Overslaan en naar de inhoud gaan

Documentaire 'Ik en mijn schaduw'

Karin Hagen werd opgenomen met een depressie. Vijf jaar later woont Karin weer zelfstandig en gaat het goed met haar. In de minidocumentaire 'Ik en mijn schaduw' neemt Karin ons mee in haar herstelproces. 

"Ik hoop mensen te inspireren die op dit moment een mentale strijd voeren. Praat er over, dat is erg belangrijk, en schaam je niet over hoe je je voelt. Je bent niet de enige. Zoek hulp als het niet meer gaat. Er komen betere tijden!" - Karin Hagen 

Twee gele mokken aan elkaar geknoopt met rood touw

Bedankt namens Karin

Karin is trots op de documentaire. En wij op Karin! Elke keer als ze kijkt, wordt ze nog wel een beetje emotioneel over alles wat er in die vijf jaar is gebeurd. Tegen Charis, Nicole en Peter wil Karin graag zeggen dat ze hun hulp heel erg waardeert. Het doet haar goed te horen dat ze trots op haar zijn. Dankzij hen is Karin nu de persoon die weer van het leven geniet en positief in het leven staat. Ook is Karin trots op haar zoon Stan, omdat hij het nu erg goed doet.

Veelgestelde vragen

Tussen 08.30 en 17.00 uur (overdag, tijdens kantooruren)
Ben je al cliënt bij Dimence, neem dan contact op met je behandelaar. 
Ben je nog geen cliënt bij Dimence, neem dan contact op met je huisarts.

Tussen 17.00 en 08.30 uur ('s avonds en 's nachts, na kantooruren)
Bel je huisarts of de Centrale Huisartsenpost in jouw regio. De crisisdienst is buiten kantoortijden alleen via een huisarts of huisartsenpost bereikbaar voor spoedgevallen en dringende vragen die niet tot de eerstvolgende werkdag kunnen wachten.

Bij psychische crisissituaties kan opname in een kliniek nodig zijn. Meestal heb je eerst contact met een psychiatrisch verpleegkundige van de crisisdienst. Daarna heb je onder andere een gesprek met een psychiater. Ze nemen samen met jou de tijd om naar je problemen en jouw persoonlijke situatie te kijken. Samen bespreken ze welke behandeling het beste bij je past. Dit leggen we vast in een behandelplan.

Behandeling bestaat vaak uit gesprekken, alleen of in een groep. Gesprekstherapie is de meest voorkomende behandeling. Je kunt ook vaktherapie krijgen zoals drama-, muziek- of sporttherapie. Dit kan helpen als woorden tekort schieten. Je verblijft op een eigen kamer. Eten, drinken en huishoudelijke zaken maken deel uit van het behandelprogramma. Indien mogelijk zorg je voor jouw eigen huishoudelijke zaken, zoals je kamer schoonmaken.

Daarnaast is er ruimte voor vrije tijd en kun je bezoek ontvangen. Tijdens je opname word je begeleid door een behandelteam. Dit team bestaat meestal uit verpleegkundigen, een psychiater, een psycholoog en een arts.

Er is een verschil tussen vrijwillige en gedwongen opname. Bij een vrijwillige opname bepaal je samen met een behandelaar wanneer je weer naar huis gaat. Bij een gedwongen opname mag je de instelling alleen verlaten als je daarvoor toestemming hebt. Er zijn ook mensen die door hun problemen afhankelijk zijn van een veilige omgeving en dat ook blijven. Voor deze mensen zijn er woonafdelingen. Ben je langer dan twee maanden opgenomen, dan wordt Dimence jouw tijdelijke woonadres.

Meer informatie vind je bij 'in duidelijke stappen geholpen'.

Karin Hagen aan het werk in het Zelfregiecentrum

De veerkracht van Karin Hagen

Verpleegkundigen, psychiaters en ambulant begeleiders. Veel zorgprofessionals hebben een rol gespeeld in Karin's herstel. Maar de hoofdrol in het verhaal van Karin is weggelegd voor ervaringsdeskundige Nicole Schalken.