Overslaan en naar de inhoud gaan

Innovaties

Binnen het netwerk Dimence Bipolair zijn in de afgelopen jaren verschillende innovaties in de zorg voor cliënten met een bipolaire stoornis en hun naasten doorgevoerd. Door continu op zoek te gaan naar verbeterpunten en zorgkansen verhoogt het netwerk de kwaliteit van de aangeboden zorg. 

Afbeelding met verschillende kleuren stoepkrijt

Innovatie - Filminterventie 'de mens achter de ziekte'

Voor de filminterventie, ontwikkelt door Peter Goossens, worden cliënten gevraagd tijdens een stabiele periode een filmpje te (laten) maken. In dit filmpje stellen ze zichzelf voor en vertellen ze wat hun interesses zijn etc. De bedoeling is dat zij dit filmpje, wanneer een opname nodig is, kunnen laten zien aan de medewerkers op de opnameafdeling zodat deze professionals zich een beter beeld kunnen vormen van de mens achter de ziekte en diens waarden en wensen. De professionals op de opnameafdeling kennen vaak alleen het beeld van iemand die erg ziek wordt opgenomen. 

Innovatie - Ontwikkeling en Implementatie Digitale Lifechart

Binnen het netwerk Dimence Bipolair is men al langer bezig om voor cliënten een digitale lifechart te ontwikkelen. Het bijhouden van de stemming voor cliënten met een bipolaire stoornis is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Naast het herkennen van patronen in de stemmingswisselingen is vroegsignalering van stemmingsdecompensaties een belangrijke functie van het monitoren; immers op die manier kunnen mensen ook effectief vroeginterventies toepassen. Er wordt al langer gebruik gemaakt van de lifechart op papier, maar er was nog steeds geen betrouwbare digitale lifechart beschikbaar. 

Andere innovaties vanuit het Netwerk Dimence Bipolair

Lees meer over andere innovatieve behandelmethoden die in de loop van de afgelopen jaren ontwikkeld zijn binnen het Netwerk Dimence Bipolair.

Het SCBS Bipolaire Stoornissen, als onderdeel van het netwerk Dimence Bipolair, ontwikkelde een psycho-educatiecursus voor adolescenten waarbij, naast de regulieren bijeenkomsten op locatie, gebruik wordt gemaakt van online behandelmogelijkheden. Er heeft een evaluatie plaatsgevonden van deze cursus en de uitkomsten zijn veelal positief. Met de feedback, gegeven door cliënten en naastbetrokkenen zal de blended PEcursus opnieuw gegeven worden. Het aanbieden van een blended variant van de PEcursus past goed bij de doelgroep en de manier waarop zij zorg willen ontvangen.

Het project ‘mondzorg bij psychofarmacagebruik' is in 2018 afgerond. Er is een E-module beschikbaar via Minddistrict voor cliënten en er wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een e-learning voor professionals in de GGZ en tandartsen. Het doel van het project was om meer aandacht te vragen voor de bijzondere tandheelkundige zorg die er nodig is wanneer cliënten langdurig psychofarmaca gebruiken en welke gebitsverzorging daarbij nodig is. Goede voorlichting aan cliënten is van essentieel belang.

Door het ontwikkelen van een e-learning kunnen professionals in de GGZ en tandartsen op dit specifieke aandachtgebied geschoold worden en cliënten geïnformeerd over de mogelijke bijwerkingen van het langdurig gebruik van psychofarmaca op hun gebit en krijgen zij advies ten aanzien van mondzorg.

Het project 'mondzorg bij psychofarmacagebruik', onder leiding van Anja Stevens, onderzoeker binnen het netwerk Dimence Bipolair, is een samenwerking tussen het netwerk en tandarts Landman van tandartsenpraktijk de Watersnip in Deventer. Ook voor dit project werd een subsidie toegezegd door zorgverzekeraar ENO.

Twee studenten van de universiteit Utrecht hebben onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van deze E-module. Door middel van interviews hebben zij de gebruikerservaringen inventariseren. Dit onderzoek is in 2020 uitgevoerd en vond plaats binnen het netwerk Dimence Bipolair. 
Het onderzoek werd vanuit het netwerk begeleid door Peter Goossens.