Overslaan en naar de inhoud gaan

Aan de slag terwijl je wacht

De stap om hulp te zoeken is vaak lastig. Wanneer je eindelijk die stap maakt, kan het wachten tot de intake of behandeling extra zwaar zijn. Toch sta je er ook dan niet alleen voor. 

Collage met diverse afbeeldingen

Wachten op je intake of tot je behandeling start kan zwaar zijn. Maar je staat er niet alleen voor! Er zijn organisaties die jou in de tussentijd kunnen helpen. Ze helpen je met praktische problemen, bieden cursussen aan of zijn een luisterend oor op het moment dat jij daar behoefte aan hebt. Zoals bijvoorbeeld Wachtkracht of de Zelfregiecentra. Kijk hieronder voor meer informatie.

Wanneer je wacht op een intake of behandeling, kun je via Wachtkracht vast hulp krijgen bij het regelen van praktische zaken. Denk hierbij aan advies over hoe je iets aan zou kunnen pakken. Maar denk ook aan hulp bij huisvesting of met geldproblemen. Samen werken aan het oplossen van praktische problemen helpt jou ook bij je mentale klachten. Heb je bijvoorbeeld veel schulden en last van schuldeisers, dan geeft dat veel stress en kan mentale klachten veroorzaken.

Zo kun je terwijl je wacht zelf de regie over je leven houden, samen met iemand die in een vergelijkbare situatie als jij heeft gezeten. Klik hier om naar de website van WachtKracht te gaan.  

Wil je meer grip op het leven krijgen? En kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan ben je van harte welkom bij een zelfregiecentrum. Je kunt er zo even langslopen! Een afspraak maken is niet nodig. In een zelfregiecentrum worden activiteiten georganiseerd en herstelcursussen gegeven. Ook kun je er terecht voor hulp bij praktische problemen of voor een kop koffie en een luisterend oor.

Zelfregiecentra in de regio:

Vriendendiensten (Deventer, Raalte en Olst-Wijhe)
Focus (Zwolle)
Nexus (Zwolle)
Mens door Mens (Almelo) 

Je kunt terwijl je op de wachtlijst staat zelf aan de slag met de online zelfhulp modules van Dimence Groep. Deze zijn gratis en voor iedereen beschikbaar die er baat bij heeft. Nadat je een account hebt aangemaakt kun je zo van start. Zelfhulp Dimence Groep: Inloggen

Voor bijna elke aandoening of psychische klacht is er een lotgenoten- of patiëntenvereniging. Bij deze verenigingen kun je herkenning vinden, maar ook tips in het omgaan met jouw klachten. Soms kan het heel fijn zijn om te merken dat je niet de enige bent en dat jouw klachten helemaal niet zo vreemd zijn. Hier vind je een lijst met een aantal patiëntenverenigingen, maar ook hulporganisaties voor jouw naasten.

Op Facebook vind je vele groepen met betrekking tot bepaalde aandoeningen en ziektes. Ook hebben veel patiëntenverenigingen een Facebook-groep. Natuurlijk hoef je niet perse actief te worden in zo’n groep, maar je kunt er altijd een kijkje nemen. Via de zoekbalk op Facebook vind je vaak al een hele hoop groepen. Via Instagram kun je natuurlijk ook mensen volgen die informatie delen over jouw psychische klacht.

Er bestaan veel apps en websites die jouw kunnen helpen jouw mentale veerkracht te versterken. Via GGZ appwijzer vind je bijvoorbeeld een mooie opsomming van meer dan honderd apps. Je kunt hier op onderwerp (bijvoorbeeld autisme of depressie) zoeken, maar de website geeft ook tips over de beste apps.

Problemen met je financiën, huishouden of andere praktische zaken kunnen voor veel stress zorgen. In sommige gevallen kan de Wmo van jouw gemeente jou ondersteunen om hier weer controle over te krijgen. Je kunt hiervoor aankloppen bij het Sociaal Wijkteam of een Wmo-loket in jouw gemeente.