Overslaan en naar de inhoud gaan

Team High & Intensive Care (HIC)

Soms zijn psychische klachten zo ernstig dat er sprake is van een crisis en je met spoed zorg nodig hebt. In dat geval kun je worden opgenomen op de High & Intensive Care (HIC) van Dimence. Dit is een gesloten psychiatrische afdeling. Omdat een opname invloed heeft op je herstel, vinden we het belangrijk dat dit gebeurt in een gastvrije, prettige omgeving.


 

Afbeelding van een vrouw die in de zon kijkt

Als thuis herstellen even niet lukt

Wij geloven in ambulante ggz: beter worden doe je thuis! Als thuis herstellen even niet lukt, is een klinische opname soms nodig. Als je met spoed zorg nodig hebt, kun je worden opgenomen op de HIC. Een opname op de HIC kun je zien als een korte onderbreking van je ambulante traject. Tijdens deze onderbreking doen wij er alles aan om je zo snel mogelijk te stabiliseren, zodat je daarna in je eigen omgeving verder kan herstellen. 

Tijdens je opname is jouw ambulante behandeltraject leidend. Daarom betrekken we jouw ambulante behandelaar ook bij de behandeling tijdens je opname. 

Wat is de High & Intensive Care

De HIC biedt een korte behandeling aan volwassenen die tijdelijk de bescherming van een gesloten afdeling nodig hebben. De behandeling is klinisch. Klinisch betekent dat je 24 uur per dag op de afdeling verblijft. Met 'gesloten' wordt bedoeld dat het verlaten van de afdeling niet zomaar mag vanwege de veiligheid. Jouw behandelaar maakt hierover afspraken met je. 

Ik word opgenomen op de HIC. Wat nu?

Het komt vaak voor dat cliënten met spoed worden opgenomen met een Crisismaatregel (CM) of een Zorgmachtiging (ZM). Als je wordt opgenomen, vindt er een opnamegesprek plaats. Tijdens dit gesprek willen we jou graag beter leren kennen. Zo kunnen we kijken hoe we jou het beste kunnen behandelen. 

Bij het opnamegesprek zijn een arts en een verpleegkundige van de afdeling aanwezig. Het is voor ons en voor jou fijn als er ook een familielid aanwezig is. Zij kennen jou goed en kunnen ons belangrijke informatie geven. Wil je niet dat er informatie aan familie gevraagd of gegeven wordt? Dat kan en is een keuze die wij respecteren. 

Tijdens het gesprek leggen een behandelaar en een verpleegkundige uit wat je kan verwachten op de afdeling. 

Jouw verblijf op de HIC

Op jouw moeilijkste of angstigste momenten zorgen wij ervoor dat jouw zorg door blijft gaan. Als het nodig is, schalen we de zorg op door één-op-één begeleiding te bieden op de afdeling. Ook kunnen we ervoor kiezen zorg te bieden op de daarvoor speciaal ingerichte Intensive Care Unit. We vinden het belangrijk dat je je veilig voelt en niet alleen wordt gelaten. Dwang en drang wordt zo min mogelijk toegepast. 

We bieden zorg op maat. Dit betekent dat we onze begeleiding aanpassen aan jouw behoeften. Hierbij hebben we respect voor de moeilijke fase waarin jij je bevindt. Daarnaast vinden we de betrokkenheid van jouw familie en naasten erg belangrijk. Uiteraard betrekken wij ze alleen als jij daar toestemming voor geeft. Ook jouw familieleden of naasten kunnen aangeven hoeveel informatie ze van ons willen ontvangen.

Veelgestelde vragen

Bij psychische crisissituaties kan opname in een kliniek nodig zijn. Meestal heb je eerst contact met een psychiatrisch verpleegkundige van de crisisdienst. Daarna heb je onder andere een gesprek met een psychiater. Ze nemen samen met jou de tijd om naar je problemen en jouw persoonlijke situatie te kijken. Samen bespreken ze welke behandeling het beste bij je past. Dit leggen we vast in een behandelplan.

Behandeling bestaat vaak uit gesprekken, alleen of in een groep. Gesprekstherapie is de meest voorkomende behandeling. Je kunt ook vaktherapie krijgen zoals drama-, muziek- of sporttherapie. Dit kan helpen als woorden tekort schieten. Je verblijft op een eigen kamer. Eten, drinken en huishoudelijke zaken maken deel uit van het behandelprogramma. Indien mogelijk zorg je voor jouw eigen huishoudelijke zaken, zoals je kamer schoonmaken.

Daarnaast is er ruimte voor vrije tijd en kun je bezoek ontvangen. Tijdens je opname word je begeleid door een behandelteam. Dit team bestaat meestal uit verpleegkundigen, een psychiater, een psycholoog en een arts.

Er is een verschil tussen vrijwillige en gedwongen opname. Bij een vrijwillige opname bepaal je samen met een behandelaar wanneer je weer naar huis gaat. Bij een gedwongen opname mag je de instelling alleen verlaten als je daarvoor toestemming hebt. Er zijn ook mensen die door hun problemen afhankelijk zijn van een veilige omgeving en dat ook blijven. Voor deze mensen zijn er woonafdelingen. Ben je langer dan twee maanden opgenomen, dan wordt Dimence jouw tijdelijke woonadres.

Meer informatie vind je bij 'in duidelijke stappen geholpen'.

Tijdens kantooruren (08.30 – 17.00 uur)
Ben je al cliënt bij Dimence? Neem contact op met je behandelaar. Ben je nog geen cliënt bij Dimence? Neem contact op met je huisarts.

Buiten kantooruren (17.00 – 08.30 uur)
Buiten kantoortijden bel je je huisarts of de Centrale Huisartsenpost in jouw regio. De crisisdienst is buiten kantoortijden alleen via een huisarts bereikbaar voor spoedgevallen en dringende vragen die niet tot de eerstvolgende werkdag kunnen wachten.

Rechten van de cliënt

  • Het recht op informatie door de hulpverlener over de behandeling, de gevolgen en risico’s en over eventuele alternatieven voor deze behandelingen.
  • Het recht op een tweede mening (second opinion).
  • Vertegenwoordiging van cliënten die zelf niet kunnen beslissen, bijvoorbeeld wanneer de cliënt wilsonbekwaam of minderjarig is.
  • De cliënt beslist samen met de hulpverlener wat er gaat gebeuren in de behandeling.
  • Als een cliënt zegt bepaalde informatie niet te willen, dan krijgt hij/zij/hen die informatie niet. Tenzij dit ernstig nadeel voor zichzelf of anderen oplevert.
  • De cliënt heeft recht op vernietiging van het dossier, zie Verzoek tot vernietiging van dossier.
  • De cliënt heeft recht op inzage en kopieën van zijn/haar/hen dossier. Wanneer de cliënt een andere visie heeft dan die in het dossier staat, dan mag de cliënt aan de zorgverlener vragen om het dossier te wijzigen of om de eigen visie van de cliënt toe te voegen aan het dossier. Het gaat hier niet om het recht om de diagnose te wijzigen als de cliënt het er niet mee eens is.
  • De cliënt heeft het recht een behandeling of onderzoek te weigeren en gegeven toestemming weer in te trekken.
  • Het dossier is alleen ter inzage aan de zorgverlener en degenen die betrokken zijn bij de behandeling, zoals leden van het behandelteam.

Plichten van de cliënt

  • De cliënt moet op tijd komen voor de afspraak en tijdig afzeggen wanneer dit nodig is. Wanneer de cliënt verhinderd is dan moet hij/zij/hen dit tijdig melden bij het secretariaat. Dit moet uiterlijk één werkdag van te voren te gebeuren.
  • De cliënt moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn/haar/hen eigen gedrag en moet zich gemotiveerd op te stellen om behandeldoelen op te stellen en actief mee te werken aan het tot stand komen van deze doelen.
  • De cliënt moet zijn/haar/hun best te doen om een samenwerkingsrelatie aan te gaan met de behandelaar en de door de behandelaar uitgebrachte aanwijzingen en behandeladviezen serieus te nemen en zo goed als mogelijk op te volgen.
  • De cliënt mag de hulpverlener nooit fysiek of verbaal bedreigen of aanvallen.
  • De cliënt moet de zorgverlener goed, eerlijk en volledig op de hoogte stellen van zijn problematiek. Met juiste en volledige informatie kan de zorgverlener sneller en beter een diagnose stellen en kan hij beter zorg verlenen.
  • De cliënt moet een behandelwens hebben, die blijkt uit het hebben van een behandelvraag en het actief werken hieraan.

Daar waar hierboven wordt gesproken over cliëntrechten worden voor de wet volwassen cliënten bedoeld. Wanneer het gaat om cliënten van Dimence die minderjarig zijn, wordt er bedoeld dat de gezagdragende ouder(s) en/of voogd deze rechten en plichten hebben. Vanaf 16-jarige leeftijd kan de cliënt zelfstandig een WGBO behandelovereenkomst aangaan.

Lees de uitgebreide folder over jouw rechten en plichten

Behandelingen
Afbeelding van Angelique Jongmans

De veerkracht van Angelique Jongmans

Na talloze opnames voor haar depressies en chronische suïcidaliteit wordt er –in iets andere woorden- gezegd dat Angelique uitbehandeld is. Opgegeven, zo voelt het voor haar. Ze moet maar leren leven met depressies, dat is eigenlijk de boodschap.