Overslaan en naar de inhoud gaan

Toelichting menukaart herstel & stigma

Cursus positieve psychologie

Bron: Dit is jouw leven- Ernst Bohlmeijer

Waarom deze cursus?

Wanneer je ontdekt dat je een psychische aandoening hebt, is dat niet makkelijk. Misschien dat je in eerste instantie opgelucht was dat het om een erkende aandoening gaat die een naam heeft en oorzaken waar jij helemaal niets aan kunt doen. Een psychische aandoening kan niet meteen overgaan of zelfs chronisch blijken, of niet in korte tijd te behandelen. En dit onder ogen zien en verwerken is niet eenvoudig. Een psychische aandoening betekent ook verlies van (een deel) van je gezondheid.

Twee uitdagingen
Wanneer je een min of meer chronische psychische aandoening hebt, sta je voor twee grote uitdagingen als het gaat om je herstel. De eerste uitdaging is om zo goed mogelijk te leren omgaan met de aandoening. De tweede uitdaging is om weer zo goed mogelijk je leven op te pakken en vorm te geven in aanwezigheid van de aandoening. Hierna beschrijven we deze twee uitdagingen.

Leren omgaan met je ziekte
De eerste uitdaging is leren omgaan met je aandoening. Wanneer je in behandeling komt bij de geestelijke gezondheidszorg, leer je dat. Je krijgt informatie en zult misschien medicijnen moeten slikken. Deze medicijnen kunnen vervelende bijwerkingen hebben. Naast medicatie leer je omgaan met de symptomen van de aandoening. Je leert welke situaties kunnen bijdragen aan terugval of een verdere achteruitgang; situaties als conflicten of verlies. Je krijgt inzicht in goede zelfzorg en leert je dagelijkse routine aan te passen. Je leert omgaan met eventuele cognitieve problemen, zoals geheugen- en aandachtsproblemen en de aansturing van je hele doen en laten. En je leert dat het belangrijk is om je symptomen goed in de gaten te houden zodat je op tijd kunt ingrijpen en een verdere achteruitgang kunt voorkomen. Heel belangrijk bij het herstel is om te leren accepteren en te verwerken dat je deze aandoening hebt. Een aandoening die niet meer overgaat, dat betekent verlies van gezondheid. Je moet dus leren omgaan met dat verlies van je ‘gezonde zelf’. Dat is een dynamisch en levenslang proces en is niet eenvoudig! Het is onderdeel van jou en van je leven. Het is een blijvende kwetsbaarheid en daar zul je rekening mee moeten leren houden. Maar het goed leren omgaan met de aandoening is niet het hele verhaal.

Goed leven met een psychische aandoening
De tweede uitdaging is om de draad van je leven weer op te pakken. Want een chronische aandoening betekent niet dat je geen goed leven kunt hebben. Binnen de beperkingen van een chronische aandoening kun je leren om weer heel te worden. Dat wil zeggen: volop vreugde, betrokkenheid en betekenis ervaren, naast het verlies en het lijden die de aandoening met zich meebrengt. Het gaat hierbij om het vergroten van je veerkracht en het opbouwen van jouw welbevinden. Hier kun je pas wat aan doen, als je de emoties rond het krijgen van de diagnose de ruimte hebt gegeven. Als je nog wordt overspoeld door verdriet, angst of boosheid, is het goed om eerst hierover te praten met je behandelaar. Misschien vraag je je af wat veerkracht en welbevinden nu eigenlijk is.

De volgende vragen geven alvast een beeld. Wat zijn voor jou belangrijke doelen en wensen in je leven? Hoe ontwikkel je vertrouwen zodat je die doelen ook kunt bereiken? Hoe kom je weer in je kracht? Hoe kun je dagelijks plezier en vreugde ervaren, naast misschien angst en verdriet? Hoe haal je het beste uit jouw relaties met andere mensen? Op deze vragen moeten mensen met een chronische aandoening weer nieuwe antwoorden vinden. Die zoektocht en die antwoorden zijn heel persoonlijk. Andere mensen kunnen je hierbij helpen en ondersteunen, maar je moet een groot deel zelf doen. Je moet het zelf doen, maar niet alleen. Naast het verwerken en leren hanteren van de aandoening, is ook dit een belangrijk onderdeel van het herstel. Juist over dit onderdeel van herstel gaat deze cursus. Kortom, genezen van een psychische aandoening kun je misschien niet helemaal. Je kunt wel weer heel worden, een nieuw evenwicht in je leven vinden. Deze cursus helpt je om jouw veerkracht en welbevinden te vergroten en om je persoonlijk herstel te bevorderen.

Positieve psychologie
De cursus is grotendeels gebaseerd op de wetenschap van de positieve psychologie. De positieve psychologie heeft veel methoden en hulpbronnen onderzocht die de veerkracht en het welbevinden van mensen vergroten, ook van mensen met lichamelijke en psychische aandoeningen.