Als je denkt dat mensen die verward gedag vertonen altijd psychische problemen hebben én dat ze een gevaar zijn voor de samenleving, dan heb je het mis. In de meeste gevallen is dit niet zo.

Dé verwarde persoon bestaat niet. Waarom iemand verward gedrag vertoont, kan veel oorzaken hebben. Zoals drank- of drugsgebruik, psychische problemen, dementie, maar ook door een te lage suikerspiegel. Vaak is er een duidelijke oorzaak voor het gedrag, maar dat zie je niet altijd even duidelijk. Slechts een klein deel van de mensen die verward gedrag vertonen heeft psychische klachten. Bij slechts 2% van alle meldingen bij de crisisdienst is het nodig om iemand direct op te nemen vanwege psychische klachten.

Wat kun je doen als je op straat iemand tegen komt die verward gedrag vertoond?

1. Spreek diegene aan, vraag hoe het gaat en wat hij of zij nodig heeft.

Het klinkt heel simpel, maar een eerste stap kan zijn dat je de persoon aanspreekt en vraagt hoe het gaat en wat hij of zij nodig heeft. Hierdoor kun je beter inschatten of directe hulp nodig is en wat je dan moet doen.  

2. Schakel, indien nodig, hulp in.

Als buitenstaander kan het lastig zijn om in te schatten of iemand hulp nodig heeft en welke hulp dan gewenst is. Bij spoed bel je 112. Geen spoed, maar je wilt toch melding maken, dan bel je 0900 8844 (politie).

Let op! Wanneer iemand zich agressief gedraagt, anderen bedreigt, gewond is of wanneer er een levensbedreigende situatie ontstaat: bel direct 112.

Melding maken van een zorgwekkende situatie

In sommige gevallen is er geen sprake van een acute situatie, maar wil je wel graag melding doen van een zorgwekkende situatie. Elke regio heeft hier zijn eigen manier voor:

Regio Deventer

In de plaatsen Deventer, Zutphen, Lochem, Raalte, Wijhe en Olst kun je melding doen via het Meldpunt Bijzondere Zorg . Het Bijzondere Zorg Team, biedt (ongevraagde) hulp aan mensen met een (vaak) complexe problematiek, waarbij verbetering van de kwaliteit van leven het uitgangspunt is. Ze zijn via hun website te bereiken of via 0800 8778 771.

Regio Zwolle

In de regio Ommen, Hardenberg, Dalfsen, Steenwijkerland, Kampen, Zwartewaterland, Staphorst, Zwolle en Hattem kun je melding doen bij Team VIA (Vangnet, Informatie en Advies). Zij zijn 24/7 bereikbaar via 038 428 15 50. Via de website kun je ook digitaal een melding doen.

Regio Twente

In de regio Twente (de 14 Twentse gemeenten) kun je melding doen bij het Meldpunt Verward gedrag Twente via 053-4876969 (tijdens kantooruren) en via de site (buiten kantooruren). Lees de folder van het Meldpunt Verward gedrag Twente.

Meer lezen