Onze kijk op autisme
Het SCOS ziet autisme als een kwetsbaarheid die deels aangeboren is en deels wordt beïnvloed door levensomstandigheden. Dit beïnvloedt het vermogen om jezelf te reguleren en betekenis te geven aan wat je meemaakt. We helpen mensen meer grip te krijgen op hun leven en een leven te leiden wat de moeite waard is.
Voor wie zijn we er?
- Cliënten: Mensen met autisme en ernstige problemen kunnen hier terecht voor diagnostiek, klinische behandeling, poliklinische behandeling of consultatie. Samen met jou, je naaste en je behandelaar bespreken we hoe we je kunnen helpen. Omdat het SCOS een specialistisch centrum is, komen cliënten uit het hele land met complexe problemen die de reguliere GGZ niet kan oplossen.
- Professionals: Hulpverleners binnen en buiten Dimence kunnen bij het SCOS advies vragen over ingewikkelde vragen bij autisme.
- Zorginstellingen en opleidingsinstellingen: SCOS deelt kennis door lezingen en biedt deskundigheidsbevordering. Specifieke expertisegebieden zijn:
- Autisme en problemen met emotieregulatie, zoals zelfbeschadiging, suïcidaliteit en verslaving.
- Autisme en existentiële problemen.
- Autisme en trauma.
- Vrouwen met autisme en ADHD.
- Herstelgericht werken bij autisme
- Autonomiebevorderend beleid bij autisme
Wat doen we nog meer?
SCOS werkt samen met andere instellingen en onderzoeksgroepen aan wetenschappelijk onderzoek. We zoeken naar nieuwe vormen van behandeling en bekijken of deze werken. Ook werken we samen met zorgprofessionals met ervaringsdeskundigheid, wat we als een verrijking zien. Ook werken we samen met zorgprofessionals met ervaringsdeskundigheid, wat we als een verrijking zien.