Eigenlijk betekent zelfzorg alles wat je moet doen om goed voor jezelf te zijn. Echter, niet alles wat goed voelt, is zelfzorg. Denk aan ongezonde manieren om met druk en stress om te gaan. Het voelt misschien heel goed om na een drukke dag op de bank te ploffen met een pizza, maar gezond is dat allerminst! Zelfzorgactiviteiten zijn dus activiteiten die ook op de lange termijn een positief effect hebben op je lijf en psyche, in tegenstelling tot ongezonde coping mechanismen die op korte termijn vaak fijn voelen, maar op langere termijn ongezond zijn. Sommigen vatten het samen als ‘korte termijn fijn is lange termijn pijn'.
Maak energieke keuzes en doorbreek de vicieuze cirkel
Gebrek aan energie is iets wat vaak voorkomt. In de ggz, maar ook daarbuiten. Dit vertaalt zich vaak naar moeilijk uit bed kunnen komen, nergens zin in hebben en je depressief en ellendig voelen. Je weinig voornemen op een dag en ‘s avonds nergens met voldoening op terug kunnen kijken. Dagen voelen betekenisloos en de toekomst uitzichtloos. Het leven voelt als een negatieve vicieuze cirkel waaraan niet te ontsnappen valt.
Als je een vaste routine kunt aanbrengen (van discipline naar routine), oftewel ‘automatische pilootjes’, dan houd je meer energie over voor andere zaken.
Je kunt denken aan tijden voor opstaan en slapen, maaltijden, rustmomenten en activiteiten inplannen. Dit is iets wat we vaak met cliënten doen, maar wat je ook makkelijk thuis kan doen. Een weekschema invullen en vervolgens kijken wat activiteiten zijn, die energie kosten (deze kleuren we rood) en welke activiteiten energie geven (deze kleuren we groen). De uitkomst kan je vervolgens analyseren: zijn de activiteiten in balans? Door (samen )kleine doelen te formuleren, kom je makkelijker in beweging. En dat is een goede manier om uit die vicieuze cirkel te komen.