stevens en Bart Geerling van het SCBS Bipolaire Stoornissen werkten mee aan de vertaling van het boek.
Het boek is te bestellen via scbs@dimence.nl. De kosten voor het boek zijn € 12,50 (exclusief verzendkosten).
'Vervreemd van mezelf en mijn omgeving' - Anja Stevens en Fleur Schreurs
Het boek 'Vervreemd van mezelf en mijn omgeving' is een bundeling van ervaringsverhalen over een postpartum psychose.
Het boek vertelt over de verhalen van vrouwen die een postpartum psychose hebben doorgemaakt, over de angst die zij hebben gevoeld, het onbegrip en de onwetendheid van de omgeving speelden hen parten. Dit boek creëert kennis, erkenning en steun voor iedereen die met dit ziektebeeld in aanraking komt.
Het boek is te bestellen via scbs@dimence.nl. De kosten voor het boek zijn € 10,- (exclusief verzendkosten).