Binnen Dimence Alkura verrichten we op structurele wijze patiëntgebonden onderzoek met als doel om de patiëntenzorg voor mensen met aanhoudende lichamelijke klachten te optimaliseren. Onze speerpunten hierbij zijn doelmatig verwijzen, gepersonaliseerd behandelen en zelfmanagement.
Op deze pagina vind je een kort overzicht van de diverse onderzoeken. Wanneer het een promotieonderzoek betreft en er zijn ook publicaties, dan vind je deze erbij.
Tevens kun je onder Archief Onderzoeken ALK de reeds afgeronde onderzoeken terugvinden.
Lopende onderzoeken
- Voorspellende factoren voor het behandelsucces van patiënten met een Somatisch-Symptoomstoornis in de (Hoog)Specialistische GGz
Onderwerp:
Kenmerken van patiënten met ernstige aanhoudende lichamelijke klachten en somatisch-symptoomstoornissen worden in kaart gebracht, waarna onderzocht wordt welke kenmerken als voorspellers voor behandelresultaat kunnen dienen ter bevordering van kwaliteit van leven.
Het betreft een multicenter studie waar GGZ Breburg, Amsterdam UMC, locatie VUmc Soma en Psyche, UCP UMCG Soma en Psyche en Altrecht Psychosomatiek aan meedoen.
Betrokken medewerkers:
Pauline Stokman, Margreet Worm, Lineke Tak & Judith Rosmalen
Planning:
Start juli 2018, inclusie vanaf maart 2019 en dataverwerving tot 2021. Maart 2021 statistische analyse, beschrijving analyse en discussie. Beoogde datum indienen wetenschappelijk artikel is november 2021
- Implementeren cognitieve gedragstherapie (CGT) voor patiënten met chronisch vermoeidheid syndroom (CVS)
Onderwerp:
Het optimaliseren van cognitieve gedragstherapie voor patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS in de regio Deventer. Het betreft een promotie-onderzoek waarbij behandelaren gerekruteerd worden, vervolgens getraind en middels een netwerk ondersteund worden.
Betrokken medewerkers:
Margreet Worm, Judith Horenberg & Lineke Tak
Planning:
Dit betreft een deelonderzoek en het manuscript is eind 2020 ingediend. De promotiedatum is eind 2021, begin 2022.
- Pijlers positieve gezondheid
Onderwerp:
Wat levert het op om het gesprek over de pijlers van positieve gezondheid te houden met patiënten?
Betrokken medewerkers:
Judith Horenberg, Margreet Worm
- Stigma psychologen over patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten
Onderwerp:
Wat is de attitude van psychologen ten aanzien van ALK en ten aanzien van andere stoornissen (zoals depressie)?
Stigma bij artsen over patiënten is veel onderzocht. Echter, stigma bij psychologen over patiënten met ALK is nooit onderzocht, terwijl het vermoeden is dat zij (onterecht) de neiging hebben ALK te psychologiseren en mede daarom deze patiënten als lastig ervaren en behandelingsverlegen. De hypothese is dat deze vooroordelen een belangrijke rol zouden kunnen spelen waarom patiënten met een somatisch-symptoomstoornis her vaak niet evidence-based voor behandeld worden.
Betrokken medewerkers:
Lot Spiertz, Lineke Tak, Judith Rosmalen, Margreet Worm
Planning:
Januari 2019 is gestart met de literatuurstudie en het vastleggen van de methoden.
- Collaborative Care Networks for Disfunctional Disorders - Regionale Netwerken ALK
Onderwerp:
Het belangrijkste doel van dit onderzoeksproject is om te komen tot de juiste zorg op de juiste plek door het vormen van een Regionaal Netwerk ALK. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een aangepaste Delphi-studie, waarbij patiënten en professionals uit de somatische en geestelijke gezondheidszorg worden betrokken om zo de relevante structuur en procesindicatoren te ontwikkelen en definiëren. We testen barrières in de huidige zorg zoals ervaren door patiënten en zorgprofessionals, door middel van de Delphi-methode en een survey. We gaan een methode ontwikkelen om te komen tot een matched-care benadering die wordt ondersteund door verschillende zorgprofessionals. De geleerde lessen worden verwerkt in een toolbox ten behoeve van andere regio's zodat zorgverleners beter samenwerken rondom de patiënt met ALK.
Betrokken medewerkers:
Lineke Tak, Judith Rosmalen, diverse internationale promovendi w.o. Nick Mamo (v.a. sept '21)
Planning:
ETUDE (Encompassing Training in fUnctional Disorders across Europe) loopt van 2021 tot en met 2025
- Karakteriseren patiëntenpopulatie ALK in vergelijking met patiënten in revalidatie
Onderwerp:
Probleemprofielen van patiënten met ALK & somatisch-symptoomstoornis worden opgesteld, waarna onderzocht wordt in hoeverre deze profielen verschillen met