Overslaan en naar de inhoud gaan

Team bipolaire stoornissen

Iedereen voelt zich wel eens blij, gelukkig en vol energie. Daarnaast voelt iedereen zich ook wel een lusteloos, neerslachtig of in de put. Dit zijn normale gevoelens. Deze gevoelens passen bij de meevallers en tegenvallers die je in het leven tegenkomt. 

Ben je een langere tijd afwisselend heel erg blij en vol energie of juist veel te somber? Lukt het je niet om hier verandering in aan te brengen? Dan kan het zijn dat je een bipolaire stoornis hebt. Ons team kan je helpen om op een goede manier met je ziekte om te gaan. 

Portret van een man met een hoed op

Zodra je bij ons team bent aangemeld, gaan we kijken of je een bipolaire stoornis hebt. Om dit te bepalen gaan we met je in gesprek. Daarnaast vragen we je om vragenlijsten in te vullen. 

Ik heb een bipolaire stoornis. Wat nu?

Als je een bipolaire stoornis hebt, kom je bij ons in behandeling. Jij hebt de belangrijkste rol in jouw behandeling. Samen met jou, en als wil je naasten, gaan we het behandelplan opstellen. 

We hebben verschillende soorten behandelingen die jou kunnen een helpen een zo stabiel mogelijk leven te leiden. Deze behandelingen nemen we op in het behandelplan. Dit plan wordt speciaal voor jou op maat gemaakt. Als het nodig, passen we het behandelplan aan. Een overzicht van alle behandelingen vind je onderaan de pagina.  

Helemaal genezen van een bipolaire stoornis is nog niet mogelijk. Wel kunnen we jou helpen om op een goede manier met jouw ziekte om te gaan. Want ondanks een bipolaire stoornis kan jij gewoon een 'gezond' leven leiden. 

Stap voor stap samen veerkrachtig

Het eerste jaar gaan we vooral kijken hoe jij zelf je stemming stabiel kunt houden (zelfmanagement). Ook werken we aan het accepteren van de diagnose en gaan we je medicijnen instellen. Na het eerste jaar zijn zelfmanagement en het controleren van de medicatie het belangrijkst. We gaan kijken wat er nodig is om jouw stemming stabiel te houden. Waarschijnlijk kan jij nu op een goede manier met je ziekte omgaan en heb je minder hulp nodig. Gaat even minder goed met je? Dan zorgen we ervoor dat je meer behandelingen en hulp krijgt. 

De evaluatie

Minimaal één keer per jaar gaan we samen jou kijken hoe het gaat. Als het nodig is, gaan we jouw behandelplan bijstellen. Om te bepalen hoe het met je gaat, vragen we je een aantal vragenlijsten in te vullen. 

Behandeling en begeleiding 
Afbeelding van Elianne

De veerkracht van Elianne Groenewold

Elianne is als kind een gevoelig meisje. Emoties worden haar soms te veel en zijn vaak overweldigend. Dit wordt erger als ze ouder wordt. Elianne slaapt steeds slechter en ervaart een permanente spanning. Het zijn de eerste tekenen van wat, pas veel later, een bipolaire stoornis blijkt te zijn.

Veelgestelde vragen

Soms zijn er teveel mensen die willen starten met een behandeling bij Dimence. Dan moeten we je helaas op een wachtlijst zetten. Een overzicht van de teams van Dimence en hun wachttijden vind je hier

Tijdens kantooruren (08.30 – 17.00 uur)
Ben je al cliënt bij Dimence? Neem contact op met je behandelaar. Ben je nog geen cliënt bij Dimence? Neem contact op met je huisarts.

Buiten kantooruren (17.00 – 08.30 uur)
Buiten kantoortijden bel je je huisarts of de Centrale Huisartsenpost in jouw regio. De crisisdienst is buiten kantoortijden alleen via een huisarts bereikbaar voor spoedgevallen en dringende vragen die niet tot de eerstvolgende werkdag kunnen wachten.