Overslaan en naar de inhoud gaan

Team Angst & Stemming

Iedereen heeft wel eens last van stemmingswisselingen en angst. Als deze klachten je dagelijks leven erg moeilijk maken en je er zelf niet meer uitkomt, kan het team Angst & Stemming je helpen.

Het team biedt zorg aan mensen die last hebben van: angstklachten, stemmingsklachten, traumagerelateerde klachten en persoonlijkheidsproblemen. Persoonlijkheidsproblemen zijn bijvoorbeeld vermijding, veel controle willen hebben of afhankelijk zijn van anderen. Mensen die in behandeling zijn bij team Angst & Stemming hebben vaak een combinatie van deze klachten.

Afbeelding van een vrouw die op de bank zit met een kop thee

Het intakegesprek

Voordat je behandeling start, vindt er een intakegesprek plaats. We noemen dit gesprek ook wel het ‘eerste gesprek’. Het is fijn voor jou en voor ons als je een naaste meeneemt. Tijdens het gesprek bespreken we samen waar je last van hebt, wat er is gebeurd, waar je naartoe wilt en wat je daarvoor nodig hebt. Na het eerste gesprek stellen we samen een behandelplan op. Aanvullend onderzoek om de klachten beter te begrijpen kan onderdeel van dit plan zijn.

De behandeling

Als je in behandeling komt bij Team Angst & Stemming, gaan we samen op zoek naar de oorzaak van jouw klachten. Misschien heb je een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt, zoals een overlijden of een heel stressvol voorval. Of je bent van nature al gevoelig voor depressie of angsten. Samen met je behandelaar leer je hier anders mee om te gaan, zodat je klachten snel verminderen.

Om ervoor te zorgen dat je in je dagelijks leven beter functioneert, kijken we goed welke behandeling het beste bij jou past. Samen met je behandelaar stel je een zorgplan op waarin afspraken worden vastgelegd.  

Evidence based, blended en multidisiplinair 
De behandelingen bij Team Angst & Stemming zijn blended, evidence-based en multidisciplinair. Blended wil zeggen dat we naast de fysieke bijeenkomsten (vaak) ook een online onderdeel aan de behandeling toevoegen. Zo halen we het maximale uit de behandeling. De behandelingen zijn zoveel mogelijk evidence-based. Dit betekent dat ze in wetenschappelijk onderzoek ook effectief zijn gebleken. 

Tot slot worden de behandelingen multidisciplinair vormgegeven. Dit houdt in dat je in principe altijd door minimaal twee hulpverleners en door hulpverleners met verschillende professionele achtergronden wordt behandeld. Soms heb je meerdere keren per week een afspraak met deze hulpverleners. 

Samen werken aan herstel

Wij proberen in onze behandelingen altijd de nieuwste professionele richtlijnen te volgen en jouw wensen mee te nemen. Beslissingen nemen we samen. Hierbij betrekken we ook graag jouw naasten. Uiteraard vinden wij ook een goede samenwerking met jou en jouw hulpverleners erg belangrijk. 

Veelgestelde vragen

Soms zijn er teveel mensen die willen starten met een behandeling bij Dimence. Dan moeten we je helaas op een wachtlijst zetten. Een overzicht van de teams van Dimence en hun wachttijden vind je hier

Rechten van de cliënt

  • Het recht op informatie door de hulpverlener over de behandeling, de gevolgen en risico’s en over eventuele alternatieven voor deze behandelingen.
  • Het recht op een tweede mening (second opinion).
  • Vertegenwoordiging van cliënten die zelf niet kunnen beslissen, bijvoorbeeld wanneer de cliënt wilsonbekwaam of minderjarig is.
  • De cliënt beslist samen met de hulpverlener wat er gaat gebeuren in de behandeling.
  • Als een cliënt zegt bepaalde informatie niet te willen, dan krijgt hij/zij/hen die informatie niet. Tenzij dit ernstig nadeel voor zichzelf of anderen oplevert.
  • De cliënt heeft recht op vernietiging van het dossier, zie Verzoek tot vernietiging van dossier.
  • De cliënt heeft recht op inzage en kopieën van zijn/haar/hen dossier. Wanneer de cliënt een andere visie heeft dan die in het dossier staat, dan mag de cliënt aan de zorgverlener vragen om het dossier te wijzigen of om de eigen visie van de cliënt toe te voegen aan het dossier. Het gaat hier niet om het recht om de diagnose te wijzigen als de cliënt het er niet mee eens is.
  • De cliënt heeft het recht een behandeling of onderzoek te weigeren en gegeven toestemming weer in te trekken.
  • Het dossier is alleen ter inzage aan de zorgverlener en degenen die betrokken zijn bij de behandeling, zoals leden van het behandelteam.

Plichten van de cliënt

  • De cliënt moet op tijd komen voor de afspraak en tijdig afzeggen wanneer dit nodig is. Wanneer de cliënt verhinderd is dan moet hij/zij/hen dit tijdig melden bij het secretariaat. Dit moet uiterlijk één werkdag van te voren te gebeuren.
  • De cliënt moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn/haar/hen eigen gedrag en moet zich gemotiveerd op te stellen om behandeldoelen op te stellen en actief mee te werken aan het tot stand komen van deze doelen.
  • De cliënt moet zijn/haar/hun best te doen om een samenwerkingsrelatie aan te gaan met de behandelaar en de door de behandelaar uitgebrachte aanwijzingen en behandeladviezen serieus te nemen en zo goed als mogelijk op te volgen.
  • De cliënt mag de hulpverlener nooit fysiek of verbaal bedreigen of aanvallen.
  • De cliënt moet de zorgverlener goed, eerlijk en volledig op de hoogte stellen van zijn problematiek. Met juiste en volledige informatie kan de zorgverlener sneller en beter een diagnose stellen en kan hij beter zorg verlenen.
  • De cliënt moet een behandelwens hebben, die blijkt uit het hebben van een behandelvraag en het actief werken hieraan.

Daar waar hierboven wordt gesproken over cliëntrechten worden voor de wet volwassen cliënten bedoeld. Wanneer het gaat om cliënten van Dimence die minderjarig zijn, wordt er bedoeld dat de gezagdragende ouder(s) en/of voogd deze rechten en plichten hebben. Vanaf 16-jarige leeftijd kan de cliënt zelfstandig een WGBO behandelovereenkomst aangaan.

Lees de uitgebreide folder over jouw rechten en plichten

Afbeelding van Maaike Heijnis

In gesprek met Maaike Heijnis over De kracht van Kort

Team Angst & Stemming in Zwolle werkt sinds anderhalf jaar volgens de principes van ‘De Kracht van Kort’ - een nieuwe manier van werken die zowel voor de cliënt als de behandelaar veel oplevert.