Binnen Alkura voeren we praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek uit en dragen hier aan bij. Ons doel is te ontdekken waar iedere cliënt het beste op zijn plek is en welke factoren behandelsucces voorspellen. Hoogleraar prof. dr. Judith Rosmalen is bijvoorbeeld als onderzoeker verbonden aan ons centrum. Zij is gespecialiseerd in ALK en somatisch-symptoomstoornissen. Daarnaast is zij immunoloog en epidemioloog. Ze is de projectleider van Grip op klachten, een online hulpmiddel voor cliënten met onbegrepen klachten en hun behandelaren.
Benieuwd naar de lopende wetenschappelijke onderzoeken? Klik dan hier om naar het overzicht te gaan.
Ook het delen van onze kennis met zorgprofessionals uit verschillende disciplines is een belangrijpe pijler van ons specialistisch centrum. We zijn beschikbaar voor consultatie, advies en scholing. Diverse teamleden schrijven bijvoorbeeld geregeld een bijdrage voor de website ALKnieuws. Ook biedt ons centrum tweejaarlijks een refereermiddag aan en geven we presentaties, workshops en andere vormen van scholing.
Alkura richt zich qua innovaties op het verbeteren van de samenwerking rondom aanhoudende lichamelijke klachten in de gehele gezondheidszorg en het (sterker) personaliseren van behandeling voor somatisch-symptoomstoornis en functioneel neurologische stoornis.
Op zoek naar boekhoofdstukken, artikelen en/of wetenschappelijke publicaties? Klik hier om naar het overzicht te gaan.
Keurmerk TOPGGz
In december 2020 heeft Dimence Alkura het Keurmerk TOPGGz verworven. Om dit keurmerk te mogen dragen, moet het centrum aan strenge criteria voldoen. Een aantal criteria betreft het doen van wetenschappelijk onderzoek, kennisdeling en innovaties met als doel de kwaliteit van patiëntenzorg te verbeteren, nieuwe behandelmethodes te implementeren en te toetsen. Lees meer