Overslaan en naar de inhoud gaan

Wanneer emoties, gevoelens en gedachten je negatief beïnvloeden, kan dat grote impact op je leven hebben. Je merkt dit in je gezin, je sociale leven en bijvoorbeeld op je werk of in je huishouden. Ook financieel kunnen er problemen ontstaan. Dimence is er voor jou, als (jong)volwassene of oudere, wanneer psychische problemen je boven het hoofd groeien.Samen met jou en je naasten werken we aan je mentale veerkracht.

Balk


- Hulp in duidelijke stappen - 
 

Voor een afspraak bij Dimence heb je altijd een verwijsbrief van je huisarts of medisch specialist nodig. Wanneer je denkt dat je psychische klachten hebt, is het dus belangrijk dat je dit bespreekt met je huisarts. De huisarts screent je problemen en besluit aan de hand daarvan welke hulp voor jou het meest geschikt is. De huisarts kan jou vervolgens een doorverwijzing voor Dimence geven.

Hulp in duidelijke stappen
Balk


- Verwijzing - 

Na de verwijzing word je door Dimence uitgenodigd voor een eerste gesprek. Vaak ontvang je één of meerdere vragenlijsten, zodat de hulpverleners alvast een beeld hebben van jouw problematiek. Je mag altijd iemand meenemen naar het eerste gesprek. Die persoon leren wij ook graag kennen, zodat wij een zo compleet mogelijk beeld van jou krijgen. Na het eerste gesprek volgt een voorstel voor het behandelplan. Hierin staat onder andere wat jouw zorgvraag is, welke doelen je wil bereiken en welke behandeling je gaat volgen om die doelen te behalen.

Doelen

Jouw doelen zijn ons vertrekpunt naar herstel. Samen kijken we naar wat je zelf kunt en hoe wij en anderen je daarin kunnen ondersteunen. Daarbij is er ook ruimte voor verdriet over dat wat niet bereikt kan worden en de moeite die het kan kosten om je (tijdelijke) beperkingen onder ogen te komen. Herstel betekent niet altijd dat je helemaal klachtenvrij wordt. Soms is het omgaan met je problemen het hoogst haalbare. Hier zijn we altijd eerlijk en duidelijk over.

Wachttijden 

Bijna de helft van de volwassenen in Nederland heeft ooit in het leven één of meerdere psychische aandoeningen gehad (Trimbos, 2023). Hoe eerder je aan de bel trekt bij je huisarts, hoe eerder je weer grip kunt krijgen op je leven. 

Heb je een doorverwijzing? Dan streven we ernaar om je binnen zes weken te zien voor een intakegesprek. De actuele wachttijden vind je op: www.dimence.nl/wachttijden 

Aan de slag terwijl je wacht 

Wachten kan zwaar zijn. Maar ook dan sta je er niet alleen voor! Wachtkracht van Dimence Groep kan je bijvoorbeeld tijdens het wachten alvast helpen met  praktische zaken. Ook zijn er zelfregiecentra die jou tijdens het wachten kunnen helpen. Denk hierbij aan Vriendendiensten (Deventer, Raalte, Olst-Wijhe), Mens door Mens (Almelo), Nexus (Zwolle) en Focus (Zwolle). Zij helpen je bij praktische problemen, geven cursussen en bieden een luisterend oor op het moment dat jij daar behoefte aan hebt. Meer weten? Kijk op: www.dimence.nl/wachttips 

Balk

 

- In behandeling - 
 

Behandeling thuis en op locatie bij Dimence 

Beter worden doe je thuis. Dat is het idee van Dimence. We behandelen daarom zoveel mogelijk ambulant. Dat betekent dat je gedurende je behandeling gewoon thuis woont en voor afspraken naar één van de locaties van Dimence komt. Als de situatie erom vraagt, komt je behandelaar ook bij je thuis. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij mensen in crisis; een team van specialisten kan dan regelmatig bij je thuis komen (Intensive Home Treatment). Wanneer je problemen langdurig en chronisch zijn, komt er een FACT-team bij je thuis. Zij begeleiden je, zodat je zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en leert omgaan met je problemen. Hulp is dus altijd dichtbij.

Opname 

In sommige gevallen blijkt een kortdurende opname in een kliniek noodzakelijk. De kliniek is een plek waar je kunt stabiliseren in een prikkelarme omgeving.
Daarnaast bieden we langdurige zorg aan mensen die problemen hebben met het zelfstandig wonen. Zij worden voor maximaal drie jaar opgenomen in een
zorgappartement of een kliniek.

Werken en leren 

Wij maken graag werk van werk.Heb je moeite met het vinden van een (betaalde) baan? WerV, onderdeel van Dimence Groep, stimuleert en ondersteunt voor, tijdens en na de behandeling bij vrijwilligerswerk, participatie en herstel in de maatschappij. Daarnaast kunnen onze gespecialiseerde coaches Individuele Plaatsing en Steun (IPS) je op weg helpen. Ook kan je terecht bij één van onze Werk Leer Centra (WLC). In een WLC kan je dagbesteding, cursussen en trainingen volgen en werkervaring opdoen.

Naasten 

Cliënt ben je nooit alleen. Je naasten hebben een belangrijke rol in je herstelproces. Wij betrekken hen daarom graag bij je behandeling. Wil jij je naasten
betrekken bij jouw herstelproces? Geef dan tijdens het intakegesprek, of bij je behandelaar, aan hoe wij jouw naasten kunnen bereiken.

Balk

 

Soorten behandeling
Balk


Het dossier en MijnDimence 

Tijdens de behandeling houdt jouw behandelaar een elektronisch cliëntendossier bij. Alleen medewerkers die betrokken zijn bij je behandeling hebben inzage in je dossier. Vooraf vragen we toestemming om informatie met je huisarts of andere verwijzer te delen. Ook vragen we toestemming voor het delen van informatie met onze ketenpartners, zoals ziekenhuizen of apotheken (voor onder andere laboratoriumonderzoek en medicatie). Je hebt zelf ook recht op inzage van je dossier. Via Mijn Dimence kun je zelf, wanneer jij dat wil, jouw behandelplan, gespreksverslagen en afspraken zien. Daarnaast kun je je behandelaar vragen om inzage van je dossier. Bekijk MijnDimence via: mijn.dimence.nl

Evalueren 

Om zicht te krijgen in je vorderingen, maken we gebruik van vragenlijsten. Dit noemen we Routine Outcome Monitoring (ROM). Je vult deze lijsten in aan het
begin, tijdens en na je behandeling. De antwoorden bespreek je samen met je behandelaar. Op basis van deze gesprekken, maken jullie samen keuzes over het vervolg van je behandeling. Je bent overigens niet verplicht om deze vragenlijsten in te vullen. Meer weten over de ROM vragenlijsten? Kijk dan op deze pagina.

Psychische problemen
Balk


- Praktische informatie - 

Clientenraad 

We vinden het belangrijk dat jij invloed hebt op de zaken waar je mee te maken krijgt zodra je bij ons in behandeling bent. Zo zorgen we samen voor de beste behandeling en begeleiding. Daarom hebben we bij Dimence een cliëntenraad. De cliëntenraad komt op voor de belangen van alle cliënten. Wil jij een onderwerp onder de aandacht van de cliëntenraad brengen of meedenken over de gang van zaken bij Dimence? Dat kan! Lees meer over de cliëntenraad of over het Online Klantpanel op: www.dimence.nl/meedenken.

Klacht of compliment 

Wij proberen in de zorg die wij verlenen zo goed mogelijk aan de wensen en verwachtingen van onze cliënten te voldoen. 


Onbedoeld kan het toch voorkomen dat we mensen teleurstellen in de manier waarop wij ons werk doen. Als dit het geval is, bespreek dit dan eerst met de betrokken medewerker(s).

Als dit niet lukt of lastig is, is er een klachtenfunctionaris beschikbaar. De klachtenfunctionaris is onpartijdig en kan informeren, adviseren en bemiddelen bij het vinden van een oplossing. Daarnaast kan je ook terecht bij de patiëntenvertrouwenspersoon met vragen over jouw rechten en plichten en voor ondersteuning bij het indienen van een klacht. De patiëntenvertrouwenspersoon is niet in dienst bij Dimence, maar werkzaam voor de landelijke stichting Familievertrouwenspersoon.


Voor klachten over de gedwongen zorg op basis van crisismaatregelen of zorgmachtigingen kan een klacht ingediend worden bij de onafhankelijke klachtencommissie. Trouwens, ook als je tevreden bent horen we het graag! Kijk voor meer informatie op: www.dimence.nl/klachtofcompliment

Wettelijke rechten en plichten

Wil je meer lezen over jouw en onze wettelijk rechten en plichten? Of wat je kunt doen als je niet tevreden bent over je behandeling of behandelaar? Ga dan naar:
www.dimence.nl/rechtenenplichten

Tevredenheidsonderzoek 

Elk jaar vragen wij een groot deel van onze cliënten om mee te werken aan een tevredenheidsonderzoek.Dit onderzoek wordt gedaan door middel van een (online) vragenlijst of interview. Onze medewerkers hebben geen inzage in de antwoorden. Op basis van de resultaten, stellen we verbeterpunten en acties vast om de zorg aan jou en je medecliënten te verbeteren.

Kosten en vergoedingen 

In Nederland kennen we het eigen risico. Ook de kosten in de ggz vallen onder dit eigen risico. Het eigen risico is €385,- per kalenderjaar. Dit eigen risico wordt ook aangesproken tijdens het eerste gesprek. Mocht de behandeling langer dan een jaar duren, betaal je opnieuw het eigen risico. Kijk voor actuele informatie over kosten en vergoedingen op: www.dimence.nl/vergoedingen 

Huisregels 

Om het bezoek aan of verblijf in een locatie van Dimence voor iedereen zo prettig mogelijk te maken, zijn er huisregels. Deze huisregels zorgen ervoor dat iedereen weet hoe we met elkaar om willen gaan bij Dimence. Dat vinden we belangrijk. We willen namelijk dat iedereen zich welkom en veilig voelt op al onze locaties. Bekijk de huisregels op: www.dimence.nl/informatie/huisregels-dimence-algemeen

Geestelijke verzorging 

Soms loop je rond met vragen en gedachten, die niet zomaar weggaan. Die je misschien zelfs in de weg staan in het dagelijks leven, zodat je niet verder kunt. Dan is het fijn om met iemand te praten die naar je luistert en met je meedenkt. Je krijgt nieuwe inspiratie en je voelt ruimte om je vragen en gedachten op een andere manier te bekijken. Een geestelijk verzorger van Dimence is zo iemand. De geestelijk verzorger kan je helpen en gaat samen met jou op zoek naar dat wat jou kracht geeft. Pasklare antwoorden zijn er niet, maar al pratend kan er ruimte ontstaan, waardoor je verder kunt.

Informatie voor jou 

Alle informatie over Dimence, je (mogelijke) diagnose of behandeling, vind je online op onze website. Op onze informatiepagina’s kun je de informatie vinden die voor jou van belang is. Deze pagina’s kun je eenvoudig delen of printen. Lukt dit niet? Geef dit dan aan bij het secretariaat waar je onder behandeling bent. Zij kunnen een exemplaar voor je afdrukken. 

Verkeer je op dit moment in psychische crisis?