Overslaan en naar de inhoud gaan

Team FACT

Als je lang psychische problemen hebt, kan dit je werk, sociale contacten, geldzaken en woonsituatie beïnvloeden. Zorg je niet meer goed voor jezelf? Is het moeilijk om je huis schoon te houden en je administratie bij te houden? Heb je ook problemen op je werk en met het contact met vrienden of andere mensen in je omgeving? Ons FACT-team kan je helpen om weer verder te gaan. We helpen je herstellen vanuit je eigen woonomgeving.

Afbeelding van een jonge man

In behandeling bij FACT

Als je hulp van het FACT-team nodig hebt, heb je vaak al langer contact met de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Je hebt langdurige en vaak blijvende psychische klachten waarvoor korte behandelingen niet genoeg zijn. FACT is een afkorting voor Flexibele Assertive Community Treatment. Deze manier van werken houdt in dat we op een flexibele en actieve manier zorg en begeleiding geven. Dit doen we met een team van verschillende soorten zorgverleners. 

Doelgericht aan de slag

Na verwijzing door de huisarts of een andere hulpverlener heb je een eerste gesprek. We vragen je om iemand mee te nemen die belangrijk voor je is (een naaste). Samen bespreken we verschillende onderdelen van je leven en kijken we naar jouw wensen en doelen. Dit kan gaan over wonen, vrije tijd, sociale contacten, familie, seksualiteit of geldzaken. Daarna kijken we samen wat je nodig hebt om je doelen te bereiken en hoe wij je daar het beste bij kunnen helpen. Na dit gesprek hoor je wie jouw zorgcoördinator en behandelaar worden.

Naasten zijn belangrijk

Een goed sociaal netwerk is belangrijk voor herstel. Naasten in jouw netwerk kunnen bestaan uit familie of andere belangrijke mensen in jouw omgeving. Soms betrekken we ook organisaties bij de behandeling, maar dat doen we altijd in overleg met jou.

Behandelaanbod

Binnen het FACT-team kunnen wij verschillende soorten onderzoek, behandelingen en therapieën aanbieden. De keuze stemmen we af op jouw behoeften. We kunnen dit ook samen met andere specialisten organiseren. We houden van maatwerk.

Veelgestelde vragen

Algemene huisregels Dimence (datum: februari 2023, OCP, A. Hes en A. Spans)

Inleiding
Deze algemene huisregels zijn opgesteld om je bezoek aan of verblijf in een locatie van Dimence zo prettig mogelijk te maken. We hebben deze huisregels, zodat iedereen weet hoe we met elkaar willen omgaan bij Dimence. Dat vinden we belangrijk, want we willen dat iedereen zich veilig kan voelen op al onze locaties.

Iedere locatie en afdeling kan toevoegingen hebben op de algemene huisregels. Je behandelaar laat je dit weten wanneer je behandeling start, maar je kunt er ook zelf naar vragen. In het individuele behandelplan kan van de huisregels worden afgeweken. De afspraken in het behandelplan hebben voorrang op de algemene huisregels en op de specifieke huisregels van de locatie waar je behandeling plaatsvindt.

We gaan respectvol met elkaar om
Iedereen is verschillend met een eigen achtergrond, karakters, denkbeelden en meningen. Binnen Dimence streven we ernaar om een gastvrije organisatie te zijn voor iedereen, alle patiënten, medewerkers, naasten en andere bezoekers. Wij vragen van iedereen die bij ons komt voor behandeling of bezoek, die bij ons verblijft of werkt dat we op een respectvolle wijze met elkaar omgaan. Dit houdt onder andere in dat (lichamelijk) geweld, ongewenste intimiteiten, beledigingen, racistische of seksistische opmerkingen niet getolereerd worden. Gebeurt het toch, dan nemen we direct de gepaste maatregelen. Dit geldt voor iedereen: cliënten, naasten, bezoekers en medewerkers.

Locaties en afdelingen kunnen aanvullingen hebben op deze huisregels
De algemene huisregels zijn van toepassing op alle verschillende locaties van Dimence. Zoals behandel- en verblijfsafdelingen, maar ook binnen de therapie- en recreatiegebouwen en buitenterreinen. Iedere locatie of afdeling kan toevoegingen op de algemene huisregels hebben. Meer informatie hierover kan je opvragen bij de receptie. 

Roken
Met ingang van 1 januari 2021 is Dimence rookvrij. Dit betekent dat je niet meer mag roken in de gebouwen, op de terreinen en in het zicht daarvan. Tot 1 juli 2023 wordt er een uitzondering gemaakt voor cliënten die langer dan een dagdeel bij ons verblijven en de bezoekers van de werkleercentra. Zij mogen nog roken bij aangewezen voorzieningen. Niet daarbuiten.

Voor alle andere aanwezigen is roken op het terrein van Dimence verboden, met uitzondering van cliënten die hierover met zijn/haar hulpverlener andere individuele afspraken hebben gemaakt. Deze afspraken worden in het dossier vastgelegd.

Drugs en alcohol
Dimence is onderdeel van de Nederlandse samenleving. Iedereen die zich bevindt op een locatie van Dimence heeft dezelfde rechten en plichten als iedere andere burger. Dit houdt in dat alles wat strafbaar is in Nederland, strafbaar is binnen Dimence.

Het handelen in drugs, van welke aard of omvang ook, is dan ook niet toegestaan. Daarnaast mag het gebruiken van drugs en alcohol niet zorgen voor het verstoren van de orde op de afdeling.

Het kan ook zo zijn dat de behandeling dan wel de omgeving waarin de behandeling plaatsvindt specifieke afspraken vraagt over de omgang met alcohol en drugs. Deze afspraken zijn dan terug te vinden in het individuele zorgplan en/of in de specifieke huisregels, waarbij het individuele zorgplan leidend is.

Gokken
Het is niet toestaan om kansspelen of andere vormen van spelen waarbij geld, goederen, gunsten of diensten wordt ingezet te spelen.

Gevaarlijke voorwerpen
Je mag geen voorwerpen in je bezit te hebben die een gevaar voor jezelf, anderen of voor de goede gang van zaken in de instelling kunnen opleveren. Hieronder vallen in ieder geval slag-, steek- en vuurwapens.

Privébezittingen
Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigendommen. Dimence aanvaardt geen aansprakelijkheid bij verlies of diefstal van eigendommen. Wanneer je bij ons bent opgenomen kan het zo zijn dat er een afsluitbare opbergplek aanwezig is, of dat je zelf in bezit bent van een sleutel voor je kamer.

Fotograferen
Bij Dimence vinden wij de privacy van iedereen die in onze instelling komt, werkt en verblijft heel belangrijk. Wil je een foto van iemand maken? Dan moet je daarvoor toestemming vragen aan degene van wie je een foto wilt maken. Dit moet bij (mede) cliënten, medewerkers, naasten of andere bezoekers. Hetzelfde geldt voor video- en filmopnames. Je mag niet zonder toestemming een video of film van iemand maken.

Wanneer je als cliënt meewerkt aan een foto-, film- of televisieopname (binnen Dimence) bestemd voor publicatie of uitzending, vragen we je hierover vooraf contact op te nemen met je verantwoordelijke behandelaar. Wanneer je als medewerker meewerkt aan een opname, dan verzoeken we je vooraf contact op te nemen met je teamleider.

Onderlinge handel
Wanneer je onderling dingen ruilt of iets van elkaar leent kan dit tot misverstanden of ruzie leiden. Vaak omdat de verwachtingen van terugbetalen of teruggeven niet duidelijk zijn bij iedereen. Om dit te voorkomen vragen we je met klem om binnen de instelling niet onderling te handelen, te ruilen of geld van iemand te lenen.

Hulphonden
Gecertificeerde hulphonden zijn binnen de Dimence overal en altijd toegestaan met uitzondering van:

-       sommige restaurants met open keuken;
-       bij opname in een kliniek.

Gecertificeerde hulphonden zijn:
Honden die zijn opgeleid in een school/stichting die geaccrediteerd wordt door Assistance Dogs Europe (ADEu). Het gaat hierbij voor Nederland om de volgende hulphondenstichtingen/scholen:

-       Hulphond Nederland (www.hulphond.nl)

-       Service Dogs (www.servicedogs.nl)

-       KNGF (www.geleidehond.nl)

-       De Click (www.de-click.nl)

-       Bulters&mekke (www.bultersmekke.nl)

-       Martin Gaus (www.martingaushulphonden.nl)

De eigenaar van de hulphond draagt altijd een pasje van de organisatie bij zich en kan zich door middel hiervan legitimeren. Daarnaast draagt de hulphond een zichtbaar hulphondentuig van de organisatie.

Veiligheid
Verkeerssituaties op locaties
We vinden het belangrijk dat iedereen op onze locatie veilig is. Op sommige locaties kun je met de fiets, scooter of auto rijden en wandelen. Je moet je dan aan de verkeersregels houden. Daarom is op de locaties van Dimence ‘Reglement verkeersregels en verkeerstekens’ van toepassing. Je ziet op en naast de weg op de locaties bijvoorbeeld verkeersborden en wegaanduidingen. We houden ons aan de verkeersregels die overal in Nederland gelden.

Brandveiligheid op locaties
Op de locaties van Dimence is het belangrijk dat iedereen weet wat hij, zij of hen moet doen om brand te voorkomen en dat je weet wat je moet doen in geval van brand. Dit geldt voor medewerkers en cliënten. Om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is in alle gebouwen en op terreinen van Dimence zijn er regels om brand te voorkomen. Wanneer er toch brand is moet je de instructies van medewerkers en brandweer opvolgen. Open vuur is verboden.

Klachten
Het kan zijn dat je een klacht hebt over hoe je behandeld wordt, hoe iemand met je omgaat of tegen je spreekt. Heb je een klacht, dan is de eerste stap om dit te bespreken met je behandelaar, je persoonlijk begeleider of de leidinggevende van het team. Mocht dit niet tot een oplossing leiden, dan kun je een klacht indienen bij de klachtenfunctionaris.

Meer informatie over de mogelijkheid om een klacht in te dienen via het klachtenformulier staat op de website van Dimence: www.dimence.nl/ik-heb-een-klacht-ik-heb-een-compliment 

Je kunt voor advies en ondersteuning ook terecht bij de patiënten vertrouwenspersoon (PVP). De PVP kan helpen bij het indienen van een klacht. Zij zijn bereikbaar op telefoonnummer: 0900 444 88 88 en het emailadres helpdesk@pvp.nl

Cliëntenraad
De cliëntenraad Dimence behartigt de collectieve belangen van (ex-) cliënten binnen Dimence. De cliëntenraad houdt zich onder andere bezig met de inspraak van en de informatievoorziening aan cliënten over wachttijden, kwaliteit van de geleverde zorg en knelpunten binnen de behandeling. Zij hebben regelmatig contact met hun achterban en de medewerkers van de stichting. Voor meer informatie of wanneer je contact wil zoeken met de cliëntenraad, kijk op de website: https://clientenraad.dimence.nl/.

Adviesraad naasten
Voor de stichtingen Dimence en Transfore is er een adviesraad naasten. Deze raad bestaat uit naasten van (oud-)patiënten, dus mensen met veel ervaringskennis. Het doel van de raad is om bij te dragen aan een optimale behandeling voor patiënten, door ook hun naasten hier optimaal bij te betrekken. De raad kijkt naar wat er binnen Dimence en Transfore gebeurt door de bril van een naaste. En geeft gevraagd en ongevraagd advies over dat wat opvalt, het beleid en wat er beter kan. Meer weten over de adviesraad, ideeën doorgeven of je aanmelden als lid kan door het versturen van een mail naar adviesraadnaasten@dimencegroep.nl.

Wet verplichte ggz (Wvggz)
Wanneer je bent opgenomen op grond van de Wvggz (dus met een crisismaatregel, voortgezette crisismaatregel of een zorgmachtiging), geldt dat je zo snel mogelijk indien mogelijk voor of anders na opname een inzicht krijgt in de op de locatie/afdeling geldende huisregels. De zorgverantwoordelijke neemt de huisregels mondeling met jou en je naaste door.  

Zie hieronder de punten die van toepassing zijn voor patiënten die opgenomen zijn op grond van de Wvggz.

Bezoek
Iedere opgenomen patiënt mag op vaste tijden bezoek ontvangen. Bezoektijden en de plaats waar je bezoek mag ontvangen kunnen per team en locatie verschillen. Je kunt deze informatie vinden in de huisregels van jouw afdeling.

Slaap- en rusttijden
Indien er sprake is van slaap en rusttijden zijn deze uitgewerkt in de specifieke huisregels voor de betreffende afdeling. Denk hierbij aan tijden voor nachtrust, tijden waarop wordt verzocht op te staan/gewerkt, rusttijden na middageten etc.

Etenstijden
Wanneer er op de afdeling sprake is van etenstijden (ontbijt-, middag-, avondeten) zijn deze uitgewerkt in de specifieke huisregels voor de betreffende setting. Informatie over waar je buiten deze tijden eten kan verkrijgen is te lezen in de specifieke huisregels.

Therapietijden
Indien er sprake is van therapietijden zijn deze uitgewerkt in de specifieke huisregels voor de betreffende setting. De gebruikelijke tijden voor therapie en activiteiten zijn maandag tot en met vrijdag. In het zorgplan wordt dit nader gespecificeerd.

Persoonlijke kamer
In elke persoonlijke kamer is een basisinventaris aanwezig. Persoonlijke bezittingen kunnen op een kamer worden gehouden tenzij het gevaarlijke of verboden voorwerpen zijn, zie ook ‘gevaarlijke voorwerpen’ in de algemene huisregels.

De kamer dient zo ingericht te zijn dat de medewerkers of hulpdiensten in geval van nood eenvoudig toegang hebben. Daarnaast zijn de kamers toegankelijk, controleerbaar en brandveilig.

Aan het eind van een verblijf wordt er verwacht dat de kamer in de basisrichting in goede staat wordt achtergelaten. Wanneer Dimence extra kosten moet maken voor schoonmaak vervanging of reparatie dat worden de kosten bij de patiënt in rekening gebracht.

Bij vertrek kunnen er geen persoonlijke bezittingen worden achtergelaten. Niet opgehaalde of meegenomen bezittingen worden na een bepaalde tijd (zie de specifieke huisregels voor de tijd per setting) geschonken aan de kringloopwinkel, te koop aangeboden of vernietigd. De kosten die voor opslag en vernietiging gemaakt, worden in rekening gebracht bij de patiënt.

Huisdieren
Het is helaas niet toegestaan om huisdieren te houden, tenzij de teamleiding hiervoor (onder voorwaarden) toestemming geeft of wanneer dit in een behandelplan is beschreven.

Huishoudelijke werkzaamheden
De patiënt draagt zelf zorg voor het opruimen en schoonmaken van de eigen kamer. Dimence draagt zorg voor het schoonhouden van de gemeenschappelijke ruimtes. Patiënten worden ook verzocht om op de afdeling (gezamenlijk) licht huishoudelijke werkzaamheden te verrichten. In overleg met de medewerkers worden de huishoudelijke taken verdeeld.

(mobiel) Bellen
Via de afdeling ben je telefonisch bereikbaar. Wanneer je niet met een mobiele telefoon kunt bellen en je kunt of mag (wanneer daar afspraken over zijn gemaakt in geval van gedwongen opname) de afdeling niet verlaten, dan kun je via de centrale op de afdeling bellen.
Je mag alleen buiten de therapietijden bellen, behalve wanneer er dringende redenen zijn. In verband met de rust op de afdeling vragen we je met klem om ’s nachts niet te bellen.

Gebruik van PC en internet
Een groot gedeelte van onze afdelingen beschikken over PC’s met internetaansluiting/WIFI, waar de patiënt gebruik van kan en mag maken.

Het kan ook heel goed zijn dat de behandeling dan wel het milieu waarin de behandeling plaatsvindt specifieke afspraken vraagt over de omgang met gebruik van PC en internet. Deze afspraken zijn dan terug te vinden in het individuele zorgplan en/of in de specifieke huisregels waarbij het individuele zorgplan leidend is.

Wanneer er geen PC/internet op de afdeling is en je de afdeling niet kan of mag verlaten (wanneer daar afspraken over zijn gemaakt in geval van onvrijwillige opname), dan kan je bij de verpleging vragen of er elders in de instelling van een PC/internet gebruik kan worden gemaakt.

Wanneer je een eigen PC hebt dan mag je deze gebruiken. Wij willen je dan wel vragen om dit te doen bij voorkeur op de eigen kamer (of elders) als de omgeving hiervan geen last ondervindt en/of het de orde niet verstoort.

Post
Persoonlijke post wordt op de afdeling gebracht. Wil je zelf post versturen, dan kun je op de afdeling vragen hoe dat in zijn werk gaat.

Schoonmaken & wasgoed
De huishoudelijke dienst van Dimence zorgt voor het schoonhouden van de openbare ruimtes, de sanitaire ruimtes, keukens van de afdeling. Verdere regels met betrekking tot schoonmaken zijn vastgelegd in de specifieke huisregels. Beddengoed en ander wasgoed wordt met een bepaalde frequentie opgehaald. Verdere regels met betrekking tot wassen en wasgoed zijn geregeld in de specifieke huisregels.

Voorzieningen
Bij Dimence of in de buurt van Dimence zijn verschillende voorzieningen aanwezig waar de patiënt gebruik van kan maken, zoals een kapper, een winkel, een pastor, een wasserette etc. In de setting waar de patiënt behandeling kan men hier meer informatie over geven.

Rechten van de cliënt

  • Het recht op informatie door de hulpverlener over de behandeling, de gevolgen en risico’s en over eventuele alternatieven voor deze behandelingen.
  • Het recht op een tweede mening (second opinion).
  • Vertegenwoordiging van cliënten die zelf niet kunnen beslissen, bijvoorbeeld wanneer de cliënt wilsonbekwaam of minderjarig is.
  • De cliënt beslist samen met de hulpverlener wat er gaat gebeuren in de behandeling.
  • Als een cliënt zegt bepaalde informatie niet te willen, dan krijgt hij/zij/hen die informatie niet. Tenzij dit ernstig nadeel voor zichzelf of anderen oplevert.
  • De cliënt heeft recht op vernietiging van het dossier, zie Verzoek tot vernietiging van dossier.
  • De cliënt heeft recht op inzage en kopieën van zijn/haar/hen dossier. Wanneer de cliënt een andere visie heeft dan die in het dossier staat, dan mag de cliënt aan de zorgverlener vragen om het dossier te wijzigen of om de eigen visie van de cliënt toe te voegen aan het dossier. Het gaat hier niet om het recht om de diagnose te wijzigen als de cliënt het er niet mee eens is.
  • De cliënt heeft het recht een behandeling of onderzoek te weigeren en gegeven toestemming weer in te trekken.
  • Het dossier is alleen ter inzage aan de zorgverlener en degenen die betrokken zijn bij de behandeling, zoals leden van het behandelteam.

Plichten van de cliënt

  • De cliënt moet op tijd komen voor de afspraak en tijdig afzeggen wanneer dit nodig is. Wanneer de cliënt verhinderd is dan moet hij/zij/hen dit tijdig melden bij het secretariaat. Dit moet uiterlijk één werkdag van te voren te gebeuren.
  • De cliënt moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn/haar/hen eigen gedrag en moet zich gemotiveerd op te stellen om behandeldoelen op te stellen en actief mee te werken aan het tot stand komen van deze doelen.
  • De cliënt moet zijn/haar/hun best te doen om een samenwerkingsrelatie aan te gaan met de behandelaar en de door de behandelaar uitgebrachte aanwijzingen en behandeladviezen serieus te nemen en zo goed als mogelijk op te volgen.
  • De cliënt mag de hulpverlener nooit fysiek of verbaal bedreigen of aanvallen.
  • De cliënt moet de zorgverlener goed, eerlijk en volledig op de hoogte stellen van zijn problematiek. Met juiste en volledige informatie kan de zorgverlener sneller en beter een diagnose stellen en kan hij beter zorg verlenen.
  • De cliënt moet een behandelwens hebben, die blijkt uit het hebben van een behandelvraag en het actief werken hieraan.

Daar waar hierboven wordt gesproken over cliëntrechten worden voor de wet volwassen cliënten bedoeld. Wanneer het gaat om cliënten van Dimence die minderjarig zijn, wordt er bedoeld dat de gezagdragende ouder(s) en/of voogd deze rechten en plichten hebben. Vanaf 16-jarige leeftijd kan de cliënt zelfstandig een WGBO behandelovereenkomst aangaan.

Lees de uitgebreide folder over jouw rechten en plichten

Karin Hagen aan het werk in het Zelfregiecentrum

De veerkracht van Karin Hagen

Verpleegkundigen, psychiaters en ambulant begeleiders. Veel zorgprofessionals hebben een rol gespeeld in Karin's herstel. Maar de hoofdrol in het verhaal van Karin is weggelegd voor ervaringsdeskundige Nicole Schalken.