Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek

Het netwerk Dimence Bipolair kent een lange traditie van wetenschappelijk onderzoek die teruggaat tot 2005 toen het ‘Expertise Centrum Bipolaire Stoornissen’ werd opgericht. Sindsdien zijn er zes promoties van eigen medewerkers gevierd (P. Goossens, 2008, N. van der Voort, 2015, S. van den Heuvel, 2021, T. Beentjes, 2021, B. Geerling, 2023 en A. Stevens, 2023) en er volgt er nog één in 2024 (T. Daggenvoorde). In lijn van de promotie onderzoeken is een gedegen onderzoeksboom opgetuigd (sinds 2009) met drie hoofdtakken;
Bipolaire stoornissen en zelfmanagement
Bipolaire stoornissen en zwangerschap
Bipolaire stoornissen en positieve psychologie. Deze tak bestaat sinds 2016 en vervangt Bipolaire stoornissen en persoonlijkheidsproblematiek

In de afgelopen 12 jaar hebben de onderzoekslijnen 64 peer reviewed artikelen, 84 (poster)presentaties en veel overige publicaties (waaronder boeken, boekhoofdstukken en artikelen in professionele bladen) opgeleverd (zie voor het volledige overzicht de publicatielijst).

De combinatie van het afronden van drie promoties en de wens vanuit het netwerk Dimence Bipolair om meer aandacht te hebben voor trauma in relatie tot de bipolaire stoornis hebben geleid tot een herziening van de onderzoekslijnen die tot een nieuwe onderzoeksstrategie hebben geleid. Het netwerk Dimence Bipolair wil hiermee een goede voedingsbodem creëren voor een vruchtbaar onderzoeksklimaat voor de komende jaren.

Hierna zullen kort de ontwikkelingen per onderzoekslijn besproken worden, gevolgd door een beschouwing waarin de onderlinge verbondenheid geschetst wordt, waarna verder wordt in gegaan op de te volgen strategie, welke keuzes daaraan ten grondslag liggen en op welke wijze daar uitvoering aan gegeven gaat worden.

- Bipolaire stoornissen en zelfmanagement
- Bipolaire stoornissen en zwangerschap
- Bipolaire stoornissen en positieve psychologie
Bipolaire stoornissen en trauma

Verbindingen tussen de onderzoekslijnen

Hoewel de vier onderzoekslijnen ieder een heel eigen scoop en domein hebben, is er ook sprake van overlap en elkaar versterkende factoren. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat de onderzoeken op elkaar afgestemd zullen zijn zodat er een samenhangend onderzoeksprogramma binnen Dimence Bipolair loopt, dat èn toekomstbestendig is èn uitdagingen kent voor onderzoekers. Dit alles met als doel om de fenomenen die samenhangen met de bipolaire stoornis beter te begrijpen en daarmee de zorg continu blijvend te kunnen verbeteren.

Onderstaande laat twee voorbeelden zien van elementen uit de verschillende onderzoekslijnen die een onderlinge samenhang kennen. Waarbij het uiteraard niet uitputtend is en er andere voorbeelden te geven zijn, de bijgevoegde afbeelding illustreert de onderlinge verbindingen.
 

  • Herstel en de mate van zelfeffectiviteit zijn belangrijke uitkomstmaten voor bipolaire stoornissen, om herstel te bevorderen en de zelfeffectiviteit te vergroten zijn interventies vanuit de positieve psychologie effectief gebleken. Waarbij zingeving (religie & spiritualiteit) het verwerken van rouw en het bereiken van posttraumatische groei kunnen bijdragen aan het verwezenlijken van de doelen. In het potentiële onderzoek komen dan 3 onderzoekslijnen bij elkaar.
  • Slaap is belangrijk voor iedereen, maar zeker voor mensen met een bipolaire stoornis en dat geldt nog meer als slaap door zwangerschap of een jong gezin verstoord dreigt te worden, zeker als daarbij ook een bevalling gerelateerd trauma een rol speelt. Bij onderzoek naar dit fenomeen komen de vieronderzoekslijnen bij elkaar.

Onderzoekslijnen Netwerk Bipolair

Tevens participeren medewerkers vanuit het netwerk in diverse externe onderzoeken. 

Alle onderzoeken die worden uitgevoerd binnen of in samenwerking met het netwerk Dimence Bipolair, staan vermeld op de website van de Commissie Wetenschappelijk Onderzoek van de Dimence Groep. Op deze webpagina kun je ook meer lezen over het wetenschappelijk onderzoek dat uitgevoerd wordt binnen de onderzoekslijnen. Klik hierboven op de betreffende onderzoekslijn voor meer informatie.