Overslaan en naar de inhoud gaan

Team activiteitenbegeleiding

Dimence biedt binnen de verschillende regio’s op meerdere locaties dagbesteding aan voor zowel klinische als ambulante cliënten. Hierbij vinden we het belangrijk dat de activiteit aansluit bij jouw vraag en de fase van jouw herstel. 

Afbeelding met een vrouw tussen schilderijen

De dagbesteding is opgesplitst in drie fasen: 

Fase 1

In deze fase wordt dagbesteding geboden aan cliënten die klinisch in behandeling zijn. Er worden verschillende activiteiten geboden, bijvoorbeeld op het gebied van creatief, sport/beweging, natuur, ontspanning en muziek. In overleg met de cliënt wordt een activiteitenprogramma gemaakt met doelen die bijdragen aan het herstel. Hierbij ligt het accent ligt op stabilisatie. Er vinden regelmatig evaluaties plaats en waar mogelijk stroomt de cliënt door naar fase 2.

Fase 2

In deze fase wordt dagbesteding geboden aan klinische cliënten die toe zijn aan een volgende stap. Daarnaast wordt dagbesteding ook aangeboden aan ambulante cliënten met een WMO-indicatie. Deze fase richt zich op heroriëntatie van mogelijkheden na stabilisatie. Dit kan ook behoud van vaardigheden zijn. In het aanbod van activiteiten worden vaardigheden aangeleerd en waar mogelijk stromen deelnemers door naar fase 3. 

Er zijn activiteiten waar op bestelling en tegen betaling diensten worden geleverd, daarnaast worden producten online in de ‘te gekke winkel’ en fysiek in een winkelruimte aangeboden.

Fase 3

Deze fase richt zich op uitstroom naar onbetaald/ betaald werk. In deze fase is onze samenwerkingspartner WerV verantwoordelijk voor de begeleiding. 

Veelgestelde vragen

Sommige mensen komen in aanmerking voor bijzondere bijstand van de gemeente. Hiermee kunnen ze een vergoeding krijgen voor bepaalde zorgkosten. Of je in aanmerking komt voor deze bijzondere bijstand kun je navragen bij jouw gemeente.

Rechten van de cliënt

  • Het recht op informatie door de hulpverlener over de behandeling, de gevolgen en risico’s en over eventuele alternatieven voor deze behandelingen.
  • Het recht op een tweede mening (second opinion).
  • Vertegenwoordiging van cliënten die zelf niet kunnen beslissen, bijvoorbeeld wanneer de cliënt wilsonbekwaam of minderjarig is.
  • De cliënt beslist samen met de hulpverlener wat er gaat gebeuren in de behandeling.
  • Als een cliënt zegt bepaalde informatie niet te willen, dan krijgt hij/zij/hen die informatie niet. Tenzij dit ernstig nadeel voor zichzelf of anderen oplevert.
  • De cliënt heeft recht op vernietiging van het dossier, zie Verzoek tot vernietiging van dossier.
  • De cliënt heeft recht op inzage en kopieën van zijn/haar/hen dossier. Wanneer de cliënt een andere visie heeft dan die in het dossier staat, dan mag de cliënt aan de zorgverlener vragen om het dossier te wijzigen of om de eigen visie van de cliënt toe te voegen aan het dossier. Het gaat hier niet om het recht om de diagnose te wijzigen als de cliënt het er niet mee eens is.
  • De cliënt heeft het recht een behandeling of onderzoek te weigeren en gegeven toestemming weer in te trekken.
  • Het dossier is alleen ter inzage aan de zorgverlener en degenen die betrokken zijn bij de behandeling, zoals leden van het behandelteam.

Plichten van de cliënt

  • De cliënt moet op tijd komen voor de afspraak en tijdig afzeggen wanneer dit nodig is. Wanneer de cliënt verhinderd is dan moet hij/zij/hen dit tijdig melden bij het secretariaat. Dit moet uiterlijk één werkdag van te voren te gebeuren.
  • De cliënt moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn/haar/hen eigen gedrag en moet zich gemotiveerd op te stellen om behandeldoelen op te stellen en actief mee te werken aan het tot stand komen van deze doelen.
  • De cliënt moet zijn/haar/hun best te doen om een samenwerkingsrelatie aan te gaan met de behandelaar en de door de behandelaar uitgebrachte aanwijzingen en behandeladviezen serieus te nemen en zo goed als mogelijk op te volgen.
  • De cliënt mag de hulpverlener nooit fysiek of verbaal bedreigen of aanvallen.
  • De cliënt moet de zorgverlener goed, eerlijk en volledig op de hoogte stellen van zijn problematiek. Met juiste en volledige informatie kan de zorgverlener sneller en beter een diagnose stellen en kan hij beter zorg verlenen.
  • De cliënt moet een behandelwens hebben, die blijkt uit het hebben van een behandelvraag en het actief werken hieraan.

Daar waar hierboven wordt gesproken over cliëntrechten worden voor de wet volwassen cliënten bedoeld. Wanneer het gaat om cliënten van Dimence die minderjarig zijn, wordt er bedoeld dat de gezagdragende ouder(s) en/of voogd deze rechten en plichten hebben. Vanaf 16-jarige leeftijd kan de cliënt zelfstandig een WGBO behandelovereenkomst aangaan.

Lees de uitgebreide folder over jouw rechten en plichten

Afbeelding van Thera Spans

De veerkracht van Thera Spans

Schilderen is een manier om gevoelens en gedachten te uiten die moeilijk in woorden te vatten zijn. Daar weet Thera alles van. Tijdens de donkerste periode van haar depressie besloot Thera aquarelverf, kwasten en papier te kopen. Ervaring met schilderen had ze niet.